Salveaza articolul pentru mai tarziu Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul Elimina articolul din lista celor salvate
Hipotiroidismul este o afectiune comuna. Aceasta boala presupune ca glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni. Glanda tiroida este situata in partea din fata jos a gatului. Femeile, in special cele pana in varsta de 60 de ani sunt mai susceptibile de a avea hipotiroidism. Hipotiroidismul deranjeaza echilibrul normal al reactiilor chimice in corp.
Determina rareori simptome in stadii incipiente, insa, in timp, hipotiroidismul netratat poate provoca o serie de probleme de sanatate, cum ar fi obezitatea, durerile articulare, infertilitatea sau bolile de inima. In cazul in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni se ajunge la incetinirea proceselor organsimului.
Ca urmare, unul dintre simptomele majore ale hipotiroidismului este lipsa de energie. In plus, deoarece glanda tiroida creste, hipotiroidismul incetineste metabolismul, ceea ce poate duce la o sensibilitate la frig sau crestere in greutate. Cand hipotiroidismul devine sever, metabolismul poate fi incetinit cu pana la 50%.
In timp ce oboseala si metabolismul lent sunt cunoscute ca fiind asociate hipotiroidismului, este posibil sa apara si o alta serie de simptome, cum ar fi:
Depresia. Hipotiroidismul determina incetinerea functiei creierului. Acest lucru poate duce la o pierdere a concentrarii, ajungandu-se la o depresie clinica. Putine persoane cunosc faptul ca hipotiroidismul poate provoca depresie. Cand starea de spirit este compromisa, oamenii pot spune ca se simt slabi si rigizi.
Problemele de memorie. Desi hipotiroidismul poate provoca probleme cu memoria, vestea incurajatoare este ca cercetatorii nu cred ca duce la disfunctii cognitive permanente.
Constipatia frecventa. Hipotiroidismul poate incetini sistemul digestiv, ajungandu-se la o constipatie cronica.
Pielea uscata. Hormonii tiroidieni joaca un rol-cheie pentru a avea o piele sanatoasa. Pielea uscata este o ingrijorare comuna in randul persoanelor cu hipotiroidism.
Caderea parului. Oamenii ce au hipotiroidism nediagnosticat de cateva luni, precum si alte cazuri severe, se pot plange de caderea parului de pe scalp.
Modificarea ciclului menstrual. Pentru femeile cu hipotiroidism, perioadele menstruale pot deveni mai lungi sau mai scurte si volumul de sange poate creste.
Infertilitatea. De obicei, medicii verifica tiroida pentru a determina infertilitatea. Daca se gaseste ca hipotiroidismul este o cauza a infertilitatii, tratat, poate duce la o sarcina cu succes.
Colesterolul ridicat. Nivelurile scazute de hormoni tiroidieni si un nivel ridicat de hormoni ce stimuleaza tiroida duc la un nivel ridicat de colesterol.
Desi hipotirodismul afecteaza cel mai des femeile de varsta mijlocie sau mare, oricine poate dezvolta aceasta conditie, inclusiv sugarii. Initial, copiii nascuti fara glanda tiroida sau cu glanda care nu functioneaza corect pot avea cateva simptome si semne. Cand nou-nascutii au probleme cu hipotiroidismul, problemele pot include:Ingalbenirea pielii si albirea ochilor (icter). In cele mai multe cazuri, acest lucru se intampla atunci cand ficatul unui copil nu poate metaboliza o substanta numita bilirubina; Stari frecvente de sufocare; Aspect pufos al fetei.
Hipotirodismul netratat poate duce la o serie de probleme de sanatate:
Gusa. Stimularea constanta a tiroidei pentru eliberarea mai multor hormoni poate cauza cresterea glandei – afectiune cunoscuta sub numele de gusa. Tiroida Hashimoto este una dintre cele mai comune cauze ale unei guse.
Probleme cardiace. Hipotiroidismul poate fi asociat cu un risc crescut de aparitie a bolilor de inima, in primul rand pentru nivelurile ridicate de lipoproteine cu densitate mica.
