Se poate preveni vitiligo?

Actualizat: 20 Decembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Madalina Mitran
Medic specialist Dermatovenerologie

Centrul Medical Optim Sano

Ce este vitiligo


Vitiligo este o afectiune cronica care se caracterizeaza prin depigmentarea pielii din anumite zone ale corpului. Persoanele cu vitiligo pot experimenta depigmentarea sau pierderea pigmentului in orice zone ale corpului. Zonele depigmentate pot fi initial mici, dar pot creste in dimensiuni odata cu trecerea timpului.

Vitiligo este o boala autoimuna, dar care se asociaza si cu alte cateva afectiuni. Astfel, expertii din domeniul medical raporteaza ca aproximativ 15-25% dintre persoanele cu vitiligo au cel putin o alta tulburare autoimuna, cum ar fi artrita reumatoida, diabetul zaharat de tip 1 sau psoriazisul.

Unii oameni considera ca vitiligo le afecteaza respectul de sine, iar din acest motiv cauta modalitati prin care sa-i ofere pielii un aspect mult mai uniform. In timp ce nu exista un remediu curativ pentru vitiligo, unele tratamente pot ajuta la refacerea pigmentului de la nivelul pielii afectate. In plus, alte tratamente si strategii pot ajuta la prevenirea cresterii in dimensiuni a zonelor de depigmentare, iar acest articol are ca scop prezentarea acestora.

Care sunt cauzele?

Chiar daca medicii au considerat candva ca vitiligo este o afectiune cosmetica, in prezent recunosc faptul ca aceasta este de fapt o boala autoimuna. Acest lucru inseamna ca boala rezulta ca urmare a faptului ca sistemul imunitar al corpului ataca in mod gresit celulele sanatoase. In vitiligo, celulele imune ataca melanocitele, adica celulele care ii confera pielii culoarea.

Pana la 20% dintre persoanele cu vitiligo se confrunta si cu prurit (mancarime), iar pielea depigmentata are mult mai multe sanse de a suferi arsuri solare.
Ca urmare a studiilor de specialitate efectuate cu privire la vitiligo, specialistii au identificat diferite variatii genetice care pot fi asociate cu boala. Cu toate acestea, inca nu este clar de ce sistemul imunitar ataca melanocitele.

Se poate preveni?

Anumite variatii genetice pot creste sansele unei persoane de a dezvolta vitiligo. Cu toate acestea, medicii nu pot prezice daca o persoana va dezvolta afectiunea in functie de ADN-ul acesteia.

Este important de stiut ca nu exista modalitati prin care sa se realizeze profilaxia pentru vitiligo, dar, cu toate acestea, anumite tratamente pot ajuta la prevenirea dezvoltarii in dimensiuni a zonelor deja existente de depigmentare.

Optiuni de tratament

Unele persoane cu vitiligo decid sa nu urmeze tratamente pentru vitiligo, mai ales cand zonele de piele afectata sunt foarte mici sau nu provoaca disconfort. In schimb, alti oameni, in special cei mai tineri, considera ca vitiligo poate avea un impact puternic asupra calitatii vietii lor, mai ales din punct de vedere estetic. Astfel, aceste persoane pot alege sa isi camufleze zonele afectate cu diferite machiaje, creme autobronzante sau substante ce au ca efect colorarea pielii.

In mod alternativ, majoritatea tratamentelor medicale pentru vitiligo vizeaza refacerea pigmentului pielii. Cu toate acestea, atunci cand o suprafata foarte mare a pielii este depigmentata, persoana afectata poate opta pentru un tratament ce presupune eliminarea restului de pigment existent, astfel incat pielea sa capete o culoare mai uniforma.

Cremele cu corticosteroizi

Dermatologii pot prescrie creme sau unguente topice care contin corticosteroizi puternici. Aceste medicamente pot ajuta la reducerea inflamatiei pielii si permit restaurarea pigmentului. Cu toate acestea, steroizii puternici nu sunt potriviti pentru toate zonele pielii.

Aproximativ 45% dintre persoanele ce se trateaza cu corticosteroizi vor observa ca pigmentul pielii revine la normal dupa 4-6 luni de tratament. Totusi, utilizate pe perioade lungi, cremele pe baza de corticosteroizi puternici pot face ca pielea sa devina subtire, uscata si fragila. Asadar, toate persoanele ce utilizeaza aceasta metoda de tratament ar trebui sa consulte dermatologul pentru a beneficia de controale regulate.

Inhibitorii de calcineurina

Se pot aplica in special pe zonele fotoexpuse. Rezultate bune se pot obtine in combinatie cu terapia cu UVB.

Terapia cu lumina

Terapia cu lumina, numita si fototerapie, poate ajuta la refacerea culorii in zonele depigmentate ale pielii. Este necesar ca persoanele cu vitiligo sa participe la aproximativ doua sau trei sedinte de tratament pe saptamana si timp de cateva saptamani pentru a observa schimbari. Trebuie stiut ca aceasta terapie poate fi scumpa si poate dura mult. In plus, unii medici combina fototerapia cu anumite creme cu corticosteroizi. Acest lucru poate stimula rezultatele si poate fi benefic in multe dintre cazuri.

