Durerile de urechi frecvente la copii - cauze, preventie, tratament

Actualizat: 03 Septembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Durerile de urechi


Durerile de urechi sunt frecvente in cazul copiilor si reprezinta un motiv destul de comun pentru care copiii ajung sa fie consultati de medic. Durerile de urechi mai poarta si denumirea de otalgii si pot afecta una sau ambele urechi, cu toate ca cel mai frecvent este localizata la o singura ureche.

Exista mai multe cauze ale otalgiei la copii, inclusiv infectiile sau cresterea dintilor, iar caracteristicile durerilor pot fi diverse, acestea fiind constante sau cu caracter fugitiv, seci si plictisitoare sau ascutite si puternice.

Majoritatea durerilor de urechi la copii sunt cauzate de infectii, care de obicei incep sa se amelioreze dupa cateva zile, dar exista si situatii in care otalgiile devin frecvente.

Simptomatologie

Oamenii s-ar putea gandi ca durerile de urechi reprezinta doar o problema minora, dar trebuie stiut ca acestea pot fi extrem de neplacute si debilitante in unele cazuri. Durerile de urechi pot fi insuportabile, ceea ce va duce la dificultati in adormire si hranire. Asadar, multor copii le este deosebit de dificil sa se confrunte cu o durere de ureche, mai ales cand aceasta este frecventa.

Copiii care se confrunta cu otalgii frecvente ar trebui sa fie dusi intotdeauna la medic, dar exista si situatii cand acestia sunt prea mici sa exprime ce ii deranjeaza, astfel incat parintii trebuie sa fie atenti la manifestarile asociate.

In general, simptomele pe care le au copiii mai mari sunt aceleasi cu cele avute de adulti, adica durere la nivelul urechii, afectare a auzului si secretii de la nivelul urechii.

Totusi, copiii asociaza mai frecvent si alte manifestari, cum ar fi febra, senzatia de presiune la nivelul urechii, cefalee, inapetenta si tulburari de echilibru. In plus, parintii trebuie sa fie atenti si la alte simptome si comportamente, cum ar fi dificultatea de a raspunde la stimuli auditivi, dificultatile de somn, atingerea constanta a urechii afectate, iritabilitatea si plansul.

Cauze, preventie si tratament

Diferite leziuni, infectii sau iritatii pot provoca dureri la nivelul urechilor. Astfel, in continuare sunt prezentate cateva dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de urechi frecvente ce apar in randul copiilor, dar si cateva metode prin care acestea pot fi prevenite sau tratate.

Infectiile sunt cele mai des intalnite cauze ale durerilor frecvente de urechi in cazul copiilor. Infectiile pot surveni la nivelul urechii externe, medii sau interne. In cazul urechii externe, infectiile pot fi cauzate de inot, purtarea de aparate auditive sau de utilizarea castilor.

Acestea din urma lezeaza tegumentele si predispun urechea la diverse infectii. In plus, copiii mici isi pot introduce in urechi degetele sau diverse obiecte straine, iar pielea va fi zgariata si iritata.

Apa va inmuia pielea de la acest nivel, iar umezeala asociata va crea un teren propice pentru reproducerea bacteriilor. Infectia urechii medii poate fi cauzata de infectii ce provin de la nivelul tractului respirator.

Acumularea de fluide in spatele timpanelor poate fi cauzata de aceste infectii si poate reprezenta un loc optim pentru dezvoltarea bacteriilor. In final, labirintita poate fi o alta cauza a durerilor de urechi, aceasta fiind o afectiune a urechii interne.

Cauzele sunt diverse, dar cel mai frecvent este vorba despre infectiile virale sau bacteriene din bolile respiratorii.

Revenind la urechea medie, durerile sunt provocate cel mai frecvent de otita medie acuta. Aceasta survine atunci cand trompa lui Eustachio sau tuba auditiva devine blocata, iar lichidul format se colecteaza in spatiul urechii medii si devine un adevarat depozit de virusuri sau bacterii.

In mod obisnuit, acest tip de infectie apare dupa sau in timpul unei infectii respiratorii superioare virale si este mult mai frecventa in timpul iernii. De asemenea, apare mai frecvent la copiii aflati in colectivitate si nu survine dupa patrunderea apei in ureche.

Antibioticele sunt utilizate in unele cazuri de infectii ale urechilor. Totusi, exista numeroase cazuri de infectii ce nu sunt cauzate de bacterii, astfel incat antibioticele nu sunt intotdeauna necesare. Sfatul medicului trebuie solicitat intotdeauna cand este suspectata o infectie a urechii, deoarece acesta poate oferi tratament corespunzator pentru fiecare pacient.

In plus, tratamentele vizeaza si gestionarea simptomelor, asa ca pot fi recomandate antialgice, dar si diverse remedii, precum compresele calde.

Pentru a preveni infectiile otice, specialistii recomanda stergerea corespunzatoare a urechilor dupa patrunderea apei in acestea. Pentru a face acest lucru se recomanda folosirea unor prosoape moi si evitarea betisoarelor de urechi.

