Aspecte esentiale despre hipotiroidism

Actualizat: 30 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Hipotiroidismul este o afectiune comuna. Aceasta boala presupune ca glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni. Glanda tiroida este situata in partea din fata jos a gatului. Femeile, in special cele pana in varsta de 60 de ani sunt mai susceptibile de a avea hipotiroidism. Hipotiroidismul deranjeaza echilibrul normal al reactiilor chimice in corp.

Determina rareori simptome in stadii incipiente, insa, in timp, hipotiroidismul netratat poate provoca o serie de probleme de sanatate, cum ar fi obezitatea, durerile articulare, infertilitatea sau bolile de inima. In cazul in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni se ajunge la incetinirea proceselor organsimului.

Ca urmare, unul dintre simptomele majore ale hipotiroidismului este lipsa de energie. In plus, deoarece glanda tiroida creste, hipotiroidismul incetineste metabolismul, ceea ce poate duce la o sensibilitate la frig sau crestere in greutate. Cand hipotiroidismul devine sever, metabolismul poate fi incetinit cu pana la 50%.

Simptomele hipotiroidismului

In timp ce oboseala si metabolismul lent sunt cunoscute ca fiind asociate hipotiroidismului, este posibil sa apara si o alta serie de simptome, cum ar fi:

Hipotirodismul netratat poate duce la o serie de probleme de sanatate:

Diagnostic si tratament

Diagnosticarea hipotiroidismului se bazeaza pe simptomele si rezultatele de sange, in care se masoara nivelul hormonului de stimulare tiroidiana (TSH) si uneori nivelul de hormon tiroidian, numit tiroxina.

Un nivel scazut de tiroxina si un nivel ridicat de TSH indica hipotiroidism. Asta pentru ca glanda pituitara produce mai mult TSH in efortul de a stimula glanda tiroida in producerea de hormoni tiroidieni. In trecut, medicii nu au putut detecta hipotiroidismul pana cand simptomele nu au ajuns la nivel mai avansat. Dar prin utilizarea testului TSH sensibil, medicii sunt in masura sa diagnosticheze tulburarile tiroidiene mai timpuriu – de multe ori inainte de a dezvolta vreun simptom.

Deoarece testul TSH este cel mai bun test, medicul va face prima data acest test, urmat fiind apoi de un test de hormon tiroidian, daca este necesar. Testele TSH joaca un rol important in gestionarea hipotiroidismului.

De retinut!


Citeste si despre:

Legatura intre disfunctiile tiroidiene si tulburarile depresive si anxioase Rinita non-alergica Bolile autoimune Cauze pentru acumularea constanta de kilograme Tiroidita Hashimoto Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Pubertatea precoce Tiroidita Hashimoto - semne care indica ca ai probleme cu tiroida Fiziologia si patologia cresterii si dezvoltarii copiilor, cu Dr. Ivona Fronea, Medic primar endocrinologie Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice Hipotiroidismul