Colorarea pielii (Hiperpigmentatie)

Hiperpigmentatia este definita prin cresterea cantitatii unui pigment normal in organism sau aparitia lui intr-un loc neobisnuit, unde in conditii normale nu se contine.


Pentru diagnosticul hemocromatozei se poate face dozarea fierului seric si capacitatea totala de legare a fierului (CTLF). Profilul tiroidian va exclude hipertiroidismul. Dozarea cortizolului seric sau un test de stimulare cu ACTH vor indica boala Addison.

Dozarea porfirinelor si porfobilinogenului in urina va diagnostica porfiria. Dozarea N-metil-niacinamidei urinare pune diagnosticul de pelagra.
Daca exista neclaritati dupa efectuarea testelor de mai sus, se poate facie biopsia cutanata sau hepatica pentru diagnosticul hemocromatoze.

Citeste si despre:

Cearcanele – forme si remedii Ce este albinismul? Proceduri cosmetice: alegerea produselor de ingrijire a pielii - cunoasterea ingredientelor lor Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat Se poate preveni vitiligo? Cauze ale hemoragiilor subcutanate Tetralogia Fallot Modificari de culoare ale pielii - semnele hiperpigmentare Ingrijirea pielii bebelusului: esentialul despre creme, pudre, sapunuri Pielea uscata
Cere sfatul medicului ×