Hernia de disc cervicala – modalitati de ameliorare la indemana fiecaruia

Actualizat: 06 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati


Herniile de disc sunt afectiuni neurologice (sau neurochirurgicale) aparute ca rezultat al compresiunii exercitate prin alunecarea discului intervertebral catre elementele canalului spinal. Cel mai frecvent asemenea afectiuni apar in regiunea lombara, insa localizarile cervicale sunt la fel de rasunatoare din punct de vedere simptomatologia datorita pozitinionarii vicioase.

Hernia de disc cervicala
este una din cele mai frecvente cauze de durere resimtita in regiunea cervicala si nucala (ceafa) si de obicei se datoreaza unor procese degenerative (>95%) sau, in mai mica proportie, unor traumatisme. Simptomatologia herniei este in functie de localizare, insa in majoritatea cazurilor este vorba de nevralgii cervico-brahiale cu dureri difuze in zona gatului datorate inflamatiei sau spasmului muscular. Iradierea frecventa a durerilor este in regiunea cefalica (fata si cap).

Tratamentul adecvat, desi nu este unul specific sau complicat, inlatura o parte din acuzele pacientului si presupune administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau a altor analgetice eficiente (Analgezice narcotice sau relaxante musculare), fiziokinetoterapie (pentru o perioada de 2-3 saptamani) iar in ultima instanta tratamentul este chirurgical (daca dupa 3 luni de tratament corect durerea nu cedeaza, iar semnele neurologice se agraveaza). Exista de asemenea si anumite masuri terapeutice pe care pacientul le poate lua acasa in vederea ameliorarii durerilor si favorizarea procesului de vindecare. In continuare sunt prezentate cateva dintre acestea.

Reducerea activitatilor fizice

Pacientii care sufera de hernie cervicala de disc si au o simptomatologie zgomotoasa (manifestata prin dureri musculare, dureri in zona cervicala, parestezii ale membrului superior) ar trebui sa isi reduca temporar din activitati si sa stea cat mai mult timp in repaus la pat. Specialistii recomanda pacientilor sa isi gaseasca o pozitie antalgica (pozitie in care durerea este minima), in acest sens putand plasa un prosop sau o perna sub gat pentru a sustine ceafa intr-o pozitie neutra.

Repausul la pat indicat in astfel de conditii nu inseamna neaparat imobilizare prelungita a pacientului cu evitarea oricarui tip de miscare, o astfel de atitudine putand cauza aparitia unui intreg sir de complicatii, de la agravarea simptomatologiei determinate de hernie, insotita de hipotrofia musculaturii gatului (datorita lipsei de mobilizare), la cele de natura circulatorie cu formarea de trombi venosi.

Pentru a evita astfel de neplaceri este indicat ca pacientul sa nu stea imobilizat mai mult de 2 zile consecutive, iar in acestea sa incerce sa isi miste picioarele in planul patului si antigravitational cat mai mult posibil si sa execute miscari minime din cap (atat cat sa intretine tonusul muscular).

Pe masura ce suferinta se amelioreaza, nivelul de activitate zilnica se poate modifica si el, depinzand de functionalitatea regiunii cefalice. In final, pacientul devine apt sa isi reia activitatea normala desfasurata anterior.

Comprese calde sau reci

Aplicarea locala a compreselor cu gheata in primele 24-48 de ore dupa aparitia traumatismului este utila pentru a diminua reactia inflamatorie ce apare imediat ca raspuns al organismului la injurie si care va determina la randul ei o serie de complicatii precum edematierea zonei, impotenta functionala, durere la repaus si la mobilizare. Pacientul poate resimti o crestere a temperaturii locale in zona traumatizata (aceasta fiind tot o consecinta a procesului inflamator).

In ceea ce priveste hernia de disc cervicala insa, aplicarea de comprese reci sau calde nu are rezultate terapeutice spectaculoase datorita profunzimii leziunilor precum si caracteristicilor structurilor implicate, astfel ca pacientul poate sa isi aplice pe zona dureroasa orice tip de compresa doreste, acestea neagravand in nici un fel simptomatologia de fond.

Indiferent de tipul compreselor, este important ca pacientul sa fie instruit corect in legatura cu modul de aplicare al acestora: nu este indicat sa fie puse in contact direct cu tegumentul, deoarece pot sa apara leziuni locale datorate hiper sau hipotermiei, prin modificarea spasticitatii vasculare.  De aceea se recomanda infasurarea pungilor cu gheata intr-un prosop sau orice alt material de bumbac. Aplicarea compreselor nu ar trebui sa dureze mai mult de 20 de minute per sedinta, iar intervalul liber dintre aplicatii este indicat sa fie de minim 10 minute.

