Alergiile la medicamente

Actualizat: 28 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Despre alergia la medicamente


O alergie la medicamente apare atunci cand sistemul imunitar reactioneaza anormal la unul din medicamentele utilizate. Multe dintre substantele medicamentoase pot provoca alergii, atat cele eliberate cu prescriptie medicala cat si cele eliberate fara prescriptie medicala.

Cele mai frecvente semne de alergie la medicamente sunt: urticaria, eruptiile cutanate sau febra. O persoana poate manifesta oricand o reactie la un medicament, chiar daca in trecut nu a manifestat vreo alergie la acelasi medicament.

Reactiile non-alergice ale medicamentelor

Cele mai multe dintre reactiile rezultate in urma consumului de medicamente nu sunt alergii reale si nici nu implica actiunea sistemului imunitar. Deseori sunt confundate alergiile cu reactiile non-alergice ale medicamentelor, intrucat acestea pot avea simptome similare.

Uneori ar putea fi vorba doar despre reactii adverse. Indiferent de tipul acestora, unele dintre efectele secundare ale medicamentelor pot fi severe si pot pune chiar si in pericol viata unei persoane, de aceea se recomanda sa se consulte medicul in ambele situatii.

Simptome

Multe dintre reactii debuteaza la cateva minute dupa ce a fost administrat un medicament. Cu toate acestea, este posibil ca o persoana sa prezinte manifestari alergice la o substanta medicamentoasa chiar si la cateva saptamani dupa ce a utilizat-o.

Printre simptomele alergice ale medicamentelor se enumera:
- eruptiile cutanate
- urticaria
- mancarimea
- pielea
- edemul facial
- scurtarea respiratiei
- anafilaxia

Anafilaxia nu este prea des intalnita dar este una dintre cele mai grave reactii alergice, o urgenta medicala. Semnele anafilaxiei apar de obicei, la doar cateva minute dupa expunerea la medicament si includ:
- constrictie la nivelul cailor respiratorii si a gatului, fapt ce provoaca probleme de respiratie
- soc insotit de scaderea severa a tensiunii arteriale
- puls slab si rapid
- greata, varsaturi sau diaree
- ameteli sau pierderea constientei.

Daca o persoana are o reactie anafilactica la un medicament, sistemul imunitar percepe acel medicament ca un invadator nociv. Acest lucru duce la eliberarea de histamina si alte substante chimice care determina simptome alergice. Sistemul imunitar este apoi predispus sa reactioneze in acelasi mod daca se utilizeaza aceleasi medicamente in viitor. Cu toate acestea, de-a lungul timpului au loc diverse modificari ale sistemului imunitar si este posibil ca alergia la medicamentele din trecut sa dispara.

Cand se va consulta medicul

Oricine trebuie sa contacteze medicul daca are o reactie adversa la un medicament sau daca prezinta orice fel de manifestari alergice. Reactiile usoare sunt de obicei tratate prin oprirea tratamentului medicamentos sau inlocuirea medicamentelor cu altele. Daca este posibil se va consulta medicul chiar in momentul in care apar simptomele alergiei. Acest lucru ar putea ajuta la o identificare mai rapida a cauzei si la asigurarea ingrijirilor necesare. Se va solicita tratament si interventie medicala de urgenta in cazul semnelor unei reactii severe sau anafilactice.

Printre semnele si simptomele unei reactii alergice care necesita interventia de urgenta se numara:
- umflarea sau incordarea cailor respiratorii
- puls rapid
- ameteala
- lesin.

Cauze

O alergie la medicamente apare atunci cand sistemul imunitar identifica gresit un medicament ca fiind o substanta daunatoare pentru organism, in loc de un remediu util si reactioneaza ca atare. Substantele chimice eliberate, in timpul acestei reactii provoaca semne si simptome specifice unei alergii.

Nu este clar de ce unele persoane dezolta alergii la medicamente sau alte reactii adverse, in timp ce altele, nu. Se presupune ca si mostenirea genetica poate juca un rol, alaturi de factorii de mediu sau consumul de medicamente de-a lungul timpului.

Alergia la antibiotice

Alergiile la medicamente sunt cel mai des cauzate de penicilina, antibioticele inrudite cu penicilina sau cele care contin sulfonamide. Antibioticele pot provoca inclusiv reactii nonalergice cum ar fi greata sau diareea.

Vaccinul pentru alergii

Rareori apar reactii alergice dupa vaccinare. In anumite cazuri, reactiile alergice pot fi cauzate de vaccin in sine si cel mai adesea de celelalte componente din vaccin cum ar fi neomicina. Reactiile nonalergice la vaccinuri, cum ar fi roseata sau mancarimea sunt frecvent intalnite si in majoritatea cazurilor acestea nu sunt grave si se amelioreaza rapid.

