Durerea musculoscheletala

Actualizat: 06 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Durerea musculoscheletala este durerea care afecteaza muschii, ligamentele si tendoanele alaturi de oase.

Cauze

Cauzele durerii musculoscheletale sunt variate. Tesutul muscular poate fi lezat prin folosirea zilnica. Traumatisul unei regiuni (miscari exagerate si bruste, accidente auto, caderi, fracturi, intinderi, dislocari, si lovituri directe la nivelul muschilor) pot determina, de asemeni, dureri musculoscheletale.

Alte cauze ale durerii includ suprasolicitari posturale, miscari repetitive, suprasolicitarea si imobilizarea prelungita. Modificarile de postura pot arata problemele de aliniament al coloanei vertebrale si scurtarile musculare, determinand astfel ca alti muschi sa fie folositi defectuos, devenind in timp durerosi.

Simptome

Persoanele cu durere musculoscheletala se plang uneori de dureri in tot corpul. Ei isi pot simti muschii ca fiind intinsi sau suprasolicitati. Uneori persoana poate simti arsuri sau furnicaturi. Simptomele pot varia de la o persoana la alta, dar cele mai comune simptome sunt:
- durerea;
- oboseala;
- tulburarile de somn.

Diagnostic

Medicul va realiza o evaluare clinica atenta si o anamneza. In plus, pot fi solicitate teste diagnostice pentru confirmarea acestuia.

Tratament

Exista mai multe tipuri de terapie manuala sau mobilizare care pot fi folosite in tratamentul persoanelor cu probleme de aliniament spinal. Pentru durerea musculoscheletala acuta, aceste tehnici s-au dovedit eficiente in grabirea recuperarii. La pacientii cu probleme musculoscheletale cum ar fi fibromialgia, se prescriu doze mici de medicamante care sa creasca nivelul sanguin de serotonina si norepinefrina (neurotransmitatori care moduleaza somnul, durerea si functionarea sistemului imun).

Alte tratamente pot fi:
- injectii cu anestezic sau medicamente anti-inflamatorii in sau in jurul regiunii dureroase;
- exercitii fizice care includ intarirea si intinderea musculaturii;
- terapie fizica si ocupationala;
- acupunctura si presopunctura;
- tehnici de relaxare si biofeedback;
- manipularea osteopata (un sistem intreg de evaluare si tratament creat pentru obtinerea si mentinerea sanatatii prin restabilirea functiilor normale ale organismului);
- ingriirea chiropractica;
- masajul terapeutic.


Citeste si despre:

Tot ce trebuie stiut despre durerile articulare la copii Afectiuni manifestate prin durere toracica Durerile joase de spate Durerea in articulatia pumnului Sfaturi practice pentru ameliorarea durerilor cronice Efectele negative ale unei dureri netratate la timp Durerea sub coaste - cauze posibile O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Intrebari frecvente legate de polimialgia reumatica si arterita cu celule gigante Iti amortesc mainile? Ce afectiuni ar putea fi de vina? Cele mai frecvente simptome in caz de artrita Polimialgia reumatica, definitie, clinica, diagnostic, tratament Spasme cervicale: cauze si strategii de gestionare Terapia cu ultrasunete - indicatii terapeutice si beneficii Fortifierea muschilor cu ajutorul greutatilor
Cere sfatul medicului ×