Ascita, cauze si simptome specifice

Actualizat: 11 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este ascita


Ascita reprezinta acumularea de lichid in cavitatea abdominala.
Ascita este de cele mai multe ori un semn de afectiune hepatica. In cavitatea abdominala, peritoneul este o foita dubla ce inveleste organele si tapeteaza peretele abdominal.
In mod normal, spatiul dintre cele doua foite peritoneale este virtual, iar in ascita lichidul se acumuleaza intre cele doua foite, facandu-l real.

Cauze

Afectiunile hepatice ce pot evolua cu ciroza cresc semnificativ riscul de a dezvolta ascita. Aceste afectiuni includ:
• Steatoza hepatica non-alcoolica
Hepatita B
Hepatita C
• Etilism cronic
Hepatita autoimuna
• Boli hepatice genetice precum hemocromatoza, boala Wilson sau deficitul de alfa-1-antitripsina.

Alte patologii ce pot duce la ascita sunt:
• Insuficienta cardiaca congestiva. Apar edeme generalizate, initial la nivelul membrelor inferioare, ulterior si in cavitatea abdominala
• Insuficienta renala
• Cancer ale organelor din abdomen si pelvis
• Infectii
• Ciroza reprezinta un stadiu avansat de boala hepatica, fiind cicatrizarea si fibrozarea tesutului hepatic. Ciroza este principala cauza de ascita.

Prevalenta

Acumularea de lichid apare rareori la pacientii cu o stare de sanatate buna. Ascita este rezultatul altor patologii, fiind in acelasi timp un semn si o complicatie.
Intrucat ciroza este principala afectiune ce evolueaza cu ascita, ascita este considerata cea mai frecventa complicatie a cirozei.
Aproximativ jumatate dintre pacientii cu ciroza decompensata vor dezvolta ascita.
Ciroza este responsabila de pana la 80% dintre cazurile de ascita.

Fiziopatologie

Atunci cand un ficat sufera de ciroza, acesta nu functioneaza normal, intrucat nu mai exista suficient tesut hepatic sanatos. Ciroza este de cele mai multe ori acompaniata de hipertensiune portala, ceea ce inseamna ca presiunea din vena porta este crescuta. Presiunea crescuta din vena porta, principala vena ce aduce sange la ficat, cauzeaza scurgerea lcihidului in cavitatea peritoneala.

Disfunctia hepatica, combinata cu hipertensiunea portala, dau ascita si alte complicatii.

Semne si simptome

Principalele simptome ale ascitei sunt cresterea in volum a abdomenului si castigul in greutate. Abdomenul creste progresiv in volum, iar consistenta acestuia este lichida. Pacientii pot observa ca atunci cand se mobilizeaza pe o parte, ascita se deplaseaza si ea gravitational.

Alte simptome includ:
• Edeme gambiere cu tumefierea acestora
• Dispnee (dificultati de respiratie), Ascita voluminoasa duce la ridicarea diafragmului, care duce la cresterea presiunii in cavitatea toracica
• Tulburari de digestie precum balonarea, pierderea apetitului, durere abdominala, indigestie, constipatie
• Dureri de spate
• Fatigabilitate

Metode de diagnostic

Medicul internist sau gastroenterolog va efectua un examen fizic si va va pune cateva intrebari in legatura cu simptomele aparute si istoricul dumneavoastra medical. Acesta va suspiciona fie o patologie hepatica, fie o alta cauza a ascitei, si va recomanda cateva teste paraclinice pentru a identifica etiologia exacta.

Dupa examinarea initiala, veti face urmatoarele teste pentru a primi un diagnostic final:

• Ecografie abdominala sau examinare CT. Aceste teste imagistice sunt importante pentru a vizualiza structura hepatica si a altor organe abdominale.

Paracenteza. Pentru aceasta procedura veti primi un anestezic local. Medicul va insera un ac in cavitatea peritoneala, cu ajutorul caruia va drena lichidul acumulat. Lichidul este apoi analizat pentru semne de cancer, infectie, hipertensiune portala si alte afectiuni.

• Analize de sange. Patologiile cauzatoare pot avea markeri sanguini specifici, identificati prin analizele de sange.

