Hormonii in menopauza: Cum influenteaza starea de bine a femeilor?

Actualizat: 27 Mai 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Una din principalele indoieli ale femeilor, care apar la sosirea menopauzei, este utilizarea terapiei hormonale, ce este folosita indeosebi pentru a ajuta la echilibrarea estrogenului si a progesteronului in aceasta perioada. Menopauza este o problema recenta, ce poate fi rezolvata prin optiuni terapeutice, pe care femeile le au la dispozitie pentru a atenua simptomele.

Premenopauza este o perioada de aproximativ 4 ani de la aparitia primelor simptome de deficit de estrogeni, pana la menopauza (la varsta de 50-51 de ani). Perimenopauza este o perioada ce apare de la primele simptome ale menopauzei si pana la doi ani dupa menopauza. Postmenopauza se considera acea perioada de la inceputul menopauzei si pana la 65-69 de ani. Batranetea este la persoanele cu varsta peste 70 de ani.

Terapia de substitutie hormonala

Femeile aflate la menopauza pot lua in considerare oportunitatea utilizarii terapiei de substitutie hormonala. Unele femei pot avea simptome ale menopauzei chiar cu 10 ani inainte de debutul menopauzei si acestea pot dura o perioada indelungata de timp. Un studiu realizat de cercetatori arata ca aceasta terapie ofera o serie de beneficii pentru femei si anume:
• Este un tratament al simptomelor vasomotorii
• Este o optiune de tratament sigur pentru paciente.

Cercetatorii subliniaza ca exista si terapii non-hormonale pentru reducerea simptomelor vasomotorii si a tulburarilor de somn, dar acestea pot fi mai putin eficiente.

Terapia de substitutie hormonala in timpul menopauzei a inceput sa fie utilizata pe scara larga in lume, inca din anii ’90. Popularitatea acestui tip de tratament a crescut la inceputul secolului XXI. In prezent, milioane de femei fac aceasta terapie in SUA si Marea Britanie, ea fiind principalul tratament pentru simptomele negative ale menopauzei.

Problemele asociate cu debutul menopauzei la femei sunt dificile, dar pot fi rezolvate in mare masura prin corectarea adecvata a nivelurilor hormonale.

Rolul hormonilor in menopauza

Estrogenul este un hormon produs in principal de ovare la femei si in cantitate redusa de tesutul adipos si glandele suprarenale. El indeplineste o serie de functii fiziologice si de protectie importante, pe langa asigurarea directa a reproducerii:
• Este implicat in reglarea functiilor creierului
• Are efecte importante asupra sistemului cardiovascular, imunitar
• Influenteaza metabolismul lipidic, nivelul de colesterol, rezistenta la insulina
• Are efect asupra oaselor, inimii si creierului.

La cativa ani inainte de menopauza apare deficitului de estrogen, care se agraveaza pe masura ce ovarele se atrofiaza. Asta produce unele modificari care accelereaza imbatranirea organismului si in plus poate crea si conditii in care se formeaza tumori ale uterului si glandelor mamare. De asemenea, scaderea nivelului de estrogen poate creste riscul de osteoporoza, procese neurodegenerative, tulburari vasomotorii, tulburari psihice si emotionale, probleme ale inimii si a vaselor de sange, artrita, tulburari uro-genitale, modificari atrofice ale mucoaselor, ale pielii si muschilor.

Prin urmare, incepand cu varsta de 50 de ani cand are loc debutul menopauzei pe fondul deficitului de estrogen, femeile pot avea numeroase simptome negative care le afecteaza calitatea vietii.

Din cauza deficitului de estrogeni endogeni, femeile pot avea simptome psiho-emotionale si vasomotorii, dureri de cap, bufeuri, slabiciune, oboseala, somnolenta, transpiratie crescuta, hipotensiune arteriala sau hipertensiune arteriala, palpitatii, dar si stari de anxietate, neatentie si depresie. Alte simptome pe termen scurt sunt: caderea parului, aparitia de riduri si unghii casante. De asemenea, la femei apare si scaderea libidoului, mancarime, senzatie de arsuri la nivelul vaginului, incontinenta urinara.

Exista studii ale cercetatorilor despre eficacitatea terapiei de substitutie hormonala. Aceasta este considerata o metoda de prevenire si tratare a complicatiilor din perioada menopauzei, perimenopauzei si postmenopauzei.

Femeile care se confrunta cu menopauza pot beneficia de acces la medicamentele potrivite, care functioneaza pentru ele, in diferite tipuri de terapii, apeland la specialistii de la clinica Sphera, dedicata sanatatii femeii mature. Echipa Sphera este celebra pentru ca ofera solutii excelente la problemele cu care multe femei se confrunta in ceea ce priveste obtinerea tratamentului ideal pentru menopauza si perimenopauza.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala? Cum influenteaza dieta sanatatea dentara? Cum influenteaza bacteriile intestinale greutatea? Cum sa treceti cu bine peste o despartire Frigul si sanatatea respiratorie: cum influenteaza temperaturile scazute afectiunile pulmonare Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm Cum influenteaza alcoolul eficacitatea metodelor anticonceptionale Cum influenteaza obezitatea si anorexia sanatatea inimii Fructul care iti da o stare de bine si te ajuta sa slabesti Cum influenteaza sanatatea orala imunitatea organismului Menopauza la barbati