Reactii adverse nonalergice

In multe cazuri, ceea ce pare a fi o alergie la medicamente este de fapt o reactie care nu implica sistemul imunitar. Desi ar putea parea o alergie, reactia la medicamente poate fi doar un efect secundar sau un semn al unei sensibilitati al medicamentelor, nu o reactie alergica.

Unele exemple de medicamente care provoaca frecvent reactii nonalergice includ:
- substantele de contrast folosite in timpul radiografiilor - Unele persoane sunt sensibile la substantele de contrast care se injecteaza intravenos in timpul radiografiilor cu raze x. Aceasta reactie poate provoca mancarime, inrosirea fetei si scaderea tensiunii arteriale.
- aspirina si calmantele pentru durere - In cazul unora dintre persoane, aspirina, ibuprofenul, naproxenul si alte medicamente asemanatoare pot provoca probleme respiratorii, respiratie suieratoare si urticarie.
- antibiotice - Unele antibiotice cauzeaza adesea reactii cum ar fi durerile de stomac sau diaree.
- medicatia pentru tratarea hipertensiunii arteriale - Inhibitorii enzimei de conversie uneori pot sa declanseze tuse, umflarea buzelor, a limbii si a fetei.

Factori de risc

De-a lungul timpului orice persoana poate dezvolta o reactie alergica sau nonalergica la un medicament. Printre factorii care pot creste riscul aparitiei alergiilor pot fi inclusi:
- manifestarea in trecut a unei reactii alergice la acelasi medicament sau la alt medicament. Chiar daca reactiile anterioare au fost usoare, exista pericolul declansarii in prezent a unei reactii mult mai severe.
- utilizarea unui medicament similar cu unul care a provocat in trecut o reactie alergica. De exemplu, daca in trecut s-a manifestat o reactie la penicilina poate fi prezenta sensibilitatea la anumite antibiotice.
- un sistem imunitar slabit de anumite conditii medicale, cum ar fi virusul Epstein-Barr sau HIV/SIDA.
- un istoric medical care include si alte alergii cum ar fi febra fanului.
- utilizarea  mai multor medicamente in acelasi timp sau folosirea frecventa a unor medicamente.

Printre persoanele care au sanse ridicate de a dezvolta reactii severe la medicamente se enumera cele care sufera de:
- astm
- boli cardiovasculare
- hipertensiune arteriala.

Complicatii

Complicatiile reactiilor grave ale medicamentelor pot include:
- anafilaxie - Aceasta reactie alergica severa poate pune in pericol viata unei persoane si este o urgenta medicala
- anemie indusa de medicamente - Acest lucru se intampla atunci cand un medicament provoaca o reactie a sistemului imunitar prin care sunt distruse celule sanguine.
- boala serului - Poate provoca simptome grave si poate afecta organele. Semnele si simptomele includ dureri si eruptii cutanate in zona articulatiilor. Afectiunea, de obicei debuteaza la o saptamana sau chiar mai tarziu dupa ce a fost administrat un medicament.

Printre consecintele reactiilor la medicamente se pot enumera:
- scaderea eficientei medicamentelor - Daca o persoana sufera de o reactie alergica sau nonalergica adversa la un medicament chiar si atunci cand inlocuieste medicamentul care declanseaza alergii cu altul, posibil ca acesta din urma sa nu actioneze la fel de eficient.
- necesitatea de a utiliza medicamente care provoaca reactii adverse - Daca nu exista alte alternative, ar putea fi nevoie sa se utilizeze un medicament care are cele mai mici efecte negative.

Pregatirea pentru consultatie

Daca o persoana manifesta diverse reactii in urma administrarii unui medicament trebuie sa consulte medicul cat mai curand posibil. In cazul in care simptomele sunt severe se va solicita interventia medicala de urgenta.

Printre informatiile esentiale pe care pacientul trebuie sa i le transmita medicului sunt urmoarele:
- Oricine are o reactie anterioara la un medicament trebuie sa specifice acest amanunt medicului atunci cand ii este prescris tratamentul medical.
- Este indicat ca bolnavul sa observe cu atentie si sa se noteze toate semnele si simptomele adverse inainte de consultul la medic, pentru a nu uita sa-i prezinte acestuia vreun detaliu esential.
- Este important sa se semnaleze medicului ce fel de tratamente au fost utilizate la domiciliu si ce reactii s-au manifestat in cazul acestora. Nu se vor omite nici macar suplimentele pe baza de plante sau vitaminele sau unguentele topice.
- In timpul consultatiei, bolnavul ii va transmite medicului care sunt bolile cronice si alergiile de care sufera.

Medicul va adresa pacientului o serie de intrebari, printre care ar putea fi incluse si urmatoarele:
- cand au debutat simptomele?
- reactia adversa apare dupa fiecare administrare a aceluiasi medicament?
- cat de severe sunt simptomele?
- manifestarile apar doar dupa ce este utilizat un anumit medicament?
- suferiti de febra fanului sau de alte alergii?
- ce fel de medicamente ati mai utilizat atunci cand ati inceput sa folositi medicamentele care au declansat reactia alergica?
- luati vitamine, suplimente sau remedii naturiste?

