Acumulare de lichid (nu sange) in cavitatea abdominala.
Ecografia confirma prezenta ascitei si o diferentiaza de alte boli cum ar fi chisturile ovariene sau de sarcina. Trebuie realizata o punctie peritoneala cu analiza lichidului pentru a determina natura acestuia, daca este exudat sau transudat, pentru determinarea citologiei si pentru determinarea amilazei. Hemoleucograma completa, biochimia, sumarul de urina, VSH-ul trebuie efectuate in toate cazurile, iar sedimentul urinar trebuie analizat la microscop.
Pentru a exclude insuficienta cardiaca congestiva se investigheaza pacientul prin EKG, studii pulmonare functionale, ecocardiografia, presiunea venoasa si radiografia pulmonara.
Pentru e exclude emfizemul pulmonar se fac studiile functionale pulmonare si radiografia pulmonara.
Pentru a exclude bolile hepatice se fac analize functionale specifice, precum si electroforeza proteinelor serice si tomografia computerizata a ficatului.
Testul la tuberculina poate fi realizat pentru a exclude o tuberculoza peritoneala si tot pentru acest motiv se poate face un frotiu si cultura din lichidul de ascita pentru determinarea bacililor acid-alcoolo rezistenti. Uneori este necesara inocularea pe porcusori de guineea pentru a stabili diagnosticul de tuberculoza peritoneala.
Laparoscopia este utila pentru diferentierea carcinomatozei peritoneale. O tomografie computerizata a abdomenului trebuie realizata pentru a determina daca exista carcinomatoza peritoneala sau o tumora maligna primara la nivelul tractului gastrointestinal sau altor structuri abdominale. Analize specifice ale tractului gastrointestinal superior precum si o clisma cu bariu trebuie realizate. Colonoscopia si gastroscopia mai trebuie efectuate.