Tiroida este o glanda mica, in forma de fluture, situata la baza gatului. Face parte dintr-o retea complexa de glande denumita sistemul endocrin. Glanda tiroida produce hormoni care maresc cantitatea de oxigen utilizata de organism si regleaza metabolismul.
Tiroida este reglata de hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), care este produs de glanda pituitara din creier.
In mod normal, atunci cand nivelurile hormonului tiroidian sunt ridicate, acestea vor "opri" productia de TSH, care la randul sau, impiedica tiroida sa produca hormonii numiti tiroxina (T4) si triiodotironina (T3), care maresc cantitatea de oxigen utilizata de organism.
Afectiunile tiroidiene rezulta uneori din niveluri inadecvate de TSH sau pot fi cauzate de probleme ale glandei tiroide. Probleme apar atunci cand glanda tiroida devine fie subactiva (hipotiroidism) sau hiperactiva (hipertiroidism).
Cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului este tiroida Hashimoto, o boala autoimuna in care organismul produce anticorpi care distrug parti ale glandei tiroide. Extirparea pe cale chirurgicala si anumite medicamente pot provoca, de asemenea, hipotiroidism.
Alte cauze ale hipotiroidismului includ probleme ale hipofizei, hipotalamusului si deficienta de iod (afecteaza aproape 2 miliarde de oameni din intreaga lume).
Hipotiroidismul are ca rezultat scaderea nivelului de T4 si T3 in sange, astfel ca metabolismul incetineste.
Simptomele frecvente includ:
- par gros si uscat;
- confuzie sau uitare;
- constipatie;
- depresie;
- pielea uscata;
- oboseala;
- pierderea parului;
- flux menstrual crescut (femei);
- intoleranta la temperaturi scazute;
- iritabilitate;
- crampe musculare;
- ritm cardiac lent;
- slabiciune;
- crestere in greutate.
De altfel, cresterea in greutate este cea care atrage cel mai usor atentia. Din cauza faptului ca metabolismul incetineste, se produce cresterea in greutate, care poate sa ajunga intr-un timp scurt si la 5-6 kilograme.
Parte din aceasta crestere in greutate este grasime, dar o mare parte este reprezentata de acumularea de lichid. Medicul endocrinolog va prescrie un tratament de substitutie al hormonilor tiroidieni si o dieta menita sa opreasca cresterea in greutate.
Hipertiroidismul are ca rezultat niveluri ridicate de T4 si T3 in sange. Acesti hormoni accelereaza metabolismul.
Unele dintre cele mai frecvente simptome includ:
- cresterea frecventei cardiace;
- tensiune arteriala ridicata;
- cresterea temperaturii corporale;
- transpiratie abundenta;
- stare de nervozitate si agitatie;
- tremurul mainilor;
- cresterea apetitului, insotita de scaderea in greutate;
- intreruperea frecventa a somnului pe timpul noptii;
- pungi de lichid in jurul ochilor;
- sensibilitate la lumina;
- pierdere osoasa;
- absenta menstrelor.
Daca hipertiroidismul este lasat netratat sau nu este tratat corespunzator, poate aparea o complicatie care pune in pericol viata, numita Furtuna tiroidiana (hiperactivitate extrema a glandei tiroide).
Hipertiroidismul poate fi tratat cu iod (inclusiv iod radioactiv), medicamente antitiroidiene sau interventii chirurgicale.
Rolul iodului
Iodul este o componenta esentiala a hormonilor tiroidieni. Secretia de TSH creste consumul de iod al tiroidei si stimuleaza producerea hormonilor tiroidieni.
Daca iodul din sange este insuficient, in incercarea de a extrage mai mult iod din sange, tiroida creste in volum, iar productia de hormoni tiroidieni scade.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.