Trateaza parodontopatia (parodontoza) acasa in timpul liber

Actualizat: 08 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Literatura de specialitate demonstreaza ca 80% din populatie prezinta miros greu al gurii, sangerari si dureri gingivale care determina in timp mobilitatea dintilor si retractia gingiei.

Zambetul este afectat deoarece culoarea si forma gingiei sunt modificate iar pacientii evita sa isi mai expuna gingia in timpul zambetului prin evitarea “rasului cu gura pana la urechi”.

Aceste modificari ale gingiei se produc datorita actiunii distructive produse de catre microbi si tutun care actioneaza pe fondul unui fenomen normal – imbatranirea tesutului gingival.

Chiar daca stim ca nu vom putea niciodata opri elementele agresoare (microbii si agentii chimici nocivi din tutun, alimente, bauturi) trebuie sa incercam sa le reducem printr-o igiena bucala corecta si prin cresterea periodica a calitatii colagenului din os care reprezinta fundamentul pentru implantarea dintilor si a implantelor dentare.

Ce sunt pungile parodontale si cum apar?

Folosirea cu constiinciozitate a tuturor tehnicilor de igienizare nu poate insa opri fenomenele celulare de imbatranire a epiteliului jonctional care va incepe sa aiba o adeziune din ce in ce mai slaba la nivelul dintilor si va permite aparitia pungilor parodontale in jurul dintilor aparent sanatosi.

Aceste pungi parodontale nu sunt vizibile si scapa de multe ori nediagnosticate chiar in cursul consultului stomatologic daca nu se incearca masurarea cu sonda parodontala pe toate fetele dintelui.

Acelasi fenomen de imbatranire afecteaza si calitatea osului maxilar care de fapt, este adevaratul pilon de rezistenta al unei parghii inegale reprezentata de dinte.

Deoarece tehnicile de crestere a inaltimii osului prin aditie nu numai ca s au dovedit ineficiente datorita lipsei de aport sagvin suficient, dar s au dovedit chiar ca inrautatesc situatia deoarece in urma oricarei incizii vindecarea incepe prin retragerea oricarui tesut cu cativa milimetri.

Caracteristica bolii parodonale este insasi retractia care defavorizeaza parghia reprezentata de dintele mobil, si in mod logic orice incizie trebuie evitata in jurul dintilor pentru ca risca sa transforme o parghie deja instabila intr una imposibil de redresat.

Singura alternativa realista ramane pastrarea nivelului osos la nivelul existent dar densificarea acestuia prin cresterea calitatii osoase in zona de implantare a radacinii.

In pungile parodontale trebuie precizat ca se acumuleaza microbii existenti in numar extrem de mare in cavitatea bucala si nu mai pot fi indepartati prin simpla tehnica de periaj deoarece periuta dentara si celelalte mijloace existente nu pot intra in pungile parodontale cu eficienta.

Cu atat mai putin putem spera ca acestea ar putea ajunge in profunzimea osului unde s ar putea stimula fenomenele regeneratoare naturale bazate pe celulele corpului.

Persistenta microbilor determina aparitia mirosului neplacut al gurii si a sangerarilor si incepe sa distruga (lizeze) zona de epiteliul care se ataseaza pe dinte si care este foarte sensibila deoarece aceasta este singura zona din organism unde se ataseaza epiteliul direct pe tesut dur si fara vase de sange deoarece dintele este o ceramica.

Factorii agresori pe care ii introducem zilnic in cavitatea bucala (tutun, elementele chimice nocive din alimente si bauturi) vor gasi astfel deschisa jonctiunea dentogingivala si vor actiona imediat prin distructie (liza) a epiteliului juctional.

Drept urmare zilnic vor creste in profunzime pungile parodontale si se vor acumula din ce in ce mai multi microbi care nu mai pot fi indepartati prin periaj si care vor constitui o “boala de focar” cu actiune asupra stomacului, sistemului circulator si genital.

Fizionomic gingia isi va schimba culoarea devenind din ce in ce mai rosie, nu va mai avea aspectul si consistenta unui tesut sanatos. Vor incepe si retractile gingivale, durerile si sangerarile la periaj care vor determina in lipsa interventiei mobilitatea dentara.

