Sofranul (Crocus sativus)

Planta originara din Persia la noi in tara este intalnita doar ca planta de cultura. sofranul are bulbotubercul, frunze inguste si lungi, flori unice de culoare violet-albastra cu pistil de culoare portocalie si linii purpurii. Fructul este o capsula trioculara de dimensiuni reduse si culoare alba.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza stigmatele florilor. Florile raman inflorite maxim 3 zile, apoi se usuca: stigmatele trebuie recoltate in aceste trei zile de inflorire. Sofranul are miros intens, puternic aromat (usor amarui).

Planta are calitati antispasmodice, stomahice, analgezice, antiasmatice, antitusive, tonic gastric si al sistemului nervos central.

sofranul contine carotenoizi, ulei volatil, protocrocina. Planta se utilizeaza si in industria alimentara, ca si condiment.

Uz intern:

- depresie, isterie, tuse convulsiva, astm bronsic, dismenoree, amenoree, insuficienta ofariana, guta, febra, dureri lombare - sub forma de tinctura sau decoct.

Uz extern:

- echimoze, flegmoane, conjunctivita, afectiuni dentare - sub forma de extract, pulbere, tinctura.

Efecte adverse:

- Supradozajul determina avort spontan, tromobocitopenie sau alte hemoragii puternice, diaree, colici abdominale, varsatori sau chiar deces.

Citeste si despre:

Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii Hiperaciditatea gastrica 6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Amplifica dorinta sexuala cu afrodisiace naturale 5 modalitati prin care poate fi salvata vederea Dieta pentru sindromul ADHD Dieta si alte sfaturi naturiste de primavara Grasimile benefice si nocive din alimente Remedii naturiste pentru astm
Cere sfatul medicului ×