Probleme de sanatate mintala. Depresia poate sa apara la inceputul hipotirodismului si poate deveni severa in timp. Hipotiroidismul poate provoca functionarea mentala incetinita.
Neuropatie periferica. Pe termen lung, hipotiroidismul necontrolat poate provoca daune la nivelul nervilor periferici. Semnele si simptomele de neuropatie periferica pot include durere, amorteala si furnicaturi in zona afectata de leziunile nervilor. Se poate provoca si slabiciune musculara sau pierderea controlului muscular.
Mixedem. Aceasta afectiune rara ce poate pune viata in pericol este rezultatul pe termen lung al hipotiroidismului nediagnosticat. Semnele si simptomele sale includ intoleranta la frig si somnolenta, urmata de letargie profunda si inconstienta.
Defecte natale. Copiii nascuti de femeile cu boli tiroidiene netratate pot avea un risc mai mare de malformatii congenitale decat copiii nascuti din mame fara astfel de probleme. Acesti copii sunt mai predispusi la a avea probleme intelectuale si de dezvoltare grave. Sugarii cu hipotiroidism prezinta un risc de probleme grave in ceea ce priveste dezvoltarea fizica, dar si cea mentala. Dar daca aceasta conditie este diagnosticata in primele luni ale vietii, sansele de dezvoltare normala sunt excelente.
Diagnostic si tratament
Diagnosticarea hipotiroidismului se bazeaza pe simptomele si rezultatele de sange, in care se masoara nivelul hormonului de stimulare tiroidiana (TSH) si uneori nivelul de hormon tiroidian, numit tiroxina.
Un nivel scazut de tiroxina si un nivel ridicat de TSH indica hipotiroidism. Asta pentru ca glanda pituitara produce mai mult TSH in efortul de a stimula glanda tiroida in producerea de hormoni tiroidieni. In trecut, medicii nu au putut detecta hipotiroidismul pana cand simptomele nu au ajuns la nivel mai avansat. Dar prin utilizarea testului TSH sensibil, medicii sunt in masura sa diagnosticheze tulburarile tiroidiene mai timpuriu – de multe ori inainte de a dezvolta vreun simptom.
Deoarece testul TSH este cel mai bun test, medicul va face prima data acest test, urmat fiind apoi de un test de hormon tiroidian, daca este necesar. Testele TSH joaca un rol important in gestionarea hipotiroidismului.
De retinut!
Consultati medicul daca aveti senzatii de oboseala fara niciun motiv anume sau daca aveti celelalte semne sau simptome de hipotirodisim, cum ar fi piele uscata, constipatie sau voce ragusita.
Veti avea nevoie sa mergeti la medic pentru a face testarea periodica a functiei tiroidiene in cazul in care ati avut o interventie chirurgicala tiroidiana anterioara, daca utilizati un tratament cu iod radioactiv sau medicamente anti-tiroidiene, daca ati facut radioterapie la cap, gat sau la nivelul partii superioare a pieptului. Cu toate acestea, poate dura ani sau chiar decenii inainte ca oricare dintre aceste terapii sau proceduri sa duca la hipotiroidism.
Daca nivelul de colesterol din sange este mare, discutati cu medicul dumneavoastra pentru a depista daca hipotiroidismul poate fi una dintre cauze.
Tratamentul standard pentru hipotiroidism implica utilizarea in fiecare zi a hormonului tiroidian sintetic numit levotiroxina. Acest medicament oral restaureaza nivelul hormonilor, aducandu-l la un nivel adecvat. In una sau doua saptamani dupa inceperea tratamentului, veti observa ca va simtiti mai putin obosit. Medicamentele reduc treptat nivelul ridicat de colesterol si pot inversa orice crestere in greutate. Tratamentul cu levotiroxina se face pe tot parcursul vietii, deoarece doza de care aveti nevoie se poate modifica, astfel ca medicul poate verifica nivelul de TSH in fiecare an.
Pentru a determina doza initiala de levotiroxina, medicul verifica in general nivelul de TSH dupa primele doua sau trei luni.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.