Retentia de apa - simptom al sindromului premenstrual

Publicat: 05 Decembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Retentia de apa cunoscuta si sub denumirea de edeme este o conditie care rezulta atunci cand au loc infiltratii de lichid (apa) in tesuturile organismului din plasma sangelui. In conditii normale, lichidul este drenat din tesuturi de catre sistemului limfatic care este localizat in tot corpul si are rolul de a elimina deseurile si substantele straine din organism, varsandu-se apoi in fluxul sanguin.

Problema retentiei de apa apare atunci cand lichidul nu mai este eliminat in mod corespunzator prin sistemul limfatic, ramanand in tesuturi. Astfel se formeaza edemul. Retentia de apa din organism este cel mai frecvent intalnita la nivelul membrelor inferioare dar poate sa apara inlcusiv in zona bratelor, cavitatea abdominala, in zona plamanilor.

Tipuri de retentie de apa

Exista doua categorii principale de retentie de apa, edem generalizat si edem localizat. Edemele generalizate se refera la umflarea tesuturilor intregului corp, in timp ce edemul localizat se refera la umflarea doar a anumitor parti ale corpului.

Retentia de apa si hipertensiunea

Intre tensiunea arteriala crescuta si retentia de apa exista o legatura stransa deoarece hipertensiunea arteriala rezulta deseori atunci cand in vasele sanguine se afla prea mult lichid sau se acumuleaza lichid in vase de sange ingustate.

Tensiunea arteriala masoara forta exercitata de sange asupra peretilor arterelor. Daca tensiunea arteriala ramane ridicata o perioada indelungata de timp este numita hipertensiune. Este important sa se gestioneze cantitatea de lichid din organism care poate afecta tensiunea arteriala.

Retentia de apa si menopauza

90% dintre femeile care intra la menopauza vor lua in greutate din cauza modificarilor hormonale. O parte din aceasta greutate se datoreaza retentiei de apa si balonarii ca urmare a nivelurilor scazute de progesteron. Desi modificarea numarului de kilograme nu implica prezenta grasimii, totusi multe femei se vor simti mai greoaie, iar silueta lor se va modifica.

Totusi retentia de apa are aspectele sale pozitive deoarece ajuta organismul sa se previna aparitia osteoporozei si a altor afectiuni. Important este ca femeile la menopauza sa isi mentina un stil de viata activ, iar retentia de apa si balonarea se vor ameliora in cateva luni.

Utilizarea anumitor medicamente

Daca retentia de apa care apare inainte de menstruatie nu va fi influentata pozitiv de modificarea stilului de viata, anumite medicamente pot fi utile in acest sens. In functie de severitatea simptomelor, de dorinta unei femei de a ramane insarcinata si de alti factori, alternativele pentru tratarea retentiei de apa ar putea include:

- diuretice
- sunt disponibile pe baza de prescriptie medicala si ajuta la diminuarea cantitatii de lichide acumulate in tesuturile corpului. Nu se vor utiliza diuretice cu antiiflamatoare intrucat din aceasta combinatie vor rezulta leziuni renale.

- anticonceptionale - unii cercetatori afirma ca anumite tipuri de contraceptive orale ajuta la reducerea simptomelor specifice sindromului prementstrual, printre care si retentia de apa

Alegerea suplimentelor alimentare sau naturiste

Numeroase vitamine, minerale si suplimente din plante au fost folosite ca remedii pentru manifestarile sindromului premenstrual, dar putine s-au dovedit a fi eficiente. Cu toate acestea cele mai bune rezultate s-au obtinut folosind:
- calciu
- magneziu
- vitamina E
- vitamina B.

Se va consutla medicul inainte de a se utiliza orice fel de supliment alimentar sau naturist.


Citeste si despre:

Sindromul premenstrual Cauzele aparitiei sindromului premenstrual Ce este acupresura? Melasma – cea mai raspandita afectiune a pielii post sezon cald Nu ignora hipertensiunea arteriala, chiar daca ai 30 de ani Factori si remedii pentru tratarea reumatismului! Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Ochi umflati dimineata? Afla care sunt cauzele si cum poti ameliora aceasta problema