Impactul pozitiv si negativ al alcoolului asupra sanatatii

Actualizat: 06 Ianuarie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Impactul alcoolului asupra sanatatii inimii si a organismului in general poate oscila cu usurinta de la o extrema la cealalta.

In timp ce studiile recente asociaza consumul cumpatat de alcool cu un risc redus de boli cardiovasculare, acest obicei alimentar se poate transforma rapid intr-o posibila sursa de imbolnavire.

Moderatia este cea care traseaza linia fina dintre efectele pozitive si negative ale consumului de alcool, spun specialistii.

Beneficiile consumului moderat de alcool

Studiile de specialitate ale ultimilor ani au adus intr-o lumina noua implicatiile consumului moderat de alcool, identificand posibile beneficii ale acestei substante in organism

- Reducerea riscului dezvoltarii bolilor cardiace si a decesului din aceste cauze;
- Scaderea riscului de producerea unui accident vascular cerebral ischemic;
- Diminuarea riscului de instalare a diabetului.

Chiar si asa, dovezile despre posibilele efecte pozitive ale alcoolului asupra organismului nu sunt suficiente, pentru a fi considerate valide in cazul tuturor consumatorilor.

Estimarea unui consum moderat de alcool

Pana si stabilirea cantitatii optime de alcool pentru consum este dificila, de vreme ce fiecare consumator metabolizeaza diferit aceasta substanta. Cand specialistii recomanda maximum un pahar de bautura pe zi, cantitatile la care se refera sunt:

- 350 ml bere;
- 150 ml vin;
- 45 ml bauturi tari (tuica, votca, gin, whiskey etc.).

Expertii recomanda in pahar de alcool pe zi pentru femeile de toate varstele si barbatii de peste 65 de ani, precum si doua pahare de alcool pe zi barbatilor adulti cu varsta de pana la 65 de ani.

Consumul moderat de alcool poate aduce cele mai multe beneficii adultilor trecuti de varsta de 50 de ani, predispusi factorilor de risc asociati cu bolile cardiovasculare. In cazul persoanelor de varsta mijlocie sau mai tinere, alcoolul poate fi mai degraba daunator, recomandandu-se alte masuri de menajare a sanatatii inimii - alegerile alimentare corecte, miscarea, programul de somn corespunzator etc.

Alcoolul nu trebuie sa fie consumat in urmatoarele situatii

- in sarcina si imediat inainte de conceptie (cand este programata);
- istoricul medical familial contine cazuri de abuz de alcool ale rudelor directe de sange;
- exista un diagnostic de afectiune hepatica sau pancreatica;
- exista un diagnostic de insuficienta cardiaca;
- o persoana urmeaza un tratament cu medicamente care ar putea interactiona cu alcoolul;
- o persoana a suferit in trecut un accident vascular cerebral hemoragic.

De asemenea, pana si consumul moderat de alcool poate fi riscant, inainte de conducerea unui autovehicul sau manevrarea unor echipamente cu potential periculos.

Pericolele consumului abuziv de alcool

Depasirea limitelor recomandate de specialisti pentru consumul de alcool predispune numeroaselor pericole asociate cu abuzul de aceasta substanta. Aportul excesiv de alcool afecteaza grav sanatatea ficatului, conducand la ciroza, o boala hepatica potential letala.

Consumul exagerat de alcool conduce si la cresterea presiunii arteriale si deteriorarea sanatatii inimii, fiind totodata asociat si cu numeroase tipuri de cancer (cancer oral, cancer esofagian, cancer mamar, cancer de prostata sau colorectal). Riscul este cu atat mai ridicat in randul persoanelor care nu consuma doar alcool, ci si fumeaza.

Bautul excesiv este definit ca:

- mai mult de 3 pahare de alcool consumate in fiecare zi si peste 7 pahare de alcool consumate saptamanal, in cazul femeilor si al barbatilor de peste 65 de ani;
- mai mult de 4 pahare de alcool pe zi si peste 14 pahare de alcool saptamanal, in randul barbatilor adulti mai tineri de 65 de ani.

Alte riscuri asociate cu abuzul de alcool sunt instalarea pancreatitei, moartea subita (in cazul persoanelor care sufera de boli cardio-vasculare), aparitia cardiomiopatiei alcoolice (deteriorarea muschiului inimii), declansarea accidentului cascular cerebral, aparitia hipertensiunii arteriale, tendintele suicidale, defecte congenitale la fat, instalarea de boli neurologice sau producerea de accidente grave pe fondul intoxicatiei cu alcool.

Nu doar persoana care abuzeaza de alcool are de suferit din pricina acestui viciu, ci si apropiatii acesteia. Alcoolismul poate conduce la instalarea tulburarilor psihice si de comportament, fiind vectorul unor conflicte aprinse in familii. Totodata, consumul de alcool creste riscul depresiei cronice.

Semnele abuzului de alcool

Alcoolicii ajung sa isi constientizeze problema tarziu, cand aceasta dependenta este mai dificil de tratat. Pentru recunoasterea corecta a abuzului de alcool, specialistii recomanda aplicarea testului CAGE, care consta in adresarea a 4 intrebari simple:

- Ati simtit vreodata ca ar fi cazul sa reduceti din consumul regulat de alcool
- V-au deranjat vreodata comentariile celor din jur, referitoare la ideea ca ar trebui sa renuntati la alcool
- Ati avut vreodata un sentiment de vinovatie fata de obiceiul de a consuma alcool
- Ati consumat vreodata alcool la prima ora, pentru a va putea controla nervozitatea sau pentru a scapa de starea de rau matinala

Daca raspunsul unei singure intrebari dintre cele mai sus este pozitiv, persoana in cauza are cel mai probabil o problema legata de consumul de alcool si necesita asistenta de specialitate imediata.

Alte semne tipice ale abuzului de alcool sunt:

- Sentimentul ca nu va puteti opri din baut odata ce ati inceput;
- Intampinati probleme familiale sau profesionale din cauza obiceiului de a bea;
- Incepeti sa va amintiti cu greu lucrurile pe care le faceati in momentul in care consumati alcool.

Specialistii spun ca maximum un pahar de alcool consumat de femei intr-o zi si maximum doua pahare in cazul barbatilor inseamna incadrarea in limitele unui aport moderat, cu posibile efecte benefice asupra sistemului cardio-vascular. Daca suspectati ca aveti o problema legata de dependenta de alcool sau sesizati acest lucru la o persoana apropiata, cautati de urgenta ajutor de specialitate, inainte ca un rau ireparabil sa se produca.


Citeste si despre:

Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta Dependenta de alcool si abuzul de droguri la adolescenti Alimentatia sanatoasa, posibil tratament pentru diabetul de tip II Factorii care influenteaza pozitiv mesele in familie Ce impact poate avea casatoria asupra greutatii Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 5 ponturi vitale pentru sanatatea cardiaca a femeilor Refluxul gastroesofagian: 8 riscuri pentru sanatate Cele mai sanatoase plante de apartament Bullying in scoli - efecte asupra copilului, la ce trebuie sa fie atenti parintii, ce este de facut? Sanatatea emotionala si gestionarea emotiilor