Placa bacteriana

Actualizat: 13 Octombrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Placa bacteriana este o pelicula incolora, alba sau galbena care se depune in mod natural pe suprafata dintilor, formata din bacterii colonizatoare care incearca sa patrunda in suprafata fina a dintilor.

Neindepartata zilnic, placa dentara cauzeaza carii, boli parodontale si tartru.

Exista aproape 25.000 de specii de bacterii implicate in formarea placii bacteriene, un sistem microbian cu o bogata activitate metabolica.

Initial, placa este suficient de moale pentru a putea fi indepartata mecanic. In 48 de ore, incepe sa se intareasca, iar in 10 zile se transforma in tartru, mult mai dificil de eliminat.

Formarea placii bacteriene

Placa bacteriana se diferentiaza in doua tipuri principale, in functie de locul in care se formeaza. Astfel, exista placa bacteriana supragingivala (apare pe suprafata dintilor si pe mucoasa bucala, a cerului gurii si a limbii) si placa bacteriana subgingivala, stabilita in santul gingival si in pungile parodontale. Cand grosimea placii ajunge sa fie suficient de mare, devine usor de observat cu ochiul liber.

Mecanismul formarii placii dentare este urmatorul:

- absorbtia proteinelor si bacteriilor care formeaza un film subtire pe suprafata danturii;
- adeziunea bacteriilor la filmul deja format;
- adeziunea ireversibila a bacteriilor din pricina interactiunilor intermoleculare dintre pelicula si celulele dentare;
- bacteriile colonizatoare secundare se ataseaza celor primare;
- celulele se divid si genereaza un biofilm.

Faza initiala a acestui mecanism dureaza aproximativ doua ore, timp in care suprafata dintilor si mucoasa cavitatii bucale sunt invadate de proteine salivare, resturi de mancare si reziduuri celulare. Filmul initial continua sa fie populat de bacterii secundare si sa se dezvolte, transformandu-se in placa bacteriana matura (in circa 30 de zile).

Cauzele care conduc la debutul mecanismului de formare a placii bacteriene sunt cantitatea si calitatea salivei, alimentatia, varsta, obiceiurile zilnice legate de igiena dentara si eventualele afectiuni secundare ale organismului, care pot creste predispozitia formarii placii dentare si a tartrului.

Placa bacteriana este constituita din numeroase microorganisme, precum streptococi (Streptococul mutans, Streptococul salivarius, Streptococul sagitus, Streptococul mitis, Lactobacilul), spirochete sau protozoare. Placa dentara cauzeaza carii atunci cand acizii din cavitatea bucala afecteaza smaltul dentar. Atunci cand nu este indepartata, poate produce iritatii ale gingiei si gingivita, boli parodontale si chiar caderea dintilor.

Indepartarea placii dentare

Placa dentara primara se poate indeparta prin periajul dintilor efectuat in mod corect, care ajuta la eliminarea filmului format si a depozitelor moi de pe suprafetele dentare si gingie. Periajul dentar se recomanda dupa fiecare masa sau cel putin de doua ori pe zi, dimineata si seara.

Utilizarea atei dentare este si ea importanta pentru indepartarea eficienta a placii bacteriene depuse in spatiile dintre dinti (acolo unde periuta de dinti nu are acces). Ata dentara se prinde intre degete si se trece cu blandete prin punctele de contact ale dintilor, de aproximativ 5 ori, prin miscari de jos in sus si viceversa. Placa bacteriana se mai poate indeparta eficient si prin dusuri bucale, stimulatoare gingivale, periute interdentare si dispozitive speciale de curatare a limbii.

Metodele principale prin care puteti preveni depozitarea placii bacteriene sunt urmatoarele:

- Periajul dentar zilnic. Acest ritual de igiena orala previne formarea placii dentare si impiedica placa primara sa se maturizeze. Se recomanda periajul tuturor suprafetelor cavitatii bucale: dintii, gingiile, limba si interiorul obrajilor. Intregul proces trebuie sa dureze minimum doua minute.

- Utilizarea apei de gura. Acumularea placii bacteriene poate fi prevenita prin utilizarea regulata a unei ape de gura cu proprietati antiseptice, care reduce considerabil numarul bacteriilor din cavitatea bucala. Specialistii recomanda o gargara de 30 de secunde in fiecare zi, ca parte a ritualului de ingrijire orala.

- Evitarea alimentelor care se lipesc de dinti. Hrana cel mai dificil de indepartat din cavitatea bucala este cea care se lipeste cu usurinta de dinti. Stafidele, batoanele cu multicereale, bomboanele, caramelele si alimentele care au zahar si amidon in compozitie sunt foarte nocive pentru sanatatea danturii. Daca aceste resturi alimentare nu sunt indepartate in timp scurt dupa consum, placa bacteriana are conditii optime de dezvoltare si apare riscul crescut de aparitie a cariilor dentare si a caderii dintilor.

- Vizitarea medicului stomatolog in mod regulat. In mod normal, sunt necesare minimum doua vizite pe an la medicul dentist, pentru un control de rutina. Regularitatea acestor vizite depinde de masura in care dantura este ingrijita in fiecare zi. Controlul stomatologic este esential pentru prevenirea formarii tartrului, intrucat este aproape imposibila eliminarea intregii placi bacteriene doar prin periajul dentar. Specialistul poate efectua o curatare corecta a danturii, prin detartraj si lustruirea suprafetelor dentare, doua procedee care ajuta la indepartarea tuturor impuritatilor.

- Respectarea periajului matinal. Periajul imediat dupa trezire nu are doar rolul de a indeparta flora microbiana dezvoltata peste noapte, ci si de a masa gingiile. Astfel, este stimulata circulatia si vascularizatia gingivala, pentru o sanatate deplina a danturii.

- Consumul alimentelor benefice pentru dantura. Anumite alimente sunt benefice pentru dantura. Ceaiul verde contine antioxidanti care previn acumularea placii bacteriene si instalarea halenei, produsele lactate scad procesul eroziunii dentare si riscul dezvoltarii cariilor, fructele crude (in special merele) curata excelent dintii dupa masa, legumele sunt importante pentru sanatatea smaltului dentar (morcovi, broccoli, cartofi dulci sau dovlecei), ceapa are proprietati antibacteriene, iar apa plata indeparteaza prompt particulele alimentare, care produc formarea placii dentare si patarea dintilor.


Citeste si despre:

Optiunile de tratament pentru abcesul dentar Bolile sistemice determinate de infectiile orale Rigidizarea arterelor Fatetele dentare – PRO sau CONTRA Periuta de dinti manuala sau electrica, pe care sa o alegeti Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Gingivita, cauza principala a caderii dintilor Boala Lyme - cauze, simptome, tratament Otita la copil Ata dentara. Cum se foloseste? Greseli in periajul dentar