Exercitii fizice

Efectuarea exercitiilor fizice specifice pentru zona cervicala (intinderi, rotatii sau mobilizari in diverse directii) este recomandata in hernia de disc de indata ce pacientul se simte apt sa le execute si doar daca primeste si acordul medicului curant. Prin astfel de exercitii se imbunatateste mobilitatea si flexibilitatea zonei, precum si tonusul muscular.

Exercitiile ar trebui efectuate dupa o prealabila incalzire a regiunii, fie prin aplicarea unui prosop imbibat cu apa calda, fie prin dus cu apa calduta. In continuare sunt prezentate cateva exercitii utile pentru ameliorarea durerii din hernia cervicala de disc:

- capul se intoarce incet spre stanga; cu mana stanga se aplica o presiune minima pe barbie astfel incat capul se mai mobilizeaza cativa centimetri spre stanga; se mentine pozitia 20 de secunde si apoi se intoarce capul spre centrul axului corpului; miscarea se repeta identic si pentru partea dreapta

- capul se indoaie spre stanga si se incearca, prin miscari usoare si atente, ca urechea stanga sa atinga umarul; cu mana stanga se aplica presiune pe tample, in scopul de a forta putin miscarea; se mentine capul in aceasta pozitie timp de 20 de secunde si apoi miscarea se repeta si pe dreapta

- capul se apleaca inainte, iar cu barbia se incearca sa se atinga pieptul; umerii trebuie sa fie relaxati in acest timp; se tine capul astfel timp de 20 de secunde iar apoi se repeta miscarea

- pacientul sta intins pe spate cu genunchii intinsi si o perna sub cap si gat pentru a asigura suportul; se flecteaza capul (se indoaie capul); se mentine pozitia 10 secunde iar apoi se relaxeaza; se repeta miscarea de 10 ori.

Daca apare disconfort sau durerea se accentueaza, este semn ca exercitiile ar trebui oprite.

Mobilizarea

Numeroase studii bazate pe evidente clinice au demonstrat ca o metoda eficienta de a ameliora durerea din hernia de disc cervicala este miscarea prin exercitii adecvate. Specialisti au concluzionat ca femeile cu dureri cervicale cronice au resimtit o imbunatatire a starii de sanatate si confort, prin efectuare de exercitii de toleranta la efort folosind greutati sau benzi elastice de intindere.

Miscarea este importanta in economia intregului organism, nu doar din punct de vedere al atenuarii durerilor cervicale. 30 de minute de sport (mers cu bicicleta, inot, jogging sau chiar mers pe jos) sau exercitii aerobice efectuate zilnic au capacitatea de a imbunatati circulatia sangvina, ceea ce se va repercuta benefic asupra maduvei, care va fi mult mai bine irigata si implicit va capata o functionalitate mai buna.

Tipul exercitiilor, precum si timpul de realizare a acestora sunt aspecte ce trebuie discutate cu medicul sau fizioterapeutul.

Indreptarea posturii

Pozitiile vicioase si inadecvate mentinute in ortostatism de majoritatea pacientilor cu probleme de spate reprezinta factori favorizanti ai aparitiei si intretinerii durerii. Pacientii ar trebui sa constientizeze atitudinea si postura si sa incerce sa mentina o pozitie corecta in permanenta.

Capul si gatul trebuie mentinute in rectitudine tot timpul iar coloana vertebrala nu trebuie sa devina cifotica sau scoliotica. In cazul pacientilor care petrec mult timp la birou, in fata computerului, este indicata pozitionarea acestuia la nivelul privirii, iar scaunul ar trebui sa fie cu spatar inalt si ergonomic, pentru ca spatele sa fie rezemat in permanenta de el. De asemenea, daca timpul de stat la birou este prelungit, se recomanda sprijinirea talpilor pe un scaunel.

Daca activitatile zilnice impun ridicarea sau caratul obiectelor grele sau voluminoase, specialistii recomanda ca o greutate sa nu depaseasca 5 kilograme, iar ridicarea sa se faca doar prin flectarea coapselor si genunchilor, in timp ce spatele ramane drept. Flexia corpului, adica aplecarea inainte, mentinand genunchii intinsi si ridicarea din aceasta pozitie ar trebui evitate. Pacientul nu trebuie sa realizeze miscari bruste de aplecare sau de rasucire.


Citeste si despre:

Herniile Indicatiile tratamentului opioid in hernia de disc Hernia inghinala Hernia de disc - cauze, simptome, tratament Hernia epigastrica Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Hernia ombilicala Hernia inghinala – semne, factori de risc, preventie Hernia inghinala - un fenomen tot mai des intalnit Boala degenerativa a discului intervertebral Tot ce trebuie sa stii despre hernia de disc