Cea mai frecventa forma de fototerapie pentru vitiligo este cea care foloseste razele ultraviolete de tip B. O alta optiune consta in terapia cu laser excimer, pe care medicii tind sa o recomande atunci cand vitiligo a afectat doar cateva zone ale pielii. Aproximativ 70% dintre persoanele cu vitiligo observa imbunatatirea manifestarilor in urma acestui tip de tratament.

Chiar daca terapia cu lumina poate fi utila in multe dintre cazuri, este important de stiut ca rezultatele sale nu sunt permanente. Astfel, studiile au raportat faptul ca in 44% din cazuri efectele fototerapiei au disparut in aproximativ 1 an de la oprirea tratamentului. De asemenea, efectele benefice s-au estompat in 86% din cazuri dupa ce au trecut 4 ani de la tratament.

Terapia PUVA

Terapia PUVA este o metoda de tratament pentru vitiligo ce include doua componente majore. Astfel, terapia PUVA presupune administrarea pe cale orala sau topica a unui medicament si sedinte de fototerapie cu lumina ultravioleta de tip A.

Conform specialistilor, terapia PUVA este recomandata pentru restabilirea culorii pielii de la nivelul trunchiului, bratelor si coapselor. Chiar si asa, terapia cu UVB este mult mai folosita. In plus, si terapia PUVA implica numeroase sedinte si pentru un timp indelungat..

Interventiile chirurgicale

Daca alte tratamente conventionale nu produc rezultatele dorite, anumite persoane pot opta pentru o interventie chirurgicala. Procedura exacta poate varia in functie de factorii specifici fiecarui individ, dar scopul chirurgiei este de a transplanta pielea sanatoasa si pigmentata normal pe zonele depigmentate.

Specialistii raporteaza ca aceste proceduri sunt eficiente la aproximativ 90-95% din cazuri. Cu toate acestea, interventiile chirurgicale pot duce la complicatii, precum infectii si modificari permanente ale texturii pielii.

Depigmentarea

Daca vitiligo afecteaza suprafete mari ale corpului, iar persoana in cauza nu a gasit alte tratamente eficiente, ar putea sa incerce depigmentarea. Aceasta tehnica presupune indepartarea pigmentului de la nivelul pielii sanatoase, astfel incat culoarea corpului sa devina mai uniforma.

Pentru a elimina pigmentul, persoanele cu vitiligo trebuie sa aplice creme speciale de depigmentare pe zonele normale ale pielii. Totusi, acest procedeu trebuie realizat de una sau doua ori pe zi timp de pana la patru ani sau pana cand suprafata pielii capata o culoare uniforma. De asemenea, pielea poate continua sa dezvolte pigment, astfel incat metoda de tratament poate fi necesara chiar si pentru mai mult timp.

Utilizarea de produse naturale

Expertii din domeniul sanatatii noteaza ca exista si anumite tratamente neconventionale care pot ajuta la refacerea pigmentului pielii. Acestea includ vitaminele, mineralele, aminoacizii si enzimele. Cu toate acestea, specialistii subliniaza faptul ca nu exista studii care sa confirme eficienta acestor metode.

Evitarea expunerii la soare

Pielea depigmentata ar trebui ferita de soare, deoarece este sensibila la lumina ultravioleta si poate suferi cu usurinta arsuri. De asemenea, zonele depigmentate sunt mai susceptibile sa creasca in dimensiuni ca urmare a unei arsuri solare severe.

Specialistii recomanda ca oamenii cu vitiligo sa foloseasca frecvent creme cu protectie solara�cu spectru larg�si cu un factor de protectie solara de minim 30 (SPF30). In plus, purtarea de haine protectoare si adapostirea la umbra sunt recomandate..

Pe langa toate aceste lucruri, cei cu vitiligo ar trebui sa evite si solarele artificiale si realizarea de tatuaje. Aceste obiceiuri pot fi daunatoare si pot face ca noi zone depigmentate sa apara. Astfel, protejarea pielii este extrem de importanta, iar consultarea cu un dermatolog ar putea fi cea mai buna solutie.

Bibliografie:
Ezzedine K.,et al.(2015). Vitiligo is not a cosmetic disease. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26475548
Methoxsalen capsule, liquid filled [Fact sheet]. (2015). dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/drugInfo.cfm?setid=c6432c42-e53d-4077-bf7b-f33349349de6
Nestor, M., et al.(2014). Polypodium leucotomos as an adjunct treatment of pigmentary disorders. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970827/
Vitiligo: Diagnosis and treatment. (n.d.). aad.org/diseases/a-z/vitiligo-treatment
Vitiligo facts. (n.d.). avrf.org/facts/vitiligo-facts.html
Vitiligo: Tips for managing. (n.d.). aad.org/diseases/a-z/vitiligo-self-care


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Studiul Clinic ONTARGET Informatii despre sanatatea orala Tratamentul cu calciu pentru osteoporoza Hidrocefalia congenitala Retinopatia diabetica Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Modificarile prostatei dupa varsta de 40 de ani 7 moduri sa scapati definitiv de kilogramele in plus Ce este hipoclorhidria? Vitiligo Vitiligo: simptome, diagnostic, factori de risc, complicatii, tratament