Narcisismul malign, o personalitate mai putin cunoscuta

Actualizat: 12 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Ce este narcisismul malign


Narcisismul malign este o notiune care se refera la un tip de personalitate caracterizata prin narcisism extrem, agresivitate si, uneori, chiar abuz asupra persoanelor din jur. Totusi, trebuie cunoscut faptul ca Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale nu prezinta narcisismul malign ca un diagnostic. Unii oameni descriu narcisismul malign ca pe o forma de psihopatie, dar nici in acest caz nu este inclus in acest manual.

Psihopatia poate fi considerata un termen neoficial folosit in cazul persoanelor ce au o tulburare de personalitate antisociala.

Deoarece nu exista o scala bine validata de specialisti pentru masurarea narcisismului malign, caracteristicile acestuia nu sunt clar definite. Se poate spune ca notiunea de narcisism malign poate servi mai degraba ca o judecata morala decat ca un diagnostic. Asadar, diagnosticarea ramane un lucru controversat si trebuie efectuate mai multe studii cu privire la acest subiect. In continuarea acestui articol sunt prezentate mai multe detalii despre narcisismul malign, inclusiv informatii cu privire la semnele si trasaturile sale si modul de interactiune cu o astfel de persoana.

Tulburare de personalitate narcisica

Notiunea de narcisism malign nu este regasita ca un diagnostic in psihiatrie. Insa, aceasta isi are originea in anumite comunitati de sprijin, dar si de aplicare a legii. Aceste comunitati s-au concentrat pe narcisismul malign ca la o judecata comportamentala si o forma specifica de abuz, mai degraba decat ca la un diagnostic de sanatate mintala.

In conceptia populara, narcisismul malign este considerat ca fiind o forma de tulburare de personalitate narcisica ce este extrem de abuziva. Se presupune ca indivizii cu aceasta personalitate au sentimente de satisfactie daca ii ranesc psihic dar si fizic pe altii si pot manipula oamenii sau pot minti pentru a obtine bani, apreciere si alte lucruri pe care si le doresc.

Unii specialisti sugereaza ca narcisismul malign include unele trasaturi ale tulburarii de personalitate narcisica, dar si ale tulburarii de personalitate antisociala. Tulburarea de personalitate narcisica determina o persoana sa caute laude si admiratie in mod constant, adesea prin orice mijloace sunt necesare. De asemenea, narcisismul malign include elemente ale tulburarii de personalitate antisociala, care determina o persoana sa se angajeze intr-un comportament daunator, agresiv si uneori chiar extrem de periculos.

Profesionistii din domeniul sanatatii mintale au incercat recent sa stabileasca daca narcisismul malign ar putea fi considerat un diagnostic real. Astfel, printr-o lucrare efectuata in anul 2019 s-a subliniat faptul ca narcisismul malign este o judecata bazata pe convingerile despre gandurile unei persoane, mai degraba decat un diagnostic real. Aceasta hotarare se bazeaza in mare parte pe cadre juridice si criminaliste, lasand stiintele medicale pe plan secund. Studii aprofundate inca sunt necesare si chiar se efectueaza in prezent. De exemplu, profesionistii din sanatate incearca sa dezvolte un chestionar cu puncte special destinat pentru narcisismul malign.

Semne si trasaturi

Dupa cum a fost precizat si anterior, narcisismul malign include caracteristici ale tulburarii de personalitate narcisica. Lipsa de empatie, comportamentul de cautare a atentiei, sentimentele de superioritate pentru propria persoana, de a fi special si de a considera ca totul apartine proprie persoane sunt primele indicii ce trebuie luate in calcul. Indivizii cu narcisism malign vor folosi relatiile sociale in primul rand ca instrument pentru castigarea stimei de sine, a respectului. De asemenea, interesul pentru experientele, nevoile sau sentimentele altora este extrem de diminuat.

O persoana cu narcisism malign le poate face rau altora pentru a castiga atentia, a-si hrani sentimentul de superioritate si a obtine ceea ce isi doreste. Din acest motiv se poate considera ca este vorba despre o asociere a unor trasaturi ale tulburarii de personalitate antisociala. Alte trasaturi sunt reprezentate de nerespectarea sau ostilitatea fata de drepturile altora, lipsa remuscarilor pentru raul facut altora, prezenta unui comportament impulsiv, nesabuit si iresponsabil. Tendinta de a minti este prezenta, alaturi de incalcarea legilor si normelor sociale, dar si de niveluri crescute de agresiune si violenta.

O persoana cu narcisism malign poate sa para fermecatoare dar acest lucru este superficial. Aceasta poate manipula oamenii pentru a obtine diverse laude sau poate minti despre ceilalti pentru a-i pune pe acestia intr-o lumina defavorabila si pentru a-si pune propria persoana intr-o lumina cat mai buna.

Diferente fata de trasaturile clasice ale narcisismului

Indivizii cu o personalitate narcisica tipica tanjesc la atentie si la apreciere. Acestia considera ca sunt speciali si isi doresc cu ardoare ca si altii sa creada acelasi lucru. Ei pot cauta atentia pe care si-o doresc prin diferite strategii pozitive, cum ar fi obtinerea unui loc de munca bun sau magulirea celor din jur. Dar si prin strategii negative, cum ar fi mintirea altora sau abuzarea celor apropiati.

