Narcisismul la femei

Actualizat: 17 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


Narcisismul este o tulburare de personalitate care face parte dintr-un grup de afectiuni care poarta denumirea de tulburari dramatice de personalitate. Narcisismul la femei se prezinta in mod normal sub forma de comportament emotional intens si este adesea explicat ca o admiratie extrema pentru sine. O femeie cu o tulburare de personalitate de tip narcisic poate crede ca este intr-adevar mai buna decat oricine altcineva si ii va trata pe altii ca si cum i-ar fi inferiori.

Gelozia extrema si natura dificila sunt potentiale simptome de narcisism la femei. Sub exteriorul dur, cele mai multe dintre femeile care sufera de aceasta afectiune sunt de fapt foarte fragile si au probleme cu mentinerea unor relatii sanatoase.

Tratamentul recomandat pentru narcisismul la femei este, de obicei, psihoterapia, desi pot fi recomandate si medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala, mai ales daca la baza narcisismului se afla o serie de tulburari emotionale.

Simptomele narcisismului

O atentie exagerata pentru sine este adesea semnul cel mai vizibil al narcisismului la femei. Persoana feminina care va suferi de aceasta conditie se va lauda adesea cu realizarile sale si va incerca sa obtina complimente de la ceilalti, chiar si pentru cele mai mici lucruri pe care le face.

Aceasta crede intr-adevar ca modul in care gandeste si comportamentul sau este intotdeauna corect si se asteapta ca cei din jur sa il aprobe. Cei care manifesta dezacord fata de modul sau de a fi, vor fi tratati inadecvat.

Chiar daca femeile care sufera de narcisism au tendinta de a avea o reactie emotionala dramatica la lipsa de respect a altora, acestea au o lipsa de empatie si un dispret total fata de emotiile altora.

Femeii cu aceasta conditie i se pare complet justificabil sa ii maltrateze pe altii, desi nu va accepta ca ceilalti sa-i aplice acelasi tratament. Persoanele narcisiste nu se vor simti deloc vinovate, daca vor profita de alti oameni, intrucat simt ca ceilalti le sunt inferiori si ar trebui sa faca exact ce isi doresc ele.

Gelozia extrema este o componenta majora a femeilor narcisiste. De asemenea, femeile narcisiste ar putea crede ca toata lumea le invidiaza, intrucat sunt mai bune decat oricine. Pe de alta parte, sunt extrem de geloase si neincrezatoare in cei din jur.

Desi femeile narcisiste pot parea stapane pe sine si cu o autostima ridicata, respectul lor de sine este, de obicei, foarte scazut si resimt un sentiment acut de insecuritate. Aceasta combinatie face dificila mentinerea pe termen lung a unor relatii sanatoase.

Ai putea recunoaste o femeie narcisista dupa urmatoarele semne:

1. Niciun nivel de atentie nu va fi vreodata suficient pentru ea. Nu poate sa nu fie in centrul atentiei. Chiar daca are o familie iubitoare, ea va cauta intotdeauna experiente care sa-i ofere acel dram de atentie in plus.

2. Isi va folosi sexualitatea pentru a manipula. Daca femeile histrionice tind sa isi foloseasca infatisarea nediscriminativ, narcisistele vor intrebuinta la maxim aspectul si sexualitatea lor pentru a-si atinge scopurile sau misiunea.

3. Nu respecta limitele sau barierele personale. Cred ca totul li se cuvine si nu le pasa pe cine ranesc. Toate aceste excese sunt privite ca niste experiente placute, interesante, distractive.

4. Lipsa empatiei.

5. Vad in altii doar o extensie a propriei persoane. Isi trateaza apropiatii, chiar si copiii, ca pe niste obiecte, ignorandu-i, neglijandu-i sau abuzandu-i. Mamele narcisiste pot chiar sa isi considere fiicele rivale pentru atentia sotului.

6. Ii saboteaza pe cei pe care care ii invidiaza.

7. Daca esti/ai fost un prieten al unei persoane narcisiste, sigur ti-a provocat sentimente amestecate: la inceput te idolatriza, te punea pe un piedestal, ca in urmatoarea zi sa te ignore sau sa te jigneasca daca nu-i mai esti de folos.

8. Ii face placere sa creeze haremuri sau triunghiuri amoroase.

9. Se infurie la cea mai neinsemnata critica si simte ca trebuie sa elimine sursa.

10. Are o atitudine hipercritica si incearca sa controleze pe cei care sunt o amenintare pentru imaginea ei grandomana (invidie patologica)

11. Sadismul – unul dintre cele mai maligne trasaturi ale unei narcisiste.

Daca ai fost victima unei astfel de persoane si te simti vinovat ca ai rupt relatiile cu ea, adu-ti aminte ca nu e vina ta pentru acea situatie. Ai fost doar o tinta datorita calitatilor tale (empatie, compasiune).

Ceea ce poti face e sa indrumi acea persoana sau membrii familiei ei catre un ajutor specializat, atunci cand crezi ca poate pune in pericol viata altora sau a ei insasi. In cazul in care actiunile ei te-au afectat doar emotional, incearca sa ignori incidentul si sa mergi mai departe.

Daca sentimentele persista si te incapaciteaza in a-ti desfasura in mod normal activitatile, atunci e recomandat sa discuti cu un specialist in sanatate mintala pentru a primi ajutorul de care ai nevoie.

Tratamentul narcisismului

Psihoterapia este o parte esentiala a tratamentului narcisist la femei. Rolul terapeutului este sa ajute femeia diagnosticata cu narcisism sa inteleaga faptul ca rationamentul din spatele gandurilor si sentimentelor sale este unul nociv si sa lucreze pentru a le inlocui cu alternative sanatoase.

Consilierea ar putea fi recomandata pentru membrii familiei, pentru ca bolnavul sa aiba un sistem de sprijin extins in perioada de recuperare.

Medicamentele nu sunt, de obicei, prescrise in cazul narcisismului, desi afectiunile care pot fi asociate acestuia (cum ar fi depresia sau anxietatea) ar putea fi tratate cu medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, cum sunt antidepresivele (inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei sau antidepresivele cu actiune duala), anxioliticele (benzodiazepinele pe termen scurt), ortotimizantele (stabilizatoarele de dispozitie) sau, in cazuri extreme in care persoana pierde contactul cu realitatea, se recomanda internarea intr-o sectie specializata si inceperea tratamentului antipsihotic.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5
Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4

Medici

DR DOLIȘ LAURA CRISTINA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Tulburarea de personalitate narcisica Psihologia crimei: cauzele comportamentului criminal Tulburarea bipolara Abuzul inocentei. Relatia cu un narcisic Narcisismul malign, o personalitate mai putin cunoscuta Narcisistul grandios Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Narcisistul ascuns Narcisismul Psihanaliza - Metoda de tratament sau cale spirituala? Alergia, mai agresiva ca niciodata Consecintele dezechilibrelor emotionale la adolescenti Adolescenta si criza de originalitate
Cere sfatul medicului ×