Ajutati-va corpul sa fie puternic si sanatos prin consumul de broccoli

Actualizat: 06 Septembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Consumul de broccoli este o cale excelenta de a va ajuta corpul sa fie puternic si sanatos, datorita numeroaselor beneficii pe care aceasta leguma crucifera le aduce organismului. Nutrientii continuti de broccoli au proprietati unice in mentinerea sanatatii, cei mai importanti fiind vitamina C, vitamina A (in special beta caroten), acid folic, calciu si fibre alimentare.

Numeroase studii de specialitate au demonstrat efectul benefic al broccoliului in intarirea densitatii osoase, reglarea tensiunii arteriale si chiar in prevenirea cancerului de colon. Beta carotenul si vitamina C sunt antioxidanti importanti, care sunt asociati cu un risc diminuat de dezvoltare a multor afectiuni, printre care se numara cataracta, bolile cardiace si anumite tipuri de cancer.

Valorile nutritionale ale broccoliului

Precum toate celelalte legume crucifere (varza, conopida, napii etc.), broccoliul are un continut redus de calorii, insa furnizeaza din abundenta fitochimicale - indoli si izotiocianati, care stimuleaza activitatea unor enzime care distrug agentii cauzatori de celule canceroase.

O cantitate de 44 de grame de broccoli proaspat prezinta urmatoarele valori nutritionale

- Calorii 27 kcal;
- Grasimi 1 gram;
- Grasimi saturate 0 grame;
- Carbohidrati 6 grame;
- Proteine 2 grame;
- Fibre alimentare 2 grame;
- Sodiu 32 miligrame;
- Vitamina A 1207 UI (unitati internationale);
- Vitamina C 49 miligrame;
- Riboflavina 1 miligram;
- Vitamina B6 1 miligram;
- Acid folic 84 micrograme;
- Calciu 31 miligrame;
- Fier 1 miligram;
- Magneziu 16 miligrame;
- Mangan 16 miligrame;
- Carotenoizi 1,567 micrograme;

Beneficiile broccoliului pentru sanatate

Chiar daca nu este cea mai populara leguma in meniul traditional romanesc, broccoliul este cu siguranta unul dintre cele mai nutritive alimente. Continutul sau bogat in fibre, antioxidanti, complexul de vitamine B, vitaminele A, C si K si mineralele pe care le furnizeaza justifica numeroasele beneficii pe care broccoliul le aduce sanatatii.

- Incetinirea evolutiei osteoartritei. O cercetare recenta a Universitatii de Est din Anglia a descoperit ca sulforafanul, un compus care se regaseste cu generozitate in broccoli, poate avea un rol preventiv in instalarea si evolutia osteoporozei. Sulforafanul are proprietati antiinflamatorii si este responsabil pentru inhibarea deteriorarii cartilagiilor de la nivelul articulatiilor.

- Prevenirea cancerului. Rolul broccoliului in prevenirea unui numar important de afectiuni este recunoscut de lumea medicala. Leguma poate sa detoxifice organismul si sa previna instalarea mai multor tipuri de cancer, precum cancerul mamar, cancerul vezicii urinare, cancerul de colon sau ovarian. Anumite studii au demonstrat ca substanta regasita in broccoli, numita indol-3-carbinol, are un efect preventiv in cazul cancerelor cu implicatie hormonala, precum cancerul de prostata.

- Tratarea depresiei. Intrucat este o sursa bogata de acid folic, vitamina care impiedica instalarea si evolutia depresiei, oboselii cronice si tulburarilor de memorie, chiar si a tulburarilor psihologice grave, precum schizofrenia. Multe persoane marturisesc ca mesele in care includ broccoliul au un efect pozitiv asupra starii lor de spirit.

- Intarirea masei osoase. Calciul si vitamina K din broccoli contribuie masiv la cresterea densitatii osoase si la mentinerea sanatatii oaselor, chiar si la varste inaintate.

- Mentinerea sanatatii sistemului nervos si cardiovascular. Fiind o sursa excelenta de potasiu, broccoliul contribuie la reglarea tensiunii arteriale si la mentinerea echilibrului sistemului nervos. Vitamina B6 si acidul folic s-au dovedit utile, in cadrul unor studii de specialitate, in protectia organismului impotriva afectiunilor cardiace si atacului cerebral.

- Imbunatatirea digestiei. Fibrele alimentare din broccoli contribuie la mentinerea unei bune digestii si previn constipatia, ajutand la eliminarea eficienta a materiilor fecale prin tractul digestiv. Va puteti bucura la maximum de acest beneficiu, daca pregatiti broccoliul la aburi sau prin fierbere, inainte sa il consumati.

- Imbunatatirea vederii si regenerarea pielii. Broccoliul contine luteina, antioxidant esential pentru sanatatea vederii, asociat cu un risc scazut de dezvoltare a degenerarii maculare si a cataractei la varste inaintate. Mai mult decat atat, aceasta leguma crucifera contine vitamina A, esentiala pentru acuratetea vederii. Tot broccoliul contine glucorafanina, o substanta care inslesneste regenerearea pielii dupa expunerea prelungita la soare sau odata cu inaintarea in varsta.

- Prevenirea afectiunilor cardiace. Cercetatorii Institutului de Cercetare Alimentara din Norwich, Anglia, au descoperit ca broccoliul contine de 2-3 ori mai multa glucorafanina decat orice alt aliment vegetal consumat de om, un nutrient cu rol potential in prevenirea afectiunilor cardiace.

- Intarirea imunitatii organismului. Vitamina C din broccoli intareste sistemul imunitar si ajuta organismul sa lupte eficient cu infectiile. De asemenea, fitonutrientii si fitochimicalele furnizate de aceasta leguma crucifera detoxifica organismul si ii sporeste rezistenta in fata infectiilor, de orice natura ar fi acestea.

- Reducerea nivelului de colesterol. Broccoliul gatit la aburi sau prin fierbere furnizeaza fibre solubile din belsug, care stimuleaza procesele metabolice si digestia, astfel incat nivelul de colesterol scade in mod semnificativ.

- Prevenirea reactiilor alergice. Broccoliul este si o sursa pretioasa de kaempferol, despre care oamenii de stiinta spun ca ar diminua impactul negativ al alergenilor asupra organismului. Acest proces explica, totodata, si proprietatile antiinflamatorii unice ale acestei legume verzi, foarte importante in cazul alergiilor si bolilor autoimune. Din acest motiv, cercetatorii spun ca broccoliul este un candidat excelent pentru lista unei diete hipoalergenice.

Broccoliul poate fi consumat sub forma de garnitura in cadrul diverselor preparate sau ca ingredient sanatos intr-o reteta de paste cu ulei de masline, nuci de pin, sare si piper. Broccoliul mai poate fi adaugat in salate asortate sau omlete.


Citeste si despre:

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa Alimente pe care sa le consumati intotdeauna impreuna Modalitati de mentinere a sanatatii pe timpul iernii Alimente esentiale pentru oase puternice 10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica 8 sfaturi utile sa va mentineti articulatiile sanatoase 4 Ingrediente Benefice pentru Pregatirea unui Corp de Vara Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului 9 alimente care ajuta la tratarea rapida a racelii Alimentatia sanatoasa in sezonul rece Alimente si diete recomandate care te ajuta sa previi afectiunile de prostata Beneficiile fosforului pentru sanatate Broccoli ofera multe beneficii pentru sanatate Broccoli, proprietati binefacatoare
Cere sfatul medicului ×