Recomandari

Recomandari pentru a scapa de tusea persistenta sau recurenta
Recomandari pentru a scapa de tusea persistenta sau recurenta
Ai fost muscat de capusa? Cum depistezi Boala Lyme
Ai fost muscat de capusa? Cum depistezi Boala Lyme
Alunitele: ce sunt si ce trebuie sa stim despre ele?
Alunitele: ce sunt si ce trebuie sa stim despre ele?
Hipertensiunea arteriala si durerile de cap: exista vreo legatura?
Hipertensiunea arteriala si durerile de cap: exista vreo legatura?

Nou pe SfatulMedicului

Cum alegi crema cu SPF potrivita pentru tipul tau de piele Cum alegi crema cu SPF potrivita pentru tipul tau de piele

Alegerea cremei cu protectie solara (SPF) este esentiala pentru a avea pielea frumoasa si sanatoasa in timpul verii. Razele ultraviolete intense trebuie evitate, pentru ca pot cauza arsuri solare. Lumina ultravioleta este esentiala pentru producerea vitaminei D, insa expunerea la razele UV fara a aplica pe piele o crema cu SPF 30 poate deteriora pielea.

Dermatologie-Estetica
Forma capului la bebelusi: la ce anomalii trebuie sa fii atent? Forma capului la bebelusi: la ce anomalii trebuie sa fii atent?

Forma normala a craniului uman actual este una ovoidala, portiunea superioara in care se afla creierul, denumita neurocraniu, fiind compusa din sapte oase unite intre ele prin intermediul suturilor. Pana a ajunge la forma din zilele noastre, craniul a suferit modificari determinate, pe de o parte, de factori externi, pe de alta parte, intentionat, cu anumite scopuri, de catre oameni.

Pediatrie
Wheezingul sau respiratia suieratoare la copii: ce trebuie sa stii Wheezingul sau respiratia suieratoare la copii: ce trebuie sa stii

Wheezingul este un sunet muzical, suierator, care apare predominant in expir si este audibil mai bine in preajma bolnavului decat cu stetoscopul pe toracele copilului. Acesta este cauzat de limitarea fluxului de aer datorat reducerii calibrului cailor respiratorii.

Pneumofiziologie
Refacerea unghiilor afectate de micoza Refacerea unghiilor afectate de micoza

Micoza unghiilor sau onicomicoza reprezinta infectia fungica a unghiilor si apare mai frecvent la unghiile de la picioare, insa poate afecta inclusiv unghiile degetelor mainii.

Dermatologie-Estetica
Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor

Infectiile unghiale de natura fungica sunt infectii frecvente, deseori asimptomatice pentru perioade lungi. Fungii sunt prezenti pretutindeni in mediul din jurul nostru si pot patrunde in organism prin diverse rani superficiale sau profunde, cauzand infectii ale unghiilor sau tegumentului.

Dermatologie-Estetica
Perioada adolescentei: cum ai grija de copilul tau in aceasta etapa din viata lui? Perioada adolescentei: cum ai grija de copilul tau in aceasta etapa din viata lui?

Provocarile si schimbarile caracteristice adolescentei sunt dificile atat pentru tineri, cat si pentru parintii lor. Descopera mai multe despre transformarile fizice si emotionale specifice acestei etape, dar si despre cum sa comunici eficient cu tinerii in crestere si despre rolul esential al sanatatii mintale in aceasta perioada. Ca parinte, vei descoperi cateva recomandari despre cum sa indrumi tinerii catre un stil de viata sanatos.

Medicina Generala
Caracterizarea moleculara a tumorilor Caracterizarea moleculara a tumorilor

Testarea moleculara si genetica a probelor dintr-o tumora devine din ce in ce mai importanta dar si mai accesibila, trecand in destule cazuri granita dintre cercetare si practica curenta. Aceste teste au rol diagnostic, prognostic, de apreciere a raspunsului la terapie, de apreciere a riscului de aparitie a rezistentei la tratamente si chiar si monitorizarea raspunsului la terapie.

