Durerile de urechi, cauze posibile

Publicat: 22 Februarie 2012 | Actualizat: 22 Februarie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Exista multe cauze posibile ale durerilor in sau in jurul urechii, desi pacientii sau chiar medicii iau in calcul doar cateva dintre acestea. Cauzele principale pot fi alergii, infectii ale urechii sau ceara.

O alta cauza ar putea fi disfunctia trompei lui Eustache. Pacientilor le sunt adesea administrate doze repetate de antibiotice, antihistaminice, descongestionante si spray-uri nazale.

De ce un tratament care vizeaza durerile de urechi nu ajuta?

Ceea ce majoritatea oamenilor nu realizeaza este faptul ca otalgia, poate fi rezultatul unor afectiuni care nu includ urechea in sine. De exemplu, atunci cand la copii debuteaza eruptia dintilor temporali, micutii au tendinta sa se traga si sa isi introduca degetele in urechi, desi nu exista nici un fel de afectiune la nivelul urechii.

Unele afectiuni la nivelul capului sau gatului pot sa declanseze dureri de ureche. Principalul motiv este durerea secundara transmisa prin intermediul nervilor la ureche, desi afectiunile curente sunt la gat sau cap.

Cele mai frecvente motive care produc durere sau disconfort la nivelul urechii

Atunci cand sunt implicati nervii spinali C2, C3 si C4, iar durerea este simtita in principal pe mastoid, cauzele frecvente ar putea fi boli ale discurilor colanei cervicale, meningioame cervicale, zvacniri ale muschilor la nivelul coloanei cervicale sau tendinita muschiului sternocleidomastoidian.

Cand nervul cranian 7 (nervul auricular posterior) este afectat, disconfortul se simte in spatele urechii si are ca si factor declansator nevralgia geniculata sau tumori de unghi ponto-cerebelos.

Nervul cranian 5 (nervul auricular temporal) aduce dupa sine un disconfort care se simte la nivelul urechii externe si poate fi declansat de afectiunea articulatiei temporomandibulara, probleme dentare si tumori sau infectii ale glandei parotide.

Atunci cand este implicat nervul cranian 9 (nervul Jacobson) durerea se simte in interiorul urechii si poate fi cauzata de amigdalita, sinuzita, tumori faringiene, adenita si disfunctii ale trompei lui Eustache.

Nervul cranian 10 (nervul Arnold), face ca durerea sa se simta in special pe canalul urechii si are ca si factori declansatori refluxul gastroesofagian, tumori la nivelul gatului si amigdalita linguala.

Investigatii si diagnostic

Pentru a se stabili exact cauza durerilor la un bolnav care nu prezinta in urma examinarii, nici un fel de afectiune precisa a urechii este nevoie de un consult detaliat care sa cuprinda gatul si capul, inclusiv o examinare a cavitatii nazale si bucale, examinarea gatului, coloanei cervicale si a articulatiei temporomandibulare.

Palparea amigdalelor sau a zonei de la baza limbii este o modalitate rapida de a descoperi cauze ascunse ale durerilor de urechi din cavitatea bucala si din gat. Medicul ORL-ist poate efectua o endoscopie optica pentru a examina mai indeaproape zonele ascunse ale nasului si gatului.

Nu toate tipurile de dureri sunt cauzate de ureche in sine si este foarte probabil ca orice alta problema a capului sau gatului sa poata produce o durere de ureche.

Daca nici examenele ORL nu sunt indeajuns sa descopere motivele pentru care resimtiti aceste dureri de ureche, urmatorul pas este consultul la medici specialisti in reumatologie, neurologie etc.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Cauze nebanuite ale durerii de ureche

Simptome la copii - semnificatii posibile

Hipertensiunea de cauza tiroidiana

Inflamatia ganglionilor limfatici

Ai grija de inima ta cu acesti nutrienti esentiali

Dintre secretele articulatiilor: glucozamina si condroitina

Top nutrienti care te vor face mai fericit si mai sanatos

Dieta pentru sindromul ADHD

Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna

Nevralgia de trigemen

Eruptia cutanata cauzata de caldura

Raceala comuna (guturaiul)