Volbura (Convolvulus arvensis)

Volbura apartine familiei Convolvulaceae si face parte din flora spontana din Europa si Asia. In Romania este intalnita in intreaga tara, in zona de campie si de deal, ca buruiana de culturi, pe pajisti, pe marginea drumurilor, etc. Rochita- randunicii este o planta erbacee, cu tulpina rasucita, cataratoare sau taratoare, care poate ajunge pana la 2 m lungime. Radacina este lunga si subtire, de culoarea alba. Frunzele sunt ovale sau sagitate, au codita lunga, dispuse in spirala, cu marginea ondulata.  Florile au forma de palnie, sunt albe sau roz pal si se disting pe suprafata lor 5 dungulite subtiri violacee,  sunt placut mirositoare si infloresc din mai pana in septembrie.
In fitoterapie este utilizata intreaga planta, care trebuie smulsa impreuna cu radacinile, in lunile aprilie- mai. Planta contine urmatoarele substante: rezine de natura glicozidica, convolvulina, jalapina, tanin, vitamina c, substante minerale. Proprietatile sale curative sunt: purgativ, coleretic, colagog, laxativ usor, depurativ. 

 

Uz intern: 

 

- boli gastrointestinale, constipatii, dischinezii biliare,  tuse – sub forma de pulbere de planta, infuzie, tinctura.

 

Uz extern:

 

- frunze proaspete - abcese, arsuri, furuncule, rani - sub forma aplicatii directe.

Citeste si despre:

Sindromul de disparitie a cailor biliare Hipoventilatia sau depresia respiratorie Biopsia - cum se obtine si rolul ei in oncologia moderna Lipodistrofia: diagnostic si tratament Rolul probioticelor in sanatatea gastrointestinala Supravietuirea si calitatea vietii dupa un diagnostic de cancer: aspecte psihologice si medicale Schistosomiaza: cauze, simptome, tratament Cele mai frecvente infectii parazitare Neuroborelioza, complicatie a bolii Lyme Acidoza lactica: cauze si simptome