Eruptie cutanata de scurta durata, caracterizata tipic prin inrosire, fie sub forma de pete discrete rosii, fie o inrosire generalizata care poate fi acompaniata de prurit. Survine in cursul unei boli febrile, fie ca este de origine infectioasa (virala, de exemplu), fie parazitara, fie in cursul unei intoxicatii medicamentoase.
Daca exista exudate (leziuni la nivelul tegumentului) se face un frotiu si cultura pentru ciuperci si bacterii comune. Scuamele cutanate pot examinate la microscop cu solutii saline sau de hidroxid de potasiu pentru a exclude raia sau ciupercile. Examinarea cu lampa Wood este utila In diagnosticarea diferitelor ciuperci.
Din toate leziunile izolate trebuie luate biopsii.
Rash-ul difuz necesita analize de rutina cum ar fi hemoleucograma completa, VSH-ul, sumarul de urina, biochimia, titrul anticorpilor antinucleari, VDRL-ul.
Daca pacientul este febril, hemoculturile trebuie realizate.
Biopsia de piele si consultul unui dermatolog trebuie cerute In timp util. Teste cu patch-uri sau reactii intradermice trebuie facute atunci cand situatia o cere. Poate fi necesara si o examinare la camp inchis.
Analize gastrointestinale sunt necesare pentru a exclude neoplasme gastrointestinale, boala Crohn sau colita ulcerativa.