Purtarea dopurilor pentru urechi la inot reprezinta o metoda ce poate fi eficienta in profilaxia infectiilor urechii externe.

In plus, copiii trebuie supravegheati, astfel incat sa nu introduca diverse obiecte in urechi. Copilul trebuie vaccinat conform schemelor aflate in vigoare, in special impotriva gripei si a pneumococului.

De asemenea, bebelusii trebuie alimentati exclusiv la san in primele 6 luni de viata, iar expunerea sa la agenti daunatori, precum fumul de tigara, trebuie sa fie minima. Daca un copil are episoade repetate de otita medie acuta, acesta trebuie sa fie evaluat cat mai rapid de un specialist ORL.

Disfunctia trompei lui Eustachio este o alta cauza ce poate duce la dureri frecvente de urechi in cazul copiilor. Trompa lui Eustachio este un conduct ce incepe de la urechea medie si se termina la nivelul nazofaringelui. Acest conduct ajuta la egalizarea presiunii pe membrana timpanica, protejeaza urechea medie de infectii si ajuta la eliminarea secretiilor urechii medii.

Simptomele disfunctiei trompei lui Eustachio includ dureri la nivelul urechii, dar si senzatie de presiune, hipoacuzie si tinitus. Tratamentul implica gestionarea oricarei cauze de baza, cum ar fi rinitele alergice subiacente, rinosinuzitele, refluxul laringo-faringian, boala de reflux gastro-esofagian sau expunerea la fum de tigara.

Afectiunile articulatiilor temporomandibulare pot fi incriminate de durerile resimtite la nivelul urechilor, dar trebuie stiut ca acestea sunt mai frecvente la copiii cu varste de peste 10 ani. Articulatia temporomandibulara realizeaza legatura maxilarului cu craniul, iar afectarea se poate manifesta nu doar prin dureri de urechi, ci si de maxilar, de fata si de cap.

De asemenea, pot fi asociate dificultati sau dureri la mestecarea alimentelor sau la deschiderea gurii. Optiunile de tratament si de preventie includ educatia pacientului, evitarea factorilor declansatori, invatarea unor exercitii speciale pentru articulatia afectata si purtarea unor gutiere daca este asociat si bruxismul. In plus, pot fi utilizate si medicamente anti-inflamatorii atunci cand se doreste controlarea durerii.

Vizita la medic

Durerile de urechi sunt frecvente in cazul copiilor si nu reprezinta intotdeauna un motiv de panica. Totusi, daca acestea sunt frecvente, vizita la medic este necesara. De asemenea, medicul trebuie consultat atunci cand durerile de urechi sunt asociate cu febra. In cazul sugarilor se recomanda asistenta medicala rapida atunci cand temperatura depaseste 38 de grade Celsius.

Vizita la medic trebuie avuta in vedere si atunci cand durerile sunt severe, frecvente si se opresc brusc. Aceasta situatie ar putea ascunde o cauza serioasa, adica ruptura de timpan.

Simptomele ce apar in asociere cu durerile de urechi trebuie observate foarte bine de parintii celor mici, deoarece pot ajuta la punerea unui diagnostic. Astfel, parintii trebuie sa observe daca cei mici ametesc, isi pierd pofta de mancare sau prezinta scurgeri de secretii de la nivelul urechilor. Vizita la medic este un pas foarte important, deoarece acesta poate detecta cauza si poate pune un diagnostic corect, astfel incat sa poata fi adoptate cele mai bune optiuni de tratament.

Bibliografie:
Earache. (2017). nhs.uk/conditions/earache/Pages/Introduction.aspx
Mayo Clinic Staff. (2016). Ear infection (middle ear). mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/symptoms-causes/dxc-20199484
Mayo Clinic Staff. (2017). Trigeminal neuralgia. mayoclinic.org/diseases-conditions/trigeminal-neuralgia/symptoms-causes/syc-20353344
Pediatric ear infections. (n.d.). my.clevelandclinic.org/services/head-neck/diseases-conditions/ear-infections
Ear Pain in Children. https://www.mottchildren.org/posts/your-child/ear-pain-children
Tucci, D. L. (2016, October). Earache http://www.merckmanuals.com/professional/ear,-nose,-and-throat-disorders/approach-to-the-patient-with-ear-problems/earache


Citeste si despre:

Simptome la copii - semnificatii posibile E timpul sa ii ascultam pe parinti! – Studiu al GSK Romania despre impactul otitei medii asupra copiilor, precum si efectele asupra parintilor Calmantele indicate in functie de tipul durerii 8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat Durerile de cap (Cefaleea) Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Durerea in gat Infectiile urechii Rubeola (pojarul german) - cauze, simptome, tratament Otita externa sau urechea inotatorului Masuri preventive pentru pastrarea unei vieti sanatoase
Cere sfatul medicului ×