Durere la nivelul urechii. Poate avea origine auriculara sau din vecinatate: articulatia temporomandibulara, gat, faringe, dinti.
Diagnosticul incepe cu examinarea otoscopica. Daca timpanul este obstruat de ceara, lavajul bland, dupa folosirea de ceruminolitice (Cerumenex), poate elibera calea auditiva.
Daca exista un exudat, cultura cu antibiobrama trebuie solicitata laboratorului. Este util si un exudat faringian. Radiografia mastoidelor si a oaselor temporale poate fi de ajutor daca se suspecteaza o sursa mai profunda a exudatului. Uneori este necesara si o tomografie computerizata.
Daca exista pierderea auzului se recomanda efectuarea unei audiograme. Timpanograma este utila in diferentierea otitei medii seroase. Testul terapeutic la carbamazepina sau fenitoina poate fi folositor in diagnosticarea nevralgiei glosofaringiene sau nevralgiei trigemenului (tic douloureaux).
Daca se suspecteaza ca secretia otica este lichid cerebrospinal se recomanda efectuarea unei tomografii cerebrale sau a unei scintigrafii cu RISA.
Consultatia unui medic specialist ORL sau a unui neurolog este recomandata inaintea inceperii unor investigatii costisitoare.