Recomandari

Care sunt bolile la care esti predispus in functie de grupa ta de sange?
Care sunt bolile la care esti predispus in functie de grupa ta de sange?
Senzatia de prea plin, un semn de indigestie
Senzatia de prea plin, un semn de indigestie
Alimentele indicate si contraindicate pentru un ficat sanatos
Alimentele indicate si contraindicate pentru un ficat sanatos
7 beneficii ale consumului carnii de miel
7 beneficii ale consumului carnii de miel
Cate oua este recomandat sa consumi zilnic
Cate oua este recomandat sa consumi zilnic

Nou pe SfatulMedicului


Cum iti protejeaza pigmentul macular ochii in fiecare zi Cum iti protejeaza pigmentul macular ochii in fiecare zi

Pigmentul macular ocupa un loc central in mentinerea sanatatii oculare, actionand ca un scut biologic impotriva luminii daunatoare si a proceselor oxidative. Situat in macula, zona din retina responsabila cu acuitatea vizuala ridicata si perceptia culorilor, acest pigment joaca mai multe roluri fundamentale.

Oftalmologie
Intalnire intre doi inovatori in neurochirurgie Intalnire intre doi inovatori in neurochirurgie

Legatura profesionala dintre cei doi medici isi are originile in urma cu peste 20 de ani, la Universitatea Northwestern din Chicago, una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant superior din lume.

Neurologie
5 tipuri de interventii in care poate fi utilizat robotul Brainlab 5 tipuri de interventii in care poate fi utilizat robotul Brainlab

In medicina moderna, adoptarea tehnologiilor avansate contribuie la cresterea calitatii actului medical si la imbunatatirea rezultatelor pentru pacienti. La MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania, robotul Brainlab se remarca prin aplicatiile sale in diverse interventii chirurgicale minim invazive, printre care se numara

Chirurgie generala
Tipuri de gusa si cauzele aparitiei acesteia Tipuri de gusa si cauzele aparitiei acesteia

Gusa este o afectiune ce presupune cresterea in dimensiuni a glandei tiroide, care se poate mari uniform sau pe baza unuia sau mai multor noduli. Se poate asocia cu un nivel normal al hormonilor tiroidieni – eutiroidism sau cu niveluri anormale, respectiv hipertiroidism sau hipotiroidism.

Endocrinologie
Sindromul de oboseala postvirala - de ce te simti epuizat dupa o infectie? Sindromul de oboseala postvirala - de ce te simti epuizat dupa o infectie?

Sindromul de oboseala postvirala defineste o afectiune caracterizata de o stare persistenta de epuizare fizica si mentala, al carei debut este consecinta unei infectii virale. Presupune persistenta simptomelor, care afecteaza capacitatea functionala si care nu dispar in perioada de recuperare ce urmeaza unei afectiuni virale.

Medicina Generala
Utilizarea multipla a celulelor stem recoltate la nastere Utilizarea multipla a celulelor stem recoltate la nastere

Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical la nastere reprezinta o optiune tot mai populara in randul parintilor, datorita potentialului terapeutic vast al acestor celule. O intrebare frecventa este daca aceste celule pot fi utilizate de mai multe ori.

Sarcina
Recoltarea celulelor stem la nastere: oportunitate biologica pentru sanatatea copilului Recoltarea celulelor stem la nastere: oportunitate biologica pentru sanatatea copilului

Nasterea unui copil aduce cu sine nu doar emotii puternice, ci si decizii medicale importante. Una dintre cele mai discutate optiuni din ultimii ani este recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical – o procedura disponibila o singura data in viata, dar care poate avea implicatii pe termen lung asupra sanatatii copilului si, uneori, a altor membri ai familiei.

Sarcina
Sindromul de imobilizare la varstnic: cauze, consecinte si strategii de preventie Sindromul de imobilizare la varstnic: cauze, consecinte si strategii de preventie

Sindromul de imobilizare este o afectiune frecvent intalnita care cuprinde un grup de semne si simptome care apar atunci cand o persoana, in mod special una varstnica, este imobilizata la pat sau isi reduce considerabil capacitatea de miscare pentru o perioada mai lunga de timp.

Medicina Generala
Tahicardia ortostatica posturala – cauza a oboselii extreme Tahicardia ortostatica posturala – cauza a oboselii extreme

Tahicardia ortostatica posturala presupune o crestere a frecventei cardiace care depaseste intervalul fiziologic in momentul schimbarii pozitiei de la culcat sau asezat la statul in picioare.

Medicina Generala
Managementul constipatiei in ingrijirea paliativa Managementul constipatiei in ingrijirea paliativa

Constipatia reprezinta o incetinire a peristaltismului intestinal, ceea ce determina o scadere a frecventei defecarii, aceasta fiind sub 3 scaune pe saptamana, asociata cu simptome precum senzatie de defecatie incompleta, eliminarea de scaune dure, in cantitate mica si durere.

Gastroenterologie
Cauzele febrei de origine necunoscuta Cauzele febrei de origine necunoscuta

Termenul de febra de origine necunoscuta a fost introdus in anul 1961 si presupune inregistrarea unei temperaturi mai mari sau egale cu 38,3 grade Celsius, pentru o perioada de minim 3 saptamani, fara a avea un diagnostic confirmat dupa o perioada de o saptamana de investigatii in spital.

Medicina Generala
Tot ce trebuie sa stii despre timpanometrie Tot ce trebuie sa stii despre timpanometrie

Timpanometria este o investigatie cu rol diagnostic ce permite evaluarea urechii medii. Este o procedura neinvaziva ce se recomanda atunci cand exista suspiciunea unei leziuni in urechea interna ce implica timpanul sau afecteaza auzul.

ORL
Prea multe medicamente? Ce trebuie sa stim despre polimedicatia la varstnic Prea multe medicamente? Ce trebuie sa stim despre polimedicatia la varstnic

Medicamentele sunt facute pentru a ne ajuta, nu pentru a ne face rau. Cu toate acestea, cateodata, administrarea excesiva poate deveni periculoasa, in special pentru adultii varstnici. Polimedicatia este definita ca folosirea a 5 sau mai multe medicamente in acelasi timp si este comuna in randul celor varstnici, dar si al persoanelor tinere care sufera de multiple afectiuni.

Medicina Generala
Sindromul Pierre Robin, cauza de malformatii la copil Sindromul Pierre Robin, cauza de malformatii la copil

Sindromul Pierre Robin este o malformatie congenitala destul de rara, ce se dezvolta in timpul vietii intrauterine din motive incomplet elucidate. In acest sindrom exista mai multe defecte ce apar simultan, toate afectand cavitatea bucala, mandibula si alte structuri faciale ale nou-nascutului.

Pediatrie
Hipoacuzia la varstnic: semne, cauze, tratamente pentru imbunatatirea auzului Hipoacuzia la varstnic: semne, cauze, tratamente pentru imbunatatirea auzului

Hipoacuzia sau pierderea auzului odata cu varsta este o scadere a capacitatii de a auzi, care cel mai frecvent se petrece intr-un mod treptat. Este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate care afecteaza adultii in varsta.

ORL
Venografia - cand si cum se realizeaza? Venografia - cand si cum se realizeaza?

Venografia reprezinta investigatia specifica in care se evalueaza circulatia venoasa, in special in venele membrelor inferioare si in venele pelvine, insa se poate realiza pentru orice vas sanguin venos din corp. Este o procedura invaziva si iradianta ce se realizeaza selectiv in anumite cazuri.

Flebologie