Rolul OMEGA-3 in sanatatea inimii

Actualizat: 27 Mai 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ioana Stavrositu
Consultant medical:

Dr. Ioana Stavrositu
Medic specialist endocrinolog și nutritionist

Clinica Kilostop

Acizii grasi Omega- 3 reprezinta un tip de grasime esentiala pe care organismul uman nu il poate produce singur si care trebuie luat din alimentatie adecvata/suplimente. Omega-3 are rolul de a sustine sistemul cardiovascular, cognitia si imunitatea.


OMEGA-3- un factor esential in mediul obezogen actual

Traim intr-un mediu obezogen, intr-un mediu in care ne este mai usor sa mancam prost, sa mancam gras, decat sa mancam sanatos si sa ne aducem un aport de nutrienti esentiali organismului nostru. Cand te plimbi pana la coltul strazii gasesti mai degraba alimente procesate si patiserie decat fructe, lactate sau produse cu acizi grasi esentiali.

Acizii grasi esentiali contribuie semnificativ la sanatatea organismului nostru. Dintre acestia, un rol important il au DHA si EPA, care sustin dezvoltarea creierului, respectiv a inimii, printr-o administrare adecvata.

Acizii grasi nu ingrasa, ba din contra. In cazul persoanelor care sufera de obezitate, Omega-3 ar putea ajuta la scaderea poftei de mancare. Persoanele cu o greutate mare si supuse la riscuri cardiovasculare, persoanele care au un colesterol ridicat si mai ales un nivel de trigliceride mare, pot beneficia de pe urma consumului de Omega-3, care poate sa scada nivelul de trigliceride si sa creasca nivelul de HDL (colesterol bun).

Acizii grasi esentiali Omega-3 sunt, practic, buni pentru intregul organism. Ei ung absolut toate sistemele noastre interne. Ei ajuta atat la nivel cerebral, cat si la nivel cardiovascular. Pot avea impact chiar si pe partea de imunitate. Deci este extrem de important sa avem o doza optima, zi de zi, din alimentatie sau suplimente.


Möller’s Omega-3 capsule moi

OMEGA-3 si sanatatea inimii

Exista un index Omega-3 prin care putem sa definim care este necesarul pe care ar trebui sa-l aiba o populatie din punct de vedere al acizilor grasi esentiali.
Acest index ar trebui sa fie intre 8 si 12% pentru a scadea riscul de boli coronariene si de infarct miocardic cu pana la 35%.

Din pacate, Societatea Europeana de Cardiologie incadreaza Romania in cadrul tarilor cu risc cardiovascular extrem de crescut. Cum putem sa scadem acest risc? Printr-o alimentatie sanatoasa, bogata in grasimi sanatoase, bogata in Omega-3 si prin suplimentarea cu Omega-3 din surse de calitate, care sa ne aduca un aport controlat, astfel incat sa putem creste si indexul Omega-3.


OMEGA-3 - Cum ajuta la sanatatea inimii? Afla mai mai multe despre sanatatea inimii de la Dr. Ioana Stavrositu:

OMEGA-3 si necesitatea suplimentarii

Acizii grasi Omega-3 ajuta la echilibrarea nivelului de colesterol, respectiv la scaderea LDL colesterolului si la cresterea partii lui bune, a HDL colesterolului, prin scaderea trigliceridelor.

Daca Omega-3 are rol antiinflamator in organism, acizii grasi Omega-6 au efect pro-inflamator, putand duce la cresterea nivelului de LDL-colesterol, adica a colesterolului “rau”.

Un raport ideal in alimentatie intre Omega-6 si Omega-3 ar trebui sa fie de 1 la 1, astfel incat sa ne asiguram ca ajutam inima si vasele de sange sa functioneze optim. In Romania, la momentul actual, raportul intre Omega-6 si Omega-3 a ajuns chiar la 20:1, din cauza alimentatiei zilnice, bogata in alimente procesate (fast-food, patiserie), uleiuri vegetale, dulciuri si saraca in Omega-3
(seminte de in, chia, canepa, alge, peste gras salbatic).

A obtine necesarul zilnic de Omega-3 doar din alimentatie este dificil, deoarece in Romania, consumul de peste este destul de redus, pacientii nu consuma saptamanal 3 portii de peste salbatic, asa cum este recomandat, iar semintele ofera o cantitate prea mica de Omega-3 natural.

Din acest motiv, recomand suplimentarea dietei cu ulei de peste, indiferent de varsta.

Primul pas pentru alegerea unui supliment optim cu Omega-3 este sa citim foarte atent eticheta. Aceasta ne poate spune multe, atat despre doza de care avem nevoie, cat si despre afectiunea careia ii este mai indicat. De ce spun asta? Pentru ca un supliment care este bogat in DHA, de exemplu, ajuta la maturare cerebrala.

Un supliment care este bogat in EPA este mai potrivit unei persoane care sufera de afectiuni cardiovasculare sau care este predispusa la patologii ale inimii. Mai mult, efectul benefic la nivel cardiovascular este inregistrat cand concentratia de DHA si EPA este de minimum 1000 de miligrame. Totodata, este importanta si sursa materiei prime- cu cat uleiul este mai pur, mai lipsit de toxine si de metale grele, cu atat este mai recomandat pentru suplimentarea dietei zilnice.

De aceea, este important sa alegem brand-uri cu traditie si produse care stim ca au un grad de rigurozitate ridicat in ceea ce priveste procesul de fabricatie, care respecta normele europene sau chiar sunt mai stricte decat acestea.


Produsele Möller’s au un nivel minim de impuritati si toxine, sub limitele impuse de UE

In cazul pacientilor cu afectiuni cardiovasculare, cu boli coronariene, cu infarct miocardic sau predispusi la a dezvolta astfel de afectiuni, se recomanda cel mai frecvent Omega-3 de sinteza. Insa, personal, recomand Omega-3 natural obtinut prin extractia uleiului de ficat de cod. Anumite studii atentioneaza asupra faptului ca Omega-3 de sinteza in cantitati mari ar putea duce la aritmii cardiace, ceea ce este clar ca este de nedorit, deci un Omega-3 natural cu siguranta ar fi o varianta mai buna, pe care personal o recomand fara frica.

De exemplu, Möller’s OMEGACORE asigura de o doza de 1320 de miligrame Omega-3 natural pe zi prin 2 capsule, fiind o doza optimala prin care putem proteja inima.

Möller’s Omegacore cu Omega-3 natural

In cazul in care avem trigliceridele crescute sau o balanta proasta a colesterolului, in care colesterolul rau (LDL colesterol) este intr-o cantitate mai mare decat colesterolul bun (HDL), doza de Omega-3 si numarul de capsule administrate zilnic sau de ulei trebuie ajustat si discutat, bineinteles, cu medicul care urmareste cazul.


Möller’s Omegacore cu Omega-3 natural

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Grasimi sanatoase pentru inima Acizii grasi omega 3 27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate Cele mai sanatoase fructe si legume de toamna Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Cresterea aportului de Omega 3 Topul alimentelor pentru oase sanatoase 13 alimente benefice sanatatii femeilor 10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica Acizii grasi omega-7