Carnea de porc: beneficii si riscuri

Actualizat: 16 Decembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Carnea de porc a devenit in ultimul timp unul dintre alimentele cele mai iubite si consumate, in ciuda efectelor daunatoare. Unele persoane considera carnea de porc o alternativa sanatoasa la carnea de vita, insa specialistii avertizeaza ca aceasta optiune culinara solicita precautii speciale: carnea de porc poate dauna starii de sanatate sau poate provoca chiar deces.
Asadar, care este realitatea? Este carnea de porc unul dintre alimentele de care trebuie sa ne ferim?

Beneficiile nutritive

Carnea de porc in stare naturala este saraca in clorura de sodiu si are un continut bogat de proteine.
Reprezinta de asemenea o sursa buna de vitamine si minerale, necesare unui organism sanatos: fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc, si o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina
.

Valori nutritive 100 de grame
Energie 1,013 kJ (242 kcal)
Grasimi 13.92 g
Gr. saturate 5.230 g
Gr. monounsaturate 6.190 g
Gr. polisaturate 1.200 g
Proteine 27.32 g
Acid aspartic 2.512 g
Acidul glutamic 4.215 g
Apa 57.87 g
Vitamina A 2 μg (0%)
Vitamina B6 0.464 mg (36%)
Vitamina B12 0.70 μg (29%)
Vitamina C 0.6 mg (1%)
Calciu 19 mg (2%)
Fier 0.87 mg (7%)
Magnesiu 28 mg (8%
Fosfor 246 mg (35%)
Potasiu 423 mg (9%)
Sodiu 62 mg (3%)
Zinc 2.39 mg (24%)


Proteine
Carnea de porc este o sursa minunata de proteine. O portie de carne de 100 de grame ofera aproximativ jumatate din necesarul zilnic al unei persoane adulte.

Grasimi
- Continutul de grasimi al carnii de porc depinde de partea din care provine (piept, cotlet, etc); carnea "cea mai slaba" are un continut de 6g grasime per 100g de carne;
- Carnea de porc contine mai multe grasimi nesaturate decat grasimi saturate;
- Carnea de porc contine Acidul linoleic conjugat, considerat de catre experti ca fiind un bun aliat al organismului impotriva cancerului sau al bolilor cardiovasculare;

Sfaturi utile in prepararea carnii:
- Inainte de gatire, se recomanda indepartarea partilor cu grasime de pe bucata de carne;
- Se recomanda metodele dietetice de preparare a carnii, cum ar fi rotisorul, gratarul, prajirea fara ulei, fierberea;
- Carnea de porc trebuie consumata in portii rezonabile; portia recomandata este de 100 de grame.

Fier
- Carnea de porc este o sursa buna de fier pentru organism si este recomandat a fi introdusa in dieta, cu masura, in cazul anemiei feriprive (prin carenta de fier);
- O portie de 100 de grame de carne de porc ofera 15% din necesarul zilnic de fier;

Zinc
- prin consumarea a 100 de grame de carne de porc se asigura 30% din necesarul zilnic de zinc;
- conform studiilor, persoanele care exclud din dieta carnea, de orice tip, se confrunta cu deficienta de zinc;
- fierul, zincul si vitamina D continute de carnea rosie sunt absorbite mai eficient de catre organism, spre deosebire de alte alimente care le contin;

Consumata in cantitati moderate, carnea de porc este o buna sursa de energie, avand efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor si performantelor mentale. Prin continutul de antioxidanti esentiali, carnea de porc asigura o mai buna imunitate a organismului.

Riscurile asupra sanatatii

Negatita, carnea de porc poate fi purtatoare de paraziti sau boli latente. Servita dupa indepartarea partilor pline de grasime si gatita fara a fi prajita in ulei, carnea de porc are un continut scazut de grasimi; in sens opus, consumarea partilor pline de grasime reprezinta un factor de risc pentru nivelul de colesterol ca urmare a continutului bogat de grasimi saturate.

Carnea de porc si infectia cu trichineloza

Porcii au reputatia de animale murdare, fiind predispusi la infectii cauzate de paraziti - trichinela. Trichinela este un vierme minuscul ce traieste in muschiul porcului si care poate provoca - la om, prin consumarea de carne de porc - o boala parazitara denumita Trichineloza - principalul risc al consumului de carne de porc.
La nivel mondial, in ultimii 10 ani, afectiunile provocate de consumul de carne de porc au scazut simtitor; in anul 2007, doar 7% din afectiunile cauzate de alimentatie au fost relationate cu consumul de carne de porc. In ceea ce priveste infectia cu trichineloza, Centrul de Control al Bolilor a raportat in perioada 1997-2001 o medie de 12 cazuri raportate anual.

Conform Raportului anual al Analizei evolutiei bolilor transmisibile aflate in supraveghere, in Romania, in anul 2008, s-a inregistrat o rata a incidentei anuale de trichineloza de 2,3%ooo, in crestere cu 13,1% fara de anul 2007 (2%ooo).
Desi in ultimii 10 ani s-a observat un trend descendent al incidentei cazurilor de trichineloza, Romania ocupa locul 1 in randul incidentelor inregistrate in tarile UE, situatie cauzata de lipsa de informare a populatiei - aplicarea masurilor de preventie si control.

Semne si simptome:
Majoritatea infectiilor cu trichineloza sunt asimptomatice si nu prezinta complicatii; in schimb, infectiile grave pot reprezenta un pericol pentru sanatate.
Principalele simptome sunt:
- diaree, greata, dispnee - in primele zile de la infectare;
- dureri abdominale;
- dureri de cap, febra, tuse, lacrimare, dureri musculare - in momentul in care viermii migreaza in organism;
Cele mai grave complicatii sunt reprezentate de patrunderea viermilor in sistemul nervos central, unde, desi nu pot supravietui, pot provoca deficite neurologice importante (ex: ataxia) sau chiar deces.

Pentru prevenirea infectarii cu trichineloza se recomanda gatirea carnii de porc la o temperatura de 76 grade Celsius (170 grade Fahrenheit); de asemenea, s-a dovedit ca prin congelarea carnii timp de de cel putin 20 de zile, poate fi ucis parazitul.

Teniaza

Porcul este purtator al unui numar variat de paraziti intestinali dintre care cei mai comuni sunt Taenia solium, o specie de viermi plati; prin servirea de carne nepreparata sau insuficient preparata termic, acesti paraziti se pot transfera si la om, provocand o boala parazitara denumita Teniaza.
Principalele simptome ale acestei boli sunt:
- dureri abdominale difuze (localizate in special in epigastru);
- lipsa apetitului alimentar si scaderea in greutate;
- migrena persistenta;
- greata, varsaturi;

In cazuri grave, teniaza poate provoca ocluzie intestinala - cand tenia este foarte lunga, crize convulsive - cand larvele migreaza in creier si multe alte complicatii si probleme de sanatate.

Infestarea cu Taenia solium poate fi prevenita prin testarea sanitara a carnii si pregatirea termica inainte de consumare.


Citeste si despre:

Hormonii de crestere din carnea de pui - riscuri pentru sanatate Beneficiile fosforului pentru sanatate Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi! Dieta si bolile cardiovasculare Cum sa consumati in siguranta grasimile saturate Remedii naturiste pentru tratarea si prevenirea gutei Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Spirulina, o comoara pentru sanatate! Cum sa imbatranim sanatos Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima Legatura dintre tensiunea arteriala, dieta si greutatea corporala 5 pasi prin care poti mentine colesterolul la un nivel normal Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare Riscurile ascunse ale consumului de carne de porc
Cere sfatul medicului ×