Nevoia de atentie, admiratie si iubire este prezenta si pentru persoanele cu narcisism malign. Cu toate acestea strategiile lor de a atrage aceasta atentie tind sa fie mai agresive si arata mult mai putin respect pentru drepturile celorlalti. Ei pot avea trasaturi de personalitate antisociala care ii determina sa abuzeze de ceilalti de bunavoie si, uneori, chiar pentru propria lor placere si castig personal.

Este important de inteles faptul ca nu exista o linie clara de separare intre narcisismul clasic si cel malign. Astfel, se considera ca narcisismul malign poate fi o judecata despre modul in care narcisismul unei persoane ii afecteaza pe ceilalti.

Diferente intre narcisismul malign, sociopatie si psihopatie

Exista momente in care persoanele cu narcisism malign sunt etichetate drept sosciopate sau suferinde de psihopatie. Desi aceasta idee este populara in televiziune, filme si mass-media, ea nu este sustinuta de psihiatri. Aceste etichete judeca caracterul moral sau constiinta unei persoane, aspect ce nu poate fi dovedit in mod obiectiv.

Diagnosticul cel mai asemanator psihopatiei sau sociopatiei este tulburarea de personalitate antisociala. In toate aceste cazuri sunt nerespectate drepturile celorlalti si le sunt ignorate sentimentele si nevoile. Indivizii cu narcisism malign au numeroase trasaturi comune cu cei cu tulburare de personalitate antisociala inclusiv lipsa de respect pentru bunastarea celorlalti.

Reprezentarile clasice ale psihopatiei si sociopatiei subliniaza faptul ca acesti indivizi nu vor raspunde la tratament. Pentru tulburarea de personalitate antisociala exista mai multe optiuni de tratament. Totusi, aceste persoane vor cauta rareori tratament, acesta fiind unul dificil. Este important de stiut ca tratamentele folosite in tulburarea de personalitate antisociala vor avea efecte benefice si in cazul persoanelor cu narcisism malign.

Interactiunea cu o persoana cu narcisism malign

Evitarea unei persoane cu narcisism malign poate fi considerata o strategie cheie de autoprotectie, mai ales atunci cand se vorbeste despre persoanele cu trasaturi narcisice care refuza tratamentul si care pot provoca vatamari semnificative. Totusi, exista momente cand este necesara interactionarea cu un individ cu narcisism malign, iar adoptarea anumitor strategii poate fi de folos.

Persoanele care lucreaza sau impartasesc relatii juridice cu cineva cu narcisism malign ar trebui sa comunice in scris atunci cand este posibil si sa isi documenteze conversatiile in orice masura este posibil si legal. Acest lucru va impiedica persoana cu narcisism sa faca afirmatii false si sa escaladeze abuzul.

Multi oameni cu narcisism isi doresc ca cei din jur sa reactioneze la faptele lor, chiar si in mod negativ. Astfel, tratarea lor cu indiferenta si oferirea unor reactii neutre vor duce la o pierdere a interesului. Stabilirea unor granite este foarte importanta, dar trebuie stiut ca celor cu narcisism malign le va crea placere sa le depaseasca. Asadar, cand o persoana devine abuziva poate fi limitat timpul de interactiune, iar incaperea poate fi parasita. In final, trebuie inteleasa notiunea de narcisism si modul sau de functionare, astfel incat sa poata avea loc o colaborare si o interactiune cat mai normala cu o astfel de persoana.

Bibliografie:
Biçer, C., et al. (2020). Mirror mirror on the wall, who's the fairest of them all? Narcissistic leaders in organizations and their effects on employee work behaviors [Abstract].
https://dergipark.org.tr/en/pub/nevsosbilen/issue/54873/653781
Campbell, R. J. (2009). Campbell's Psychiatric Dictionary: Ninth edition.
Dean, K., et al. (2015). Antisocial personality disorder: Managing the healthcare relationship.
https://medicinetoday.com.au/sites/default/files/cpd/MT2015-08-014-DEAN.pdf
What are Personality Disorders?.
https://www.psychiatry.org/patients-families/personality-disorders/what-are-personality-disorders
Faucher, J., et al. (2022). A scoring procedure for malignant narcissism based on personality inventory for DSM-5 facets [Abstract].
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35025712/
Fisher, K. A., et al. (2021). Antisocial personality disorder.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546673/
Mitra, P., et al. (2021). Narcissistic personality disorder.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556001/
Psychopathy vs. sociopathy. (n.d.).
How Sociopaths and Psychopaths Are Different
Shafti, S. S. (2019). Malignant narcissism: Concealed side of psychopathy.
https://biomedres.us/fulltexts/BJSTR.MS.ID.003686.php
Zeiders, C., et al. (2019). Malignant narcissism and power: A psychodynamic exploration of madness and leadership.
https://www.researchgate.net/publication/337802250_Malignant_Narcissism_and_Power_A_Psychodynamic_Exploration_of_Madness_and_Leadership


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Cele mai cunoscute mituri si adevaruri medicale Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Tulburarea de personalitate narcisica Tulburarea de personalitate schizoida Tulburarea histrionica de personalitate (teatralismul) Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 8 sfaturi neobisnuite pentru a trai mai mult Autismul, mai greu de diagnosticat la fete. Care este explicatia? Erorile de diagnostic - o realitate tot mai crunta Tulburarea de personalitate dependenta – aspecte esentiale Cum stopam agresivitatea copiilor