Stridor, laringita sau epiglotita

Actualizat: 17 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Miruna Cristina Georgescu
Consultant medical:

Dr. Miruna Cristina Georgescu
Medic specialist in Pediatrie

Spitalul de Pediatrie MedLife Bucuresti

Ce este stridorul


Stidorul este un sunet aspru, provocat de turbulenta fluxului de aer care trece printr-o zona cu obstructie partiala, fie in laringe, fie in trahee, generand un complex de vibratii in tesuturile inconjuratoare. Acesta seamana cu sunetul produs de suflarea printr-un tub. Stidorul apare cel mai frecvent in timpul inspiratiei si rareori in ambele faze ale respiratiei. Desi nu este intotdeauna asociat cu dispneea, stidorul poate fi un zgomot izolat. Este important de mentionat ca stidorul este un simptom, nu un diagnostic in sine.

Tipologie

In functie de sediul obstructiei la nivelul cailor aeriene stridorul poate prezenta anumite particularitati:

In obstructia nazala: doar in obstructiile nazale marcate vocea copilului este nazonata. Desi copilul nu prezinta stridor, exista de obicei „stertor” , respiratie „sforaitoare”; nu se observa tiraj decat in caz de obstructie majora.

In obstructia orofaringiana: ”voce de rata” sau ragusita; stridorul este in inspir, este aspru, se accentueaza in somn. In caz de obstructie severa pot apare tiraj suprasternal si intercostal, alimentatia este dificila (uneori copiii nu-si pot inghiti saliva, stau cu gura deschisa), de obicei fara tuse, febra inalta. Exemple de obstructii orofaringiene: abcesul retrofaringian (frecvent sub 6 ani) si abcesul retroamigdalian (frecvent la adolescenti). Abcesul retrofaringian este insotit de durere la inghitire si hiperextensia gatului; abcesul retroamigdalian este insotit de trismus, dificulati la inghitire si dificultati de vorbire.

In obstructia laringiana supraglotica (ex: epiglotita): vocea „inabusita”, pozitia copilului caracteristica (capul in pozitia flectata, corpul aplecat inainte, „ca un caine care adulmeca”), gura intredeschisa, la fiecare inspir copilul scoate limba (pentru a obtine un spatiu respirator mai larg); dispneea este mai ales inspiratorie. Tablolul clinic este de insuficienta respiratorie severa, deseori cu evolutie spre deces.

In obstructia laringiana glotica (ex: laringotraheobronsita difterica, crupul difteric): initial stridorul est inspirator (daca obstructia se accentueaza poate deveni si expirator), copilul este disfonic, apoi afon, dispneea este inspiratorie si poate evolua spre axfixie, tirajul este suprasternal, intercostal si substernal. Copilul respira, de obicei, cu gura inchisa, nu tuseste, nu se observa dificultati in alimentatie.

In obstructia laringiana subglotica (ex: LARINGOTRAHEOBRONSITA VIRALA, CRUPUL VIRAL, LARINGITA SUBGLOTICA) : stridorul este inspirator (devine expirator pe masura ce obstructia se accentueaza), vocea este normala sau usor voalata, tirajul este suprasternal si intercostal, tusea are caracter latrator.

In obstructia traheobronsica: stridorul este expirator, de obicei, vocea este normala, tirajul apare in caz de obstructie severa, tusea are aspect metalic.

In compresiunea prin „inele vasculare” (ex: ARCUL AORTIC DREPT): la manifestarile respiratorii (stridor congenital inspirator si expirator) se asociaza tulburari de deglutitie.

Cauze

Stridor laringian acut:

Stridor laringian congenital (laringotraheomalacie);

Intrebari ajutatoare pentru parinti


Ce trebuie sa urmareasca parintii


Manifestari clinice in functie de severitatea stridorului

Minim: stridor intermitent, simptome de infectie respiratorie superioara de 2-4 zile, febra mica sau absenta, absenta starii toxice si a insuficientei respiratorii;

Minor: stridor in repaus asociat cu simptome de infectie de cai aeriene superioare 3-4 zile, febra moderata;

Moderat: stridor (intermitent sau constant), cu semne minime de infectie respiratorie superioara, febra mare, varsta peste 5 ani, fara semne de epiglotita acuta;

Sever (probabil epiglotita acuta!!!): letargie, voce „inabusita”, dureri severe in gat, capul in flexie cu corpul aplecat inainte, febra mare, anxietate, stare toxica, absenta infectiei cailor respiratorii superioare, tuse.

Cum pot recunoaste parintii diversele forme de laringita in functie de elementele clinice

Laringita acuta simpla:

Laringita striduloasa (spasmotica):

Laringita edematoasa subglotica (crup):

Epiglotita (grevata de risc letal)

Cum poate identifica parintele ca laringita devine o urgenta medicala

Ce nu trebuie sa faca parintele in caz de laringita


Semne de gravitate:


Stridorul laringian congenital (laringomalacia)

Apare imediat dupa nastere sau la cateva saptamani dupa aceasta.

Clinic sugarul prezinta zgomot inspirator sonor, muzical, comparat clasic cu „cotcodacitul bibilicii”, zgomotul expirator fiind de obicei usor, scurt, intermitent. Se asociaza cu voce normala, tusea are timbru normal. Nu se asociaza dispnee, stridorul se accentueaza dupa plans, agitatie, supt, se atenueaza in cursul somnului si nu este influentat de pozitia copilului.

Se accentueaza in intensitate in primele 3-6 luni si dispare definitiv intre 1-2 ani.

Se datoreaza insuficientei musculare suprahioidiene, explicata ori prin imaturitatea de dezvoltare a jonctiunii musculare locale, ori prin leziuni centrale datorate unei hipoxii cerebrale, survenind spre mijlocul vietii intrauterine.

De obicei nu este necesar tratament.

Bibliografie

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P02031

https://nyulangone.org/conditions/stridor-in-children/diagnosis

Sectiune sustinuta de:Sectiune sustinuta de Clarfon

Citeste si despre:

Displazia Bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii Cum se manifesta alergia alimentara Angina Ludwig Pneumonia de aspiratie Sindromul Alport dm sprijina femeile din Romania Faringita bacteriana - informatii esentiale Tusea Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular) Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Laringita