Pintenasi (Consolida regalis)

Este o planta din flora spontana, originara din Europa. In Romania se intalnesc ca buruiana in culturile de grau si cartof, pe terenuri virane, la marginea drumurilor si pe pasuni, de la campie pana in zona de deal. Pintenasul are tulpina bogat ramificata, creste pana la 60 cm inaltime. Frunzele sunt fidate, cu lacinii liniare si lungi. Florile sunt pintenate anterior, au culoarea albastru- indigo, dispuse in inflorescente de tip racemos si infloresc in iulie- august. Dintre elementele chimice continute se evidentiaza:  delfinina, un glicozid al camferolului, alcaloizii: decozina, lictonina, delzalina, dalfelatina, saruri minerale, pigmenti.
Principalele proprietati ale plantei sunt: analgezica, fertilizanta, hemostatica, hipotensiva, bradicarizanta, laxativa. In fitoterapie se utilizeaza florile.

Uz intern:

- afectiuni renale, afectiunile vezicii biliare, astm bronhic, hipertensiune, guta,  sterilitate femei (este un bun fertilizant) -  sub forma de infuzie, decoct, tinctura din flori proaspete.


Uz extern:

- leucoree - sub forma de spalaturi locale cu decoct.



Efecte adverse:
 
Planta este toxica. Simptomele intoxicatiei sunt: salivatie abundenta, tulburari digestive, insuficienta cardiaca, colaps si moarte prin asfixiere. Se recomanda respectarea stricta a dozajelor. Planta nu se va folosi mai mult de 10 zile.

Citeste si despre:

Nutrientii din diferite tipuri de lapte Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Ce poti face pentru a avea orgasm simultan Ejacularea prematura – shimbari in stilul de viata Vitamine si suplimente pentru par 10 alimente cu un continut ridicat de magneziu Tulburarea de personalitate codependenta: este aceasta intr-adevar reala? Grefa osoasa - cand este necesara? Echinaceea: prim remediu naturist impotriva gripei!
Cere sfatul medicului ×