Aspecte importante despre operatia de hernie de disc

Actualizat: 05 Noiembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Hernia de disc


O persoana cu hernie de disc poate resimti dureri care ii vor afecta toate activitatile zilnice. Desi nu este intotdeauna necesar, unele persoane pot necesita o interventie chirurgicala destinata herniei de disc pentru a atenua durerea si simptomele asociate. Tipul interventiei chirurgicale pe care o persoana o va suferi depinde de mai multi factori, de exemplu localizarea herniei, gravitatea durerii si dizabilitatea pe care afectiunea o provoaca.

Ce este hernia de disc?

Coloana vertebrala reprezinta o componenta de baza a sistemului osos si este alcatuita din 34 de oase individuale ce sunt cunoscute sub denumirea de vertebre. Discurile intervertebrale sunt discuri de cartilaj ce se situeaza intre vertebre si care au rolul de sustine coloana vertebrala si de a actiona prin amortizarea socurilor.

In mod normal, coloana vertebrala umana include 23 de astfel de discuri, fiecare disc fiind alcatuit din 3 componente importante. Portiunea interioara poarta denumirea de nucleu pulpos si are o consistenta asemanatoare unui gel. Nucleul pulpos are rolul de a oferi flexibilitate si rezistenta coloanei vertebrale si este inconjurat de un strat exterior dur, numit inel fibros.

Lamelele cartilaginoase sunt ultimele elemente ce intra in alcatuirea discurilor. Ele sunt bucati de cartilaj ce sunt situate intre disc si vertebrele sale adiacente, protejand astfel nucleul pulpos de presiuni prea mari.

In cazul unei hernii de disc, inelul fibros este fisurat sau rupt, aceasta deteriorare permitand unei parti din nucleul pulpos sa iasa prin canalul spinal. Uneori, tesutul herniat poate apasa pe un anumit nerv, provocand durere si dificultati de miscare.

Conform studiilor de specialitate, hernia de disc afecteaza anual intre 5 si 20 din 1000 de adulti cu varste cuprinse intre 20 si 49 de ani. De asemenea, hernia de disc poate sa apara oriunde la nivelul coloanei vertebrale, dar cele mai frecvente doua locatii sunt coloana vertebrala lombara si cea cervicala.

Cine necesita operatii?

Majoritatea cazurilor de hernie de disc nu necesita interventii chirurgicale, la aproximativ 9 din 10 persoane simptomele rezolvandu-se in cateva saptamani. In plus, unele persoane cu hernie de disc pot sa nu acuze absolut deloc simptome. Uneori, insa, materialul herniat apasa asupra unui nerv din coloana vertebrala si produce durere, parestezii sau slabiciune in zona corpului in care calatoreste nervul.

In cazul in care durerea si celelalte simptome nu cedeaza la tratamente conservatoare, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene si fizioterapia, persoana afectata trebuie sa discute cu medicul. Acesta poate hotari daca interventia chirurgicala este o solutie, in functie de nivelul de durere si dizabilitate al persoanei respective.

In cazuri rare, hernia de disc poate afecta nervii care controleaza vezica si intestinele, iar chirurgia este necesara pentru a reduce presiunea asupra acestor nervi, astfel incat functiile normale de excretie sa fie restabilite.

Conform unor cercetari de specialitate din 2017, s-a stabilit ca persoanele cu hernie de disc pot dori si solicita interventia chirurgicala chiar daca aceasta nu este absolut necesara. Astfel, se recomanda ca la hotararea de a realiza aceasta operatie sa ia parte o echipa multidisciplinara de specialisti. De exemplu, pacientul poate fi pus in legatura cu diferiti specialisti in domeniul sanatatii, inclusiv chirurgi, anestezisti si kinetoterapeuti.

Procedura

Scopul operatiilor de hernie de disc este de a reduce presiunea exercitata asupra nervului, ameliorand astfel durerea si simptomele asociate. Medicii pot apela la diferite tehnici pentru a reduce aceasta presiune, dar cea mai potrivita va fi aleasa in functie de particularitatile pacientului.

Discectomia deschisa este una dintre interventiile posibile, implicand indepartarea sectiunii herniate a discului. Discectomia poate fi realizata si endoscopic, chirurgul folosind un endoscop pentru a indeparta zona dorita a discului herniat. Discectomia endoscopica este o procedura minim invaziva, implicand o incizie minuscula, o cicatrice mai mica si o recuperare mai rapida.

In cazul in care stratul exterior al discului nu este deteriorat, medicii pot dori sa ajunga la nucleul discului spinal, ulterior indepartand zonele cu probleme prin aspiratie. Acest lucru va face ca discul vertebral sa fie mai mic, reducand presiunea asupra nervului afectat.

Laminectomia si laminotomia sunt alte proceduri utilizate in cazul herniei de disc. Lamina este o parte componenta a vertebrelor ce are scopul de a acoperi si proteja canalul spinal. Uneori, medicii trebuie sa indeparteze partial sau complet lamina pentru a repara un disc herniat.