Tratament si preventie

Daca pana astazi ne limitam doar la imbunatatirea igienei care trebuie sa ramana bineinteles esentiala trebuie sa fim constienti ca nu pot indeparta eficient microbii cantonati in pungile parodontale deja formate.

Elementele proprii organismului responsabile de regenerarea gingiei si a epiteliului jonctional sunt aduse in mod natural de sange iar pentru a se forma mai multe capilare sangvine este nevoie sa cream mai multe celule in interiorul tesutului osos.

Datorita caracteristicilor anatomice ale gingiei, vasele sanguine sunt foarte subtiri, fluxul sanguin si implicit cantitatea factorilor necesari pentru regenerare este foarte mica.

Stim si ca nu putem creste foarte mult fluxul sanguin doar prin mecanisme locale care sa nu afecteze echilibrul general al pacientului.

Rezulta ca in mod evident singura metoda prin care putem suplimenta cantitatea factorilor autologi de regenerare este proliferarea celulelor in profunzimea osului, prin mijloace capabile sa ajunga acolo.

Deoarece pastele de dinti si apele de gura nu pot ajunge in profunzime am pus pe piata un dispozitiv medical cu lungime de unda mare, capabil sa traverseze osul maxilar fara nici un traumatism si sa activeze mecanismele naturale de regenerare osoasa.

Aparitia unei armate de celule proprii sanatoase este singurul mijloc capabil sa lupte cu infectia continua care se acumuleaza in retentivitatile reprezentate de lucrarile dentare si mai ales implantele dentare.

Ce este Electronic Stem Generator?

Acest mecanism propriu antiinflamator trebuie reactivat cu Electronic Stem Generator cu atat mai frecvent cu cat pacientul prezinta riscuri mai mari la recidiva reprezentate de lucrari dentare sau implante dentare.

Administrarea este foarte simpla, pacientul utilizeaza gutiera acasa in perioadele libere decise de el (fie noaptea in timpul somnului ,fie in timp ce priveste la TV, in timp ce citeste o carte).

Atat timp cat gutiera este prezenta in cavitatea bucala se emite o frecventa specifica care stimuleaza proprii factori de regenerare si ca rezultat tesuturile devin mai aderente de dinte sau de implantul dentar.

La toti pacientii care au deja implante dentare inserate sau care au indicatia de implantare administrarea curelor cu Electronic Stem Generator este chiar obligatorie deoarece riscul rezorbtiei osoase in jurul implantelor dentare este foarte mare.

Literatura de specialitate confirma existenta unui complex unitar gingie - os si este bine cunoscut faptul ca regenerarea uneia dintre componente demonstreaza si regenerarea celeilalte. Regenerarea ligamentelor parodontale si a osului sunt evidentiate clinic printr o reducere a mobilitatii dintilor evident dupa doua luni de utilizare.

Pacientii care doresc preventia si tratamentul afectiunilor parodontale sunt invitati sa consulte unul din specialistii nostri in vederea realizarii unei simple amprente dentare.

Tratamentul efectiv va fi realizat acasa de catre dupa inchirierea tehnologiei personalizate Electronic Stem Generator printr-o administrare lipsita de discomfort, orar rigid, dieta si efecte adverse.

Autor: Dr. Bogdan Vladila
Medic specialist stomatologie generala cu competenta in implantologie orala


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Stomatologica Smilewy
Tel: 0751171107
Timisoara, Smileway, Strada Loichiță Vasile 1-3 Sc. D, Parter, Timișoara 300633

Citeste si despre:

Tu stii sa te speli corect pe dinti? Reguli esentiale pentru o igiena orala sanatoasa 8 afectiuni provocate de lipsa igienei orale Boala parodontala - metode profilactice si de tratament Semnele care ne arata o afectiune parodontala STOP parodontozei Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. De ce malocluziile trebuie corectate? Nu mai am nici un dinte. Ce pot face? Cauze ale respiratiei urat mirositoare Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat? Bolile gingiilor (gingivita si paradontopatia)