Yucca este foarte asemanatoare cu palmierii, originar din deserturile Americii de Nord si de Sud dar care poate fi cultivata si intretinuta si in ghiveci. Exista mai multe specii de Yuca (aproximativ 40) dintre care cele mai cultivate si apreciate sunt: Y. Filamentosa, Y. Elephantipes, Y. aloifolia, Y. Glorisa. In functie de variatate yucca poate sa seprezinte sub forma de arbust, cu tulpina solida, groasa, chiar trunchi bine reprezentat sau poate sa apara ca o rozeta de frunze la nivelul suprafetei pamantului din ghiveci. Frunzele sunt lanceolate, verzi sau chiar verde-inchis cu margini fin dintate, dispuse in forma de rozeta ( Y. aloifolia). In general florile se desfac la inceputul toamnei sub forma unor ciorchini verticali sau grupuri dese de inflorescente alb-galbui.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza in special radacina dar sunt recoltate si utilizate si florile, semintele si frunzele.
Planta
contine vitamine A, B2, C, minerale fier, mangan, magneziu, fosfor, seleniu,
proteine (9.4%), lipide ( 2.3%), tanin, pigmenti (beta-caroten, clorofila),
sapogenine steroidale (saponina), enzime, antioxidanti si silicon. Este o
importanta sursa de fitosteroli.
Are
actiune terapeutica antiinflamatoare, antivirala, diuretica, detoxifianta,
imbunatateste metabolismul.
Planta
este utilizata atat in scop terapeutic cat si ca planta ornamentala, supliment
alimentar si ceai.
Uz intern:
- artrita, guta, reumatim, prostatita, detoxifierea organismului, amelioreaza durerile de cap si inflamatiile, reduce colesterolul, boala Addison, oboseala fizica.
Uz extern:
- herpes, boli de piele, rani.