Importanta activitatilor fizice pentru organism

Actualizat: 18 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Miscarea produce o serie de beneficii pentru sanatate, fizic si mental. Printre altele, activeaza muschii, determina organismul sa arda calorii si imbunatateste calitatea vietii.

Exista multe tipuri de activitati fizice, printre care inotul, alergarea, joggingul, mersul pe jos sau dansul.

Beneficiile activitatii fizice regulate

Sporeste buna dispozitie. Miscarea produce o serie de schimbari in partile din creier care regleaza stresul si anxietatea. De asemenea, poate creste sensibilitatea creierului pentru hormonii serotonina si noradrenalina, care amelioreaza sentimentele de depresie.

In plus, persoanele care fac efort fizic spun ca resimt o stare de bine, intrucat exercitiile fizice cresc productia de endorfine, care conduc la sentimente pozitive si reduc perceptia durerii. Sportul diminueaza simptomele in cazul persoanelor care sufera de anxietate.

Ajuta la pierderea in greutate. Inactivitatea este un factor major in cresterea in greutate si in obezitate. Miscarea, in schimb, stimuleaza metabolismul, determinand arderea mai multor calorii. De asemenea, ajuta la mentinerea masei musculare si la pierderea in greutate.

Fara o activitate fizica regulata, corpul isi pierde in timp rezistenta si capacitatea de a functiona corect. Miscarea creste forta musculara, marind capacitatea organismuui de a face fata si altor activitati fizice.

Creste rezistenta osoasa. Exercitiile fizice regulate joaca un rol esential in dobandirea si mentinerea musculaturii, atunci cand sunt asociate cu un aport adecvat de proteine. De asemenea, ajuta la cresterea densitatii osoase si pot preveni osteoporoza.

Energizeaza. Exercitiile fizice pot fi un adevarat stimulent atat pentru persoanele sanatoase, cat si pentru cele care sufera de diverse afectiuni. Cresc semnificativ nivelurile de energie pentru persoanele care sufera de sindromul de oboseala cronica si alte boli grave.

Reduce riscul de bolii cronice. Lipsa activitatii fizice regulate este o cauza primara a bolilor cronice. S-a dovedit faptul ca miscarea imbunatateste raspunsul la insulina, scade tensiunea arteriala si continutul de grasimi din sange.

Lipsa exercitiilor fizice regulate, chiar si pe termen scurt, poate duce la cresteri semnificative ale continutului de grasime abdominala, ceea ce creste riscul dezvoltarii diabetului de tip 2, a bolilor de inima si riscul de moarte precoce.

Imbunatateste aspectul pielii. Exercitiile fizice moderate cresc productivitatea organismului de antioxidanti naturali, care ajuta la protejarea celulelor. In plus, promoveaza fluxul sanguin, care protejeaza pielea si intarzie aparitia semnelor de imbatranire.

Stimuleaza memoria. In cresterea nivelului de oxigen din sange, sportul imbunatateste functionarea creierului si stimuleaza capacitatea de memorare si de gandire.

Imbunatateste calitatea somnului. Exercitiile regulate ajuta la relaxare si genereaza un somn bun si odihnitor.

Diminueaza durerea. Durerea cronica poate fi debilitanta, dar exercitiul fizic poate ajuta la reducerea acesteia.

Stimuleaza viata sexuala. Miscarea fizica intareste sistemul cardiovascular, imbunatateste circulatia sangvina, tonifiaza musculatura si creste flexibilitatea, toate acestea avand rolul de a imbunatati viata sexuala.


Citeste si despre:

Importanta activitatii fizice in fiecare anotimp Activitatea fizica in timpul sarcinii Cum va ajuta activitatea fizica regulata sa traiti mai mult Exercitiile fizice - beneficiu pentru organism si piele Tipuri de exercitii fizice pentru bolnavii de diabet zaharat Exercitii fizice pentru sindromul de colon sau intestin iritabil Cele mai bune lichide pentru organism Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Care sunt cele mai potrivite tipuri de exercitii fizice pentru cardiaci? Fragilitatea osoasa – efectul restrictiei calorice si al activitatii fizice excesive Ramai activ chiar si in anotimpul rece! Sanatatea fizica odata cu inaintarea in varsta Dieta restrictiva caloric 30 de modalitati de a pierde 100 de calorii Afla cate calorii arzi prin practicarea sportului preferat