Stare de dezechilibru psihologic caracterizat prin tendinte asociale fara deficit intelectual si fara atingere psihotica.
simptome si semne - Psihopatia apare, in general, la inceputul pubertatii, dar semne premergatoare pot sa se manifeste din copilarie: cruzime cu animalele, brutalitate a copilului fata de camarazii sai etc. Subiectul, care nu-si poate invinge angoasa decat trecand la actiune, manifesta un comportament la limita normalitatii: stil de viata instabil, caracter dificil, autoritate, agresivitate; delicventa, conduitele perverse, toxicomania sunt manifestari frecvente. In mod obisnuit, o ameliorare spontana se manifesta dupa varsta de 40-45 ani si subiectul "se cuminteste".
Psihopatul are adesea un comportament provocant si violent. Familia, al carei rol este esential, trebuie sa stabileasca reguli care ii permit sa-si canalizeze agresivitatea (precizandu-i notiunile de bine si de rau, de exemplu). Nu trebuie sa ne lasam intimidati si trebuie sa ne pastram sangele rece pana cand psihopatul isi da seama ca agresivitatea lui nu serveste la nimic si ca ea este inteleasa ca o solicitare de afectiune. Doar in acest moment se poate stabili o comunicare verbala.