Oncologie
Roseola Infantum Roseola Infantum

Roseola Infantum este o boala virala ce afecteaza in principal sugarii si copiii mici, cu varsta intre 3 luni si 3 ani, cu incidenta maxima intre 6 luni si 2 ani. Este cunoscuta si sub numele de exantem subit, pseudo-rubeola, exantem critic, „a sasea boala a copilariei” sau „febra de 3 zile”, si apare frecvent primavara si toamna. Afecteaza egal atat fetele, cat si baietii.

Pediatrie
Lipsa poftei de mancare la copii - cauze si solutii Lipsa poftei de mancare la copii - cauze si solutii

Problemele legate de alimentatie sunt destul de frecvente la copii si pot fi o sursa de stres pentru parinti. Desi de multe ori lipsa poftei de mancare e ceva normal si trecator, alteori poate ascunde afectiuni mai serioase.

Pediatrie
Bronsiolita: cauze, diagnostic si optiuni de tratament Bronsiolita: cauze, diagnostic si optiuni de tratament

Bronsiolita este o infectie virala a plamanilor care afecteaza bronhiolele si se manifesta exclusiv la sugari si copii mici, de obicei pana la varsta de doi ani. La copiii mai mari si adulti, infectiile similare sunt cunoscute sub numele de bronsita, cu exceptia bronsiolitei obliterante, o afectiune rara si grava care poate aparea la adulti si implica blocarea cailor respiratorii prin polipi.

Pediatrie
Gestionarea constipatiei la copii si bebelusi Gestionarea constipatiei la copii si bebelusi

Constipatia se caracterizeaza prin eliminarea rara si dificila a scaunelor, afectand semnificativ calitatea vietii copiilor si a intregii familii. Este una dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medicul de familie, pediatru sau gastroenterolog pediatru.

Pediatrie
Dacrioadenita, inflamatia glandelor lacrimale Dacrioadenita, inflamatia glandelor lacrimale

Dacrioadenita reprezinta inflamatia glandelor lacrimale. Poate fi acuta, atunci cand este cauzata de o infectie sau cronica, atunci cand apare in contextul unor boli autoimune. Aceasta poate aparea unilateral sau bilateral.

Oftalmologie
Hormonii in menopauza: Cum influenteaza starea de bine a femeilor? Hormonii in menopauza: Cum influenteaza starea de bine a femeilor?

Una din principalele indoieli ale femeilor, care apar la sosirea menopauzei, este utilizarea terapiei hormonale, ce este folosita indeosebi pentru a ajuta la echilibrarea estrogenului si a progesteronului in aceasta perioada. Menopauza este o problema recenta, ce poate fi rezolvata prin optiuni terapeutice, pe care femeile le au la dispozitie pentru a atenua simptomele.

Ginecologie
Rolul OMEGA-3 in sanatatea inimii Rolul OMEGA-3 in sanatatea inimii

Acizii grasi Omega- 3 reprezinta un tip de grasime esentiala pe care organismul uman nu il poate produce singur si care trebuie luat din alimentatie adecvata/suplimente. Omega-3 are rolul de a sustine sistemul cardiovascular, cognitia si imunitatea.

Cardiologie
Impactul medicatiei oncologice asupra inimii Impactul medicatiei oncologice asupra inimii

In ultimii 30 de ani decesele determinate propriu-zis de cancer au scazut foarte mult gratie terapiilor utilizate in tratarea cancerului. Fie ca vorbim de chimioterapie, terapie hormonala, imunoterapie, terapie tintita, genica sau combinata, medicatia oncologica este personalizata pentru fiecare pacient in functie de tipul specific de cancer, stadiul bolii, caracteristicile moleculare ale tumorii și starea generală de sănătate a pacientului.

Oncologie