Optiuni de tratament

Primul gest terapeutic atunci cand vine vorba de ascita este limitarea aportului de sodiu din alimentatie (sare). Pacientii cu ascita pot consuma pana la maxim 4g de sare pe zi. Pentru acest lucru, un specialist dietetician va poate fi de ajutor.

Tratamentul medicamentos consta in administrarea de diuretice, acele medicamente care favorizeaza eliminarea apei din organism.

Uneori, diureticele si dieta hiposodata nu sunt suficiente. Alte tratamente includ paracenteza efectuata o data sau regulat, la spital, precum si montarea unui sunt portosistemic.

Suntul portosistemic intrahepatic este montat la nivelul venelor hepatice, pentru a remodela circulatia hepatica si a evita acumularea de lichid in abdomen.

In cazurile avansate, transplantul hepatic poate fi necesar.

In toate cazurile de ascita, in plus fata de tratamentul ascitei este nevoie de tratament etiologic, in incercarea de a vindeca patologia cauzatoare.

Afectiunile ce nu pot fi vindecate, precum ciroza, vor avea parte de tratament conservativ pentru a evita evolutia bolii si complicatiile.

Preventie

In ceea ce priveste metodele de preventie, ascita poate fi prevenita doar prin preventia patologiilor ce o cauzeaza.

Prin respectarea urmatoarelor indicatii puteti reduce riscul de afectiuni hepatice, dar si riscul de ascita severa recidivanta, daca aveti deja patologia de fond.

• Monitorizarea greutatii. Daca sunteti la risc de ascita, asigurati-va ca va cantariti frecvent, eventual zilnic, pentru a putea identifica acumularea de greutate din cauza lichidului.
• Limitati consumul de alcool. Este ideal sa evitati orice cantitate de alcool.
• Limitati consumul de antiinflamatoare. Antiinflamatoarele nonsteroidiene precum paracetamolul sau ibuprofenul afecteaza functia renala si hepatica.
• Dieta hiposodata. Mentineti o dieta saraca in sare, cu maxim 4g de sare pe zi.

Prognostic

Ascita este un semn specific ca functia hepatica este alterata, in cazul in care nu se identifica alte cauze. Rata de supravietuire la 5 ani pentru pacientii cu ascita este de pana la 40%, intrucat ascita indica o boala hepatica avansata. Medicul dumneavoastra va va prezenta optiunea de transplant hepatic, cand este necesar.

Riscuri si complicatii

In ceea ce priveste complicatiile, ascita poate duce la:

Afectiuni abdominale. Acumularea de lichid poate da durere, disconfort abdominal, tulburari digestive. Aceste probleme pot interfera cu activitatile zilnice.

Infectie. Lichidul de ascita se poate infecta prin procesul de peritonita bacteriana spontana. Atunci apar dureri abdominale, febra si alte semne de infectie severa. Apelati la ajutor medical imediat daca aveti ascita si febra, intrucat este nevoie de antibioterapie de urgenta.

Hidrotorace. Lichidul de ascita poate ajunge pana la nivel pulmonar, acumulandu-se la acel nivel, in special in partea dreapta. Hidrotoraxul da dificultati de respiratie, durere toracica, tuse, hipoxemie.

Hernia asociata cu ascita. Prin cresterea presiunii abdominale este favorizata aparitia herniei, in special la nivel ombilical si inghinal.

Insuficienta renala. Ascita cauzata de ciroza se poate asocia frecvent cu insuficienta renala, in cadrul sindromului hepatorenal.

Concluzie

Ascita este o complicatie frecventa a patologiilor hepatice avansate, insa poate avea si cauze cardiace, renale sau infectioase. Intrucat da numeroase simptome si scade calitatea vietii pacientilor, ascita are nevoie de tratament simptomatic si etiologic.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14792-ascites
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/ascites


Citeste si despre:

Atrezia biliara Antracoza sau plamanul negru - pneumoconioza minereului de carbune Tumorile hepatice 5 cele mai comune boli ale toamnei Cardiomiopatia restrictiva De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Centura de siguranta - exceptii de la obligativitatea utilizarii Peritonita bacteriana spontana Relatia dintre hepatita C si hepatita autoimuna Encefalopatia hepatica sau coma hepatica Bolile de inima: simptome specifice