Vitaminele si mineralele

Actualizat: 12 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Definitie si tipuri


Vitaminele sunt substante organice naturale de care organismul are nevoie in cantitati foarte mici, miligrame sau micrograme, dar de care nu se poate lipsi. Pentru ca nu le poate sintetiza singur, organismul trebuie sa si le procure din alimente.

Vitaminele nu constituie o sursa de energie si nici nu sunt folosite ca elemente constructive ale materiei vii. Ele joaca un rol indispensabil in functionarea enzimelor, asigurand desfasurarea unor procese vitale.

Se cunosc vitaminele liposolubile (care se dizolva in grasimi), si anume: A, D, E si K, si vitaminele hidrosolubile (care se dizolva in apa): C si vitaminele din grupul B.

Vitamina A mai este numita si retinol deoarece este indispensabila vederii. Ea conditioneaza functia normala a pielii si a mucoaselor, imunitatea, dezvoltarea oaselor si a dintilor.

Vitamina D (calciferol) actioneaza la nivelul intestinului, oaselor, rinichilor si muschilor, stimuland absorbtia calciului si a fosforului din intestin, mentinerea unei proportii corespunzatoare de calciu in oase.

Vitamina E, numita si tocoferol, are rol de antioxidant. La om, deficienta de vitamina E se poate manifesta prin anemie, mai ales la copiii prematuri, iar la adulti, prin tulburari neurologice. Lipsa vitaminei E determina la animale sterilitatea si avortul spontan.

Vitamina K, numita si antihemoragica, joaca un rol esential in procesul coagularii sangelui si este necesara pentru formarea proteinelor din plasma, oase si rinichi.

Vitamina B1, numita si tiamina, este indispensabila pentru functionarea unor enzime care asigura producerea energiei din glucoza. Deficienta avansata de tiamina – vestita boala Beri-beri – implica tulburari grave ale aparatului cardiovascular si ale sistemului nervos.

Vitamina B2 mai este numita si riboflavina si are rol important in metabolismul energetic si al proteinelor. Deficienta de vitamina B2 duce initial la aparitia unor fisuri ale pielii in jurul gurii si nasului, la inflamatia limbii, seboree etc.

Vitamina B6 mai este numita piridoxina si are un rol important in metabolismul aminoacizilor, al unor vitamine si al hemoglobinei.

Vitamina B12 este vitamina cu cea mai mare molecula si singura care contine in structura ei un metal, si anume cobaltul, fapt pentru care a si fost denumita cobalamina.

Vitamina B12 este esentiala in maturizarea globulelor rosii si in formarea invelisului de mielina al nervilor. Deficienta de cobalamina se manifesta in principal prin anemie si tulburari neurologice.

Vitamina PP se numeste asa de la proprietatea ei de a preveni pelagra. Ea se intalneste sub doua forme, niacina (numita si niacinamida) si acidul nicotinic. Vitamina PP are diverse roluri in metabolismul energetic, metabolismul colesterolului si al altor grasimi.

Necesarul de vitamine si rolul lor

Desi nutritionistii au stabilit necesarul zilnic de vitamine in diferite unitati, cunoasterea acestor doze nu are importanta pentru populatia generala.

In conditii normale, asigurarea ratiei de vitamine este realizata printr-o alimentatie echilibrata si diversificata.

Necesarul de vitamina C va fi asigurat prin consumul zilnic de fructe si legume proaspete, bogate in aceasta vitamina. Cu rare si bine justificate exceptii, care sunt de resortul medicilor, suplimentii vitaminici sunt inutili.

Substantele minerale

Mineralele de care organismul are nevoie in cantitati relativ mari sunt numite macroelemente. Din categoria aceasta fac parte: sodiul si clorul, calciul si fosforul, magneziul si potasiul.

Mineralele de care organismul are nevoie in cantitati extrem de mici sunt numite microelemente. Din categoria microelementelor fac parte: fierul, zincul, iodul, fluorul, cuprul, manganul, seleniul, cobaltul, cromul, molibdenul.

Rolul mineralelor

Elementele minerale joaca diverse roluri deosebit de importante pentru organism. Sodiul si potasiul controleaza absorbtia, distributia, retinerea si eliminarea apei in si din organism.

Potasiul intervine in desfasurarea normala a activitatii muschilor.

Calciul si fosforul sunt elementele care confera oaselor rigiditatea caracteristica. Calciul are un rol esential in functionarea muschilor si a nervilor.

Fierul este un element de prima importanta pentru formarea hemoglobinei din globulele rosii.

Iodul este un element esential al hormonilor tiroidieni care influenteaza decisiv dezvoltarea intelectuala.

Desi in cantitati limitate, mineralele sunt prezente in cele mai diverse alimente. De aceea, asigurarea unei alimentatii variate este conditia majora a satisfacerii necesitatilor organismului.

Autor dr. Valentin Nadasan
Revista
Viata si sanatate 


Citeste si despre:

Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa Vitamine si minerale esentiale Semne care pot indica un deficit de vitamine si minerale Prunele, sursa de vitamine si minerale Carenta de vitamine si minerale. Cum o identifici si ce ai de facut? Deficienta de vitamine si minerale Sunt vitaminele si mineralele singurele benefice pentru energie si imunitate? Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe Mineralele: functii si beneficii Cele mai bune vitamine pentru o piele sanatoasa si stralucitoare Vitamine de ajutor pentru un organism sanatos Vitaminele sustin un mod de viata sanatos Rahitismul - deficitul de vitamina D la copii Deficitul de vitamina D
Cere sfatul medicului ×