Teste si diagnostic

Daca o persoana are o reactie neasteptata la un medicament, etapele pe care medicul le indica pentru stabilirea unui diagnostic includ:

- examen fizic - alaturi de examenul fizic, specialistul va adresa pacientului mai multe intrebari legate de adminstrarea de medicamente si alergii.

- analize de sange - se va recolta o proba de sange in scopul detectarii alergiei la anumite medicamente, cum ar fi antibiotice, miorelaxante, insulina, etc. In general, sunt preferate testele cutanate intrucat acestea au o acuratete mai mare in detectarea alergiei la medicamente. Analizele de sange pot fi recomandate atunci cand o persoana a manifestat o reactie severa in trecut, intrucat testele cutanate ar putea provoca o astfel de reactie.

- teste cutanate - sunt indicate in cazul unora dintre medicamente, inclusiv antibiotice. In acest caz, se va injecta o cantitate mica de medicament in pielea antebratului sau a spatelui. Daca persoana este alergica la medicamentul testat, va dezvolta o umflatura rosie sau alte tipuri de reactii cutanate.

- teste de provocare
- se refera la o testare prin care este provocata declansarea alergiei, care implica cresterea treptata a dozelor de medicamente la care o persoana are manifestari alergice. In timpul testului, medicamentele pot fi administrate in diverse moduri: pe cale orala sau subcutanata. O reactie indica o posibila alergie sau sensibilitate la medicament. Daca reactiile sunt minore sau nu exista, inseamna ca tratamentul care include acel medicament este sigur. Acest test este folosit de obicei atunci cand medicatia alternativa nu actioneaza eficient sau se considera ca nu ar fi o optiune potrivita sau atunci cand rezultatele testelor cutanate si ale celor de sange nu sunt concludente. Riscurile includ o reactie severa si eventual, anafilaxie. Dar in general, aceste teste de provocare se realizeaza in centre medicale specializate, unde se va interveni imediat.

Tratament si medicatie

Tratamentul alergiilor presupune, in general, oprirea administrarii medicamentului. Poate fi necesara administrarea unor medicamente pentru ameliorarea simptomelor sau de ingrijire de urgenta in cazul reactilor serioase. Reactiile minore cum sunt eruptiile cutanate sau urticaria se pot ameliora cu ajutorul antihistaminicelor eliberate fara prescriptie medicala.

Totusi inainte de a se folosi orice fel de medicament se va cere sfatul medicului pentru a exista certitudinea ca tratamentul este corect. Reactiile adverse grave pot necesita tratament cu corticosteroizi administrati pe cale orala sau injectabila la spital. Se va solicita tratament de urgenta daca sunt prezente eruptii cutanate severe sau urticarie, umflaturi, dificultati de respiratie, ameteli sau alte semne sau simptome ale unei reactii severe.

Anafilaxia este o reactie severa care impune injectarea imediata de epinefrina si asistenta medicala spitaliceasca pentru mentinerea in parametrii normali a tensiunii arteriale si pentru sustinerea respiratiei. Daca o persoana a suferit deja de o reactie alergica grava se va adresa cat mai urgent medicului pentru ca acesta sa-i prescrie tratament.

In unele situatii sensibilitatea la un medicament poate fi diminuata prin administrarea unei doze mici si cresterea treptata a acesteia, de-a lungul timpului, in scopul desensibilizarii. Acest procedeu se face sub supraveghere medicala, in cazul in care nu exista alte alternative de tratament.

Prevenire

Daca o persoana banuieste ca ar putea suferi de alergii la medicamente, trebuie sa faca teste cutanate pentru a depista medicamentul la care este alergica. O data ce va sti care este substanta medicamentoasa la care se declanseaza alergiile, o va evita. Va specifica atat farmacistului cat si medicului (inclusiv stomatologului) informatii legate de alergie. In cazul in care reactiile la un medicament pot fi foarte serioase, bolnavul va purta o bratara de alerta in care se va nota acest lucru si va avea permanent la dispozitie o injectie cu epinefrina.


Citeste si despre:

Avortul medicamentos sau intreruperea sarcinii cu medicatie Bolile alergice la varstnici Alergia la penicilina Alergii oculare - Conjunctivita alergica Ce trebuie sa stim despre alergia la penicilina Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale Acupunctura in tratamentul alergiilor Alergii sezoniere - alergia de primavara Factorii declansatori, simptomele si tratamentul alergiilor Alergiile - Anafilaxia, rinita alergica, astmul bronsic, dermoalergiile, alergii medicamentoase, alimentare si alergii la veninul insectelor (simptome si tratament)