Sindromul Wernicke-Korsakoff - boala cauzata de consumul de alcool

Publicat: 01 Martie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sindromul Wernicke-Korsakoff este o tulburare neurologica degenerativa. Este rezultatul deficientei de vitamina B1, cunoscuta si sub numele de tiamina.

O cauza frecventa a sindromului Wernicke-Korsakoff este consumul excesiv de alcool in mod regulat, pe perioade de timp indelungate, insa interventiile chirurgicale la nivelul tractului digestiv, problemele intestinale severe, cancerul sau malnutritia pot duce, de asemenea, la aparitia acestui sindrom.

Parerile sunt impartite legat de existenta a doua boli separate, Wernicke si Korsakoff ca doua boli distincte sau daca simptomele acestui sindrom reprezinta de fapt aceeasi boala.

Unii considera ca Wernicke este de fapt debutul bolii, iar Korsakoff reprezinta partea cronica a acesteia.

Modificari ale procesului de gandire si modificari la nivelul sistemului nervos caracterizeaza acest sindrom. Fara tratament, sindromul Wernicke-Korsakoff poate duce la leziuni cerebrale permanente si chiar la deces.

Simptome

Majoritatea persoanelor care sufera de Sindrom Wernicke-Korsakoff mai intai sufera de encefalopatia Wernicke, iar mai apoi dezvolta sindromul Korsakoff. Principalele simptome ale fiecarui sindrom sunt:

Encefalopatia Wernicke (EW) este un tip de leziune cerebrala care cauzeaza in mod clasic 3 probleme majore:

- Probleme de vedere;
- Confuzie;
- Dificultati la mers.

Fiecare celula din organism are nevoie de vitamina B1, iar omul nu poate sintetiza aceasta vitamina, singura metoda prin care poate fi procurata fiind dieta. Inima, creierul, rinichii si ficatul au in mod special nevoie de aceasta vitamina in doze mari.

Cand nivelul ei este scazut, celulele nu pot functiona in parametrii normali, iar celulele nervoase sunt in special sensibile la deficitul de tiamina. De aceea, multe dintre simptomele encefalopatiei Wernicke sunt neurologice:

- Confuzia;
- Statusul mental alterat;
- Miscari oculare haotice;
- Ploape superioare cazute;
- Vedere dubla;
- Dezechilibru si tulburari de mers.

Deseori, cei ce sufera de Encefalopatie Wernicke sunt slabi, chiar subnutriti. Aceste simptome variaza de la individ la individ, de aceea uneori este greu de pus diagnosticul clar de encefalopatie Wernicke doar din semnele clinice.

Simptomele simuleaza foarte bine si consumul cronic de alcool, facand cu atat mai grea diagnosticarea corecta.

Fara tratament, Encefalopatia Wernicke poate sa duca la coma si chiar deces.

Sindromul Korsakoff

Pierderile de memorie si problemele managementului vieti de zi cu zi sunt semnele-cheie ale sindromului Korsakoff. Cei ce sufera de aceasta boala au deseori dificultati in a acumula informatii noi, ba chiar de multe ori ei tind sa inventeze informatii pentru a suplini deficitul existent.

Acest lucru se numeste confabulatie. Simptomele sindromului Korsakoff se pot ameliora in timp, insa 25% din cei ce sufera de aceasta boala, prezinta permanent simptome.

Legatura dintre cele doua sindroame:

• Encefalopatia Wernicke de obicei se instaleaza inainte ca sindromul Korsakoff sa se dezvolte.

• Pe masura ce sindromul Korsakoff se intensifica, se estompeaza simptomele encefalopatiei Wernicke.

• Daca un bolnav primeste tratament pentru encefalopatia Wernicke, sindromul Korsakoff poate sa nu mai apara.

Cauze

Sindromul Wernicke-Korsakoff este foarte des intalnit printre consumatorii de alcool. Deficienta de vitamina B1 este un efect comun in randul potatorilor.

Persoanele care nu absorb substantele nutritive adecvate, care sunt subnutrite sau care tin post pe perioade indelungate pot sa sufere de deficienta de tiamina.

Consumul de alcool este deseori asociat cu o dieta slaba, insa el intervine si in procesul de absorbtie al substantelor nutritive din intestine.

Tiamina este necesara organismului pentru a transforma hrana in energie. Ea se stocheaza in cantitati mici in ficat, insa numai pana la 18 zile. Alti factori de risc pentru deficienta vitaminei B1 sunt:

- Gastrectomia longitudinala (gastric sleeve – chirurgia obezitatii);
- Dializa;
- Vomitatul persistent;
- Anorexia nervoasa, bulimia sau alte tulburari de alimentatie;
- Diete sau post indelungat;
- HIV;
- Infectii cronice;
- Cancer in stadiu avansat.

Tratament

Daca se suspicioneaza Sindromul Wernicke-Korsakoff, persoana in cauza are nevoie de tratament intravenos cu vitamina B1. Acest lucru necesita spitalizare. Se trateaza si se monitorizeaza si alte simptome sau complicatii.

Aportul de vitamina B1 amelioreaza tulburarile de vedere, miscarile oculare, dezechilibrul si confuzia.

Tulburarile cognitive si de memorie sunt mai putin probabil sa dispara si au nevoie de tratament suplimentar. Pentru a preveni progresia acestui sindrom, un bolnav cu sindromul Wernicke-Korsakoff trebuie sa se abtina complet de la consumul de alcool si sa respecte un regim alimentar foarte echilibrat.

Prognosticul este destul de rezervat, numai 25% din bolnavi se vindeca complet, in timp ce 50% prezinta doar ameliorari ale simptomelor.

Preventie

Pentru a preveni Sindromul Wernicke-Korsakoff este important sa se respecte un regim alimentar echilibrat si sanatos, fara abuz de alcool. Dupa externare, multi pacienti vor avea nevoie de sprijin, fara de care pot cadea iar in plasa abuzului de alcool.

Toti cei ce prezinta semne de malabsorbtie ar trebui sa se prezinte la medic pentru a preveni deficienta de vitamina B1. Alimente bogate in vitamina B1 sunt:

- Orezul;
- Mazarea;
- Soia;
- Semintele de floarea-soarelui si de dovleac;
- Nucile, nucile macadamia, fisticul;
- Carnea de porc;
- Sparanghel;
- Portocalele;
- Spanacul;
- Laptele.

De retinut

Sindromul Wernicke-Korsakoff este un sindrom ce se instaleaza datorita deficitului de vitamina B1. Este alcatuit din doua boli separate, encefalopatia Wernicke si sindromul Korsakoff (cercetatorii inca au discutii cu privire la acest aspect).

Encefalopatia Wernicke se instaleaza inaintea sindromului Korsakoff. Consumul excesiv de alcool duce la deficienta vitaminei B1. Aportul crescut de tiamina (vitamina B1) si abstinenta de la alcool reprezinta metoda principala de prevenire a acestei afectiuni.


Citeste si despre:

ABC-ul vitaminelor Tulburarea neurocognitiva majora Alcoolul etilic Carenta de vitamine si minerale. Cum o identifici si ce ai de facut? Polineuropatia alcoolica si impactul asupra sistemului nervos Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Riscurile consumului de alcool de catre femei Copiii si alcoolul Program de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012 Intoleranta si alergiile la alcool Concentratia de alcool din sange: mit si adevar