Astfel, laminectomia implica indepartarea totala a laminei, in timp ce laminotomia presupune eliminarea partiala a acestei componente. Ambele proceduri implica efectuarea unei incizii mici si indepartarea portiunii dorite de lamina, ulterior fiind necesara discectomia si indepartarea herniei.

Dupa o laminectomie sau laminotomie, pacientii pot necesita o fuziune spinala pentru stabilizarea coloanei vertebrale. Aceasta interventie implica unirea a doua segmente osoase prin intermediul unor suruburi. Persoanele care au suferit aceasta interventie pot avea dureri si pot simti ca tratamentul restrictioneaza anumite miscari. Totusi, posibilitatea de a necesita fuziunea spinala depinde de locatia discului herniat, cele mai frecvente cazuri fiind impuse de laminotomiile lombare.

Inlocuirea discului deteriorat cu unul artificial reprezinta o alternativa la fuziunea coloanei vertebrale. In urma montarii unui disc artificial, durerea si rigiditatea vor fi mai mici decat in cazul procedurilor de fuziune spinala.

Recuperare

Conform specialistilor, persoanele care nu intarzie interventia chirurgicala pentru hernie de disc pot avea o perioada de recuperare mai scurta decat persoanele ce amana operatia. De asemenea, starea de sanatatea a coloanei vertebrale va fi mai buna pe termen lung pentru persoanele care se trateaza.

In mod obisnuit, majoritatea oamenilor pot parasi spitalul in 24-48 de ore de la interventie. Exista si cazuri in care externarea poate fi facuta si in aceeasi zi. Totusi, medicii recomanda ca persoanele ce doresc sa se recupereze in urma interventiilor chirurgicale sa evite anumite activitati pentru urmatoarele 4 saptamani. De exemplu, medicii pot interzice sofatul, statul in picioare pentru perioade lungi, ridicarea greutatilor sau aplecarile.

Unele exercitii pot fi benefice pentru persoanele care au suferit astfel de operatii, dar acestea vor fi recomandate doar de specialisti. Programele de reabilitare fizica dupa operatie pot ajuta la scaderea timpului de recuperare, dar si la imbunatatirea mobilitatii.

Riscuri asociate

Discectomiile sunt interventii cu foarte putine complicatii. Totusi, in cazuri rare, oamenii pot experimenta sangerari, infectii sau leziuni nervoase. De asemenea, un procent de aproximativ 5% din persoanele operate pot suferi o noua herniere, urmata de reaparitia simptomelor.

Este important de stiut ca operatiile reprezinta tratamente eficiente pentru foarte multe persoane cu dureri severe, dar chirurgii nu pot garanta ca simptomele vor disparea complet si permanent dupa operatie. Astfel, unele persoanele pot avea dureri persistente chiar si dupa operatie sau durerea poate deveni din ce in ce mai puternica.

Concluzii

Hernia de disc este o afectiune ce poate provoca dureri insuportabile. In multe dintre cazuri, optiunile de tratament nechirurgicale ofera ameliorarea eficienta a durerilor, dar exista si momente in care nu exista imbunatatiri. In aceste cazuri, medicii pot recomanda interventii chirurgicale specifice.

Tipul interventiei chirurgicale depinde de mai multi factori, inclusiv localizarea herniei de disc, gravitatea durerii si nivelul dizabilitatii. Operatiile sunt eficiente in cele mai multe cazuri, iar oamenii se pot intoarce la activitatile obisnuite in aproximativ 4 saptamani de la interventie.


Bibliografie:
Choi, G., et al. (2017). Endoscopic spine surgery. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5594628/
Clinical guidelines for diagnosis and treatment of lumbar disc herniation with radiculopathy. (2012). https://www.spine.org/Portals/0/assets/downloads/ResearchClinicalCare/Guidelines/LumbarDiscHerniation.pdf
Dulebohn, S. C., et al. (2019). Disc herniation. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441822/
Herniated disc. (n.d.). https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Herniated-Disc
Herniated lumbar disc. (n.d.). https://www.spine.org/KnowYourBack/Conditions/Degenerative-Conditions/Herniated-Lumbar-Disc
Nedresky, D., & Singh, G. (2018). Anatomy, back, nucleus pulposus. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535373/
Surgery for a slipped disk. (2017). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279471/
Yanamadala, V., et al. (2017). Multidisciplinary evaluation leads to the decreased utilization of lumbar spine fusion: An observational cohort pilot study [Abstract]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28067696


Citeste si despre:

Tot ce trebuie sa stii despre hernia de disc Recuperarea dupa hernie de disc Recidiva in hernia de disc Ce este hernia de disc si care sunt optiunile de tratament? Hernia de disc Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Boala degenerativa a discului intervertebral Ozonoterapia in durerea de spate Spondiloza cervicala - cauze, simptome, tratament Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Port-bebe-ul sau marsupiul, pericol pentru coloana vertebrala a bebelusilor
Cere sfatul medicului ×