Discopatia lombara: tratament si recuperare medicala

Publicat: 30 Septembrie 2016
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Discopatia lombara este o afectiune caracterizata prin deteriorarea discurilor intervertebrale din regiunea inferioara a coloanei vertebrale, numita si regiune lombara.

Ea apare in urma suprasolicitarii extreme si repetate a coloanei vertebrale, pe fondul tonusului muscular scazut, sedentarismului sau obezitatii.

Foarte rar, boala are la baza o anomalie congenitala, ce duce la distrugerea maduvei spinarii si a radacinilor nervoase.

Discopatia lombara poate da complicatii care aduc pacientul pe masa de operatie.

De ce apare discopatia lombara

Discul intervertebral este o structura cartilaginoasa, in interiorul careia se gaseste o substanta de consistenta unui gel, numita nucleu pulpos. Aceasta este inconjurata de o capsula fibroasa sau inel fibros.

Discurile intervertebrale sunt tinute fix, la locul lor, cu ajutorul muschilor paravertebrali si a doua ligamente foarte puternice: ligamentul anterior longitudinal si ligamentul longitudinal posterior.

Deteriorarea discurilor intervertebrale apare inevitabil odata cu inaintarea in varsta, dar se manifesta si in cadrul populatiei tinere active. Ridicarea unor greutati, de exemplu, poate provoca mici leziuni la nivelul coloanei lombare, mai ales daca nu ti-ai incalzit muschii suficient inainte sa depui efort.

Printre cele mai comune cauze ale discopatiei lombare la tineri se numara: sedentarismul, ridicarea greutatilor in pozitii incorecte si obezitatea.

Lipsa de miscare duce in timp la diminuarea tonusului muscular. Cand muschii sunt slabiti, coloana nu mai poate fi sustinuta eficient, iar presiunea exercitata asupra ei duce la deteriorarea discurilor intervertebrale, apropierea vertebrelor si comprimarea nervilor spinali. Asa apare durerea in zona lombara.

De multe ori, durerea se lasa pe picior sau iradiaza in abdomen, intensificandu-se ori de cate ori iti misti coloana.

Complicatiile discopatiei lombare

Nu de putine ori, discurile intervertebrale deteriorate se rup, cauzand hernia de disc. Aceasta afectiune se traduce prin iesirea nucleului pulpos in afara discului intervertebral.

Hernia de disc lombara determina majoritatea durerilor cronice de spate (lumbago) precum si durerile care iradiaza in membrul inferior (sciatica). Hernia lombara este mult mai frecventa decat hernia cervicala, deoarece ligamentele din partea inferioara ale coloanei sunt mai putin rezistente si mult mai subtiri decat ligamentele care sustin gatul si spatele.

Tratamentul herniei de disc consta in ameliorarea durerii prin administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene sau injectii cu cortizon si oprirea evolutiei bolii, prin odihna la pat, urmata de sedinte de fizioterapie.

In cele mai multe cazuri, persoanele cu hernie de disc se recupereaza multumitor si isi pot relua activitatile cotidiene. Exista si exceptii, cand se impune tratament pe termen lung, corticoterapie sau chiar interventie chirurgicala.

Cum ameliorezi simptomele herniei de disc

Specialistii subliniaza faptul ca sedentarismul este cel mai mare dusman al recuperarii. Recomandarile lor includ:

- adoptarea unui regim de viata cat mai activ, bazat pe exercitii fizice si dieta adecvata;
- mentinerea greutatii corporale in limite normale;
- folosirea provizorie a unor proteze speciale pentru coloana, insa doar la recomandarea medicului;
- participarea la programe de fizioterapie complexa;
- masaj local pentru stimularea musculaturii.


Citeste si despre:

Discopatia lombara Nu ignora hipertensiunea arteriala, chiar daca ai 30 de ani Melasma – cea mai raspandita afectiune a pielii post sezon cald Rezultate obtinute in urma tratamentului cu PRP si aerocrioterapie la un pacient cu condropatie Durerea cronica