Insomnia creste de 8 ori riscul de atac cerebral. Afla ce categorie de varsta este afectata!

Actualizat: 08 Aprilie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Insomniile, caracterizate prin dificultatea sau imposibilitatea de a adormi si prin treziri frecvente in timpul noptii, sunt considerate cele mai frecvente tulburari de somn, insa nu si cele mai inofensive.

Cercetatorii chinezi din Taiwan au descoperit ca insomniile cronice cresc de opt ori riscul de accident vascular cerebral, in special la tineri.

Studiul efectuat de chinezi si publicat in revista medicala Stroke a evidentiat un fapt ingrijorator persoanele tinere, cu varste intre 18 si 34 de ani, care sufera de insomnii cronice, au un risc semnificativ mai mare de a suferi de atac cerebral.

Potrivit expertilor, persoanele insomniace prezinta si un risc cu 54% mai mare de spitalizare din cauza unui atac vascular cerebral decat cei care au un somn normal.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 75.000 de persoane (21.000 - cu insomnie, 64.000 - fara aceasta tulburare de somn), carora le-au fost analizate dosarele medicale pe o perioada de patru ani.


Citeste si despre:

Sfaturi pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral? Accidentul vascular cerebral (AVC) Accidentul vascular cerebral, dusmanul din umbra Reabilitarea post accident vascular cerebral Cum putem recunoaste un accident vascular cerebral ? Recunoaste semnele accidentului vascular cerebral Cum iti protejeaza pigmentul macular ochii in fiecare zi Tu esti atent la retractiile gingivale? Atac de panica sau atac de cord? Cum se face corect diferenta Recuperarea dupa accidentul vascular cerebral Preventia accidentului vascular cerebral Cum se manifesta un atac de panica Mituri despre accidentul vascular cerebral Accidentul vascular cerebral si incontinenta Accidentul vascular cerebral si capacitatea de comunicare