Vasc (Viscum album)

Vascul face parte din familia Loranthaceae si este originar din Europa si Asia. In Romania, aceasta planta semi-parazita se gaseste mai ales in padurile de foioase, dar si pe unii arbori coniferi si creste pe tulpinile copacilor. Ajunge la inaltimea de maxim 1 metru, creste sferic pe tulpinile plantei gazde, avand aspectul unor tufe ramuroase, drepte sau aplecate. Tulpina este scurta, cilindrica si groasa, ramificata din 2 in 2, ingrosata la noduri (de unde se rupe cu usurinta), are culoarea galben- verzuie. Frunzele cresc opuse, sunt lunguiet- ovale, mai late la baza, pieloase, de culoare galben- verzui, raman verzi tot timpul anului. Florile cresc la subsuara frunzelor, grupate cate 2-3. fructele sunt rotunde, sticloase, verzi la inceput si apoi albe, gresc cate 2-3, si au in interior seminte acoperite de o substanta cleioasa, sunt toxice si apar din octombrie pana in decembrie.
In scop fitoterapeutic se folosesc ramurile tinere cu frunze. Recoltarea se poate face tot timpul anului, dar se recomanda perioada de iarna, deoarece se distinge mai usor de ramurile copacului si se evita confuzia cu vascul de stejar sau in martie- prilie cand nu mai sunt fructele lipicioase.
Dintre substantele chimice continute amintim: saponine triterpenice, acid oleanolic, acetilcolina, inozitol, viscina, viscitoxina, substante minerale, aminoacizi liberi, acid viscic, polizaharid.
Stejarul are efect: vasodilatator coronarian si periferic, hipotensiv puternic, cardioatonic,  antispasmodic, antimicotic, brahicardizant, antitumoral.

 

Uz intern:

 

- accidente vasculare, afectiuni cardiace, afectiuni vasculare, albuminurie, ameteli, astm, astmul pe fond de stres, arteroscleroza, bronsita, cancer, convulsii, crize nervoase,  epilepsie, epistaxis, guta, hematurie, hemoptizii, hemoragii uterine sau de alta natura, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca compensata, ischemie cardiaca, impotenta, imunitate scazuta, isterie, leucoree, leziuni pulmonare provocate de infectii, migrene, nevralgie, palpitatii, paralizie, afectiuni ale prostatei, spasme, sterilitate, sughituri persistente, tahicardie, tulburari renale cauzate de hipertensiune, tulburari de menopauza, tulburari nervoase, tumori (inclusiv canceroase), tuse convulsiva, tuse spastica, tuse rebela, zgomote in urechi – sub forma de decoct, tinctura, praf de planta tinut sub limba, infuzie.

 

Uz extern:

 

- dureri reumatice, sciatica – sub forma de bai locale.

 

Efecte adverse:

 

- La folosirea acestei plante se vor respecta respectate dozele recomandate de medic, deoarece in cantitati mai mari produce intoxicatii, manifestate prin incetinirea pulsului, aritmie si tahicardie.

Citeste si despre:

FAUNUS PLANT - produse naturiste

Stadiile cancerului mamar si importanta testelor pentru a-l descoperi la timp

Primii dinti la copii sau eruptia dentara

Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente

Accidentul vascular cerebral si capacitatea de comunicare

Indispozitia emotionala si gandurile negative

Vorbirea intarziata

Sarcina - Luna a VII-a

Afectiunile hepatice

Medicamentele administrate in timpul sarcinii