Vitaminele si mineralele

Publicat: 19 Iulie 2007 | Actualizat: 22 Octombrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Definitie si tipuri


Vitaminele sunt substante organice naturale de care organismul are nevoie in cantitati foarte mici, miligrame sau micrograme, dar de care nu se poate lipsi. Pentru ca nu le poate sintetiza singur, organismul trebuie sa si le procure din alimente.

Vitaminele nu constituie o sursa de energie si nici nu sunt folosite ca elemente constructive ale materiei vii. Ele joaca un rol indispensabil in functionarea enzimelor, asigurand desfasurarea unor procese vitale.

Se cunosc vitaminele liposolubile (care se dizolva in grasimi), si anume: A, D, E si K, si vitaminele hidrosolubile (care se dizolva in apa): C si vitaminele din grupul B.

Vitamina A mai este numita si retinol deoarece este indispensabila vederii. Ea conditioneaza functia normala a pielii si a mucoaselor, imunitatea, dezvoltarea oaselor si a dintilor.

Vitamina D (calciferol) actioneaza la nivelul intestinului, oaselor, rinichilor si muschilor, stimuland absorbtia calciului si a fosforului din intestin, mentinerea unei proportii corespunzatoare de calciu in oase.

Vitamina E, numita si tocoferol, are rol de antioxidant. La om, deficienta de vitamina E se poate manifesta prin anemie, mai ales la copiii prematuri, iar la adulti, prin tulburari neurologice. Lipsa vitaminei E determina la animale sterilitatea si avortul spontan.

Vitamina K, numita si antihemoragica, joaca un rol esential in procesul coagularii sangelui si este necesara pentru formarea proteinelor din plasma, oase si rinichi.

Vitamina B1, numita si tiamina, este indispensabila pentru functionarea unor enzime care asigura producerea energiei din glucoza. Deficienta avansata de tiamina – vestita boala Beri-beri – implica tulburari grave ale aparatului cardiovascular si ale sistemului nervos.

Vitamina B2 mai este numita si riboflavina si are rol important in metabolismul energetic si al proteinelor. Deficienta de vitamina B2 duce initial la aparitia unor fisuri ale pielii in jurul gurii si nasului, la inflamatia limbii, seboree etc.

Vitamina B6 mai este numita piridoxina si are un rol important in metabolismul aminoacizilor, al unor vitamine si al hemoglobinei.

Vitamina B12 este vitamina cu cea mai mare molecula si singura care contine in structura ei un metal, si anume cobaltul, fapt pentru care a si fost denumita cobalamina.

Vitamina B12 este esentiala in maturizarea globulelor rosii si in formarea invelisului de mielina al nervilor. Deficienta de cobalamina se manifesta in principal prin anemie si tulburari neurologice.

Vitamina PP se numeste asa de la proprietatea ei de a preveni pelagra. Ea se intalneste sub doua forme, niacina (numita si niacinamida) si acidul nicotinic. Vitamina PP are diverse roluri in metabolismul energetic, metabolismul colesterolului si al altor grasimi.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Necesarul de vitamine si rolul lor

Desi nutritionistii au stabilit necesarul zilnic de vitamine in diferite unitati, cunoasterea acestor doze nu are importanta pentru populatia generala.

In conditii normale, asigurarea ratiei de vitamine este realizata printr-o alimentatie echilibrata si diversificata.

Necesarul de vitamina C va fi asigurat prin consumul zilnic de fructe si legume proaspete, bogate in aceasta vitamina. Cu rare si bine justificate exceptii, care sunt de resortul medicilor, suplimentii vitaminici sunt inutili.

Substantele minerale

Mineralele de care organismul are nevoie in cantitati relativ mari sunt numite macroelemente. Din categoria aceasta fac parte: sodiul si clorul, calciul si fosforul, magneziul si potasiul.

Mineralele de care organismul are nevoie in cantitati extrem de mici sunt numite microelemente. Din categoria microelementelor fac parte: fierul, zincul, iodul, fluorul, cuprul, manganul, seleniul, cobaltul, cromul, molibdenul.

Rolul mineralelor

Elementele minerale joaca diverse roluri deosebit de importante pentru organism. Sodiul si potasiul controleaza absorbtia, distributia, retinerea si eliminarea apei in si din organism.

Potasiul intervine in desfasurarea normala a activitatii muschilor.

Calciul si fosforul sunt elementele care confera oaselor rigiditatea caracteristica. Calciul are un rol esential in functionarea muschilor si a nervilor.

Fierul este un element de prima importanta pentru formarea hemoglobinei din globulele rosii.

Iodul este un element esential al hormonilor tiroidieni care influenteaza decisiv dezvoltarea intelectuala.

Desi in cantitati limitate, mineralele sunt prezente in cele mai diverse alimente. De aceea, asigurarea unei alimentatii variate este conditia majora a satisfacerii necesitatilor organismului.

Autor dr. Valentin Nadasan
Revista
Viata si sanatate nr. special/2007


Email

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Confort si relaxare pentru picioarele taleConfort si relaxare pentru picioarele tale

Citeste si despre:

Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa

Vitamine si minerale esentiale

Cum alungam oboseala? Sunt vitaminele si mineralele suficiente?

Semne care pot indica un deficit de vitamine si minerale

Aspergillus fumigatus si Aspergillus niger – agentii patogeni care se regasesc peste tot si care pot duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

5 cauze ale ingrasarii pe fondul excesului de estrogen

Copilul tau a luat paduchi? Nu te panica, iata solutia!

Prunele, sursa de vitamine si minerale

Deficienta de vitamine si minerale

33% CADOU la complexul de vitamine si minerale Alive! (fara fier)

Alive! (fara fier) – mai mult decat un complex de vitamine si minerale

Sunt vitaminele si mineralele singurele benefice pentru energie si imunitate?