Primul ajutor in colici

Actualizat: 14 Ianuarie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Colicii sunt probleme frecvente cu care se confrunta parintii de pretutindeni, aparand sub forma unor dureri recurente la nivel intestinal din pricina tubulului digestiv imatur al sugarului. Copilul plange cu putere, chipul i se inroseste, are o expresie faciala tensionata, iar burtica se intareste din cauza spasmelor musculaturii abdominale si plansului.

Colicii apar din a treia saptamana de viata si persista pana cand bebelusul implineste trei luni.

Primul ajutor in acest caz este urmatorul:

- Sunati medicul perdiatru daca bebelusul are si alte simptome, precum febra, eczema, varsaturi si diaree.
- Asigurati-va ca sugarul nu are nevoie sa fie schimbat, nu ii este foame sau nu solicita pur si simplu atentie. Leganati-l, oferiti-i suzeta si ajutati-l sa elimine aerul in exces dupa fiecare masa.
- Daca alaptati, renuntati la alimente precum laptele, hrana condimentata, citrice sau cofeina.
- Tineti copilul cu fata in jos si abdomenul lipit de bratul dumneavoastra, cu capul sprijinit pe antebrat.
- Este bine sa tineti copilul in brate si sa va miscati atunci cand incep crizele. Acest lucru ajuta la ameliorarea durerilor celui mic.
- Leganati copilul sau plimbati-l cu caruciorul.
- Zgomotele linistitoare pot calma un copil afectat de colici. Cantati o melodie sau soptiti in urechea bebelusului, aceste sunete il linistesc.
- Aerisiti bine incaperea copilului, utilizati un port-bebe pentru a-l plimba sau folositi ceaiuri din plante recomandate de medicul pediatru (musetel, lemn dulce, fenicul, anason etc.).


Citeste si despre:

Primul ajutor in situatii de urgenta Colicile Medicamente care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa Litiaza biliara (calculii biliari) Alaptarea dupa diversificarea alimentatiei Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Litiaza renala Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor Cum sa previi si sa tratezi sangerarile rectale Boli ale aparatului genital masculin - generalitati Alergiile alimentare SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) Cum functioneaza apendicele? Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente
Cere sfatul medicului ×