Tulburarea de personalitate codependenta: este aceasta intr-adevar reala?

Actualizat: 28 Februarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Ce este codependenta?


Codependenta este mai degraba o trasatura decat o tulburare de personalitate. Aceasta poate sa apara la persoanele cu afectiuni psihice, dar nu este o tulburare psihica in sine.

Codependenta descrie o relatie nesanatoasa in care unul dintre parteneri se bazeaza foarte mult pe celalalt pentru a-si consolida valoarea de sine. Adesea, acest lucru implica faptul ca unul dintre parteneri isi asuma rolul de „salvator” fata de cineva care are nevoie de sprijin, deoarece acest lucru il face sa se simta necesar.

Persoanele cu tulburari de personalitate pot avea trasaturi de codependenta, dar tulburarea de personalitate codependenta nu este o afectiune medicala distincta, recunoscuta oficial. Oamenii pot confunda acest termen cu tulburarea de personalitate dependenta, care este o afectiune recunoscuta.

Acest articol are ca scop prezentarea mai multor detalii despre ce inseamna codependenta, despre semnele care arata ca cineva este afectat de aceasta, dar si despre modul in care aceasta se coreleaza cu unele tulburari de personalitate.

Codependenta este un model de comportament care afecteaza relatiile. Acesta face ca o persoana sa devina excesiv de dependenta de partenerul sau pentru a-si satisface nevoile emotionale, in special in ceea ce priveste stima de sine.

O persoana cu codependenta este determinata adesea sa ramana in relatii daunatoare, abuzive sau unilaterale, chiar si atunci cand acestea dauneaza propriei bunastari. Acest lucru este cauzat de nevoia unei persoane de a se simti valorizata. „Salvatorul” va cauta o persoana vulnerabila si care are nevoie de cineva.

Codependenta nu este nici o tulburare de personalitate, nici o afectiune mintala distincta. In schimb, codependenta este o trasatura care impiedica o persoana sa aiba relatii sanatoase si reciproc satisfacatoare. De asemenea, codependenta este distincta de tulburarea de personalitate dependenta. Desi aceasta din urma are un nume asemanator, persoane care o experimenteaza se simt dependente de ceilalti pentru a avea grija de ele si nu invers.

Semnele codependentei

In general, persoanele care prezinta codependenta pot sa se simta excesiv de responsabile pentru ceilalti sau pot simti o nevoie exagerata de a-i controla pe cei din jur. De asemenea, aceste persoane pot face in mod constant mai mult decat se asteapta de la ele, iar mai apoi sa se simta ranite daca oamenii nu observa efortul depus.

In codependenta mila poate fi confundata cu dragostea, ceea ce poate conduce la relatii cu persoane ce pot fi asa-zis salvate. Se asociaza si o teama puternica de abandon, ceea ce face si mai puternica dorinta si necesitatea de a ramane in relatii nesanatoase sau nefericite.

Persoanele cu codependenta se pot simti vinovate atunci cand isi afirma propriile dorinte sau nevoie. De asemenea, nu au incredere in propria persoana, dar nici in ceilalti. In plus, au dificultati in a lua decizii si in a-si identifica sentimentele.

Sentimentele si comportamentele tipice codependentei va face individul respectiv sa fie atras de relatii in care poate avea grija de altcineva. Cu toate acestea, rolul de ingriire avut poate deveni compulsiv si autodistructiv. In plus, persoanei in cauza ii va fi foarte greu sa se opreasca.

Cu cat o persoana cu codependenta are mai multa grija de cineva aflat in nevoie, cu atat mai mult acea persoana poate deveni dependenta de ingrijirea sa. Acest lucru sporeste stima de sine, dar inseamna, de asemenea, ca pentru a continua sa obtina satisfactie din aceasta relatie, persoana in nevoie trebuie sa continue sa aiba nevoie de ajutor. Aspectul de acest tip prinde ambele persoane in rolurile de victima si salvator, lipsind de putere persoana care are nevoie de sprijin.

In incercarea de a se simti mai bine, persoanele cu codependenta se pot angaja si in comportamente potential daunatoare, cum ar fi consumul de droguri, alcool sau jocuri de noroc.

Codependenta, un semn al unei tulburari de personalitate?

Codependenta poate sa apara singura, izolata, dar poate sa apara si in asociere cu mai multe tulburari de personalitate. Exemplele includ tulburarea de personalitate de tip borderline, tulburarea de personalitate narcisica, tulburarea de personalitate evitanta si tulburarea de personalitate dependenta.

Tulburarea de personalitate de tip borderline reprezinta o afectiune a sanatatii mintale in care individul are o imagine de sine instabila, care ii afecteaza starea de spirit, comportamentul si relatiile. Se asociaza dificultati in reglarea emotiilor, acestea putand duce chiar la crize intense de furie si depresie, dar si la comportamente impulsive, cum ar fi automutilare sau abuz de substante.

Indivizii cu acest tip de personalitate sunt deosebit de vulnerabili la codependenta, deoarece au nevoie de o validare consistenta din partea celorlalti. Acestia se pot lupta sa mentina relatii sanatoase din cauza fricii lor de abandon.

Tulburarea de personalitate narcisica se caracterizeaza printr-o stima de sine exagerata, un sentiment amplu de superioritate si o reala lipsa a empatiei. Aceste persoane sunt foarte sensibile la critica si se simt amenintate atunci cand se confrunta cu orice fel de respingere sau esec.

In acest caz exista o nevoie constanta de recunoastere si apreciere. Cu alte cuvinte, persoanele cu tulburare de personalitate narcisica au nevoie de laude din surse externe pentru a se simti bine in pielea lor, acest lucru expunandu-le la codependenta prin cautarea unor persoane care sa le satisfaca acest tip de nevoie.

Tulburarea de personalitate evitanta provoaca sentimente intense de inadaptare, o teama de respingere si evitarea interactiunii sociale. Persoanele cu aceasta afectiune se lupta sa formeze relatii semnificative si adesea se izoleaza de prieteni si membri ai familiei. Ca urmare, ele sunt foarte dependenta de alte persoane pentru a primi sprijin emotional si pot dezvolta codependenta pentru a obtine aprobare din partea celor mai apropiati.

Tulburarea de personalitate dependenta este o afectiune ce face ca o persoana sa se simta neajutorata si incapabila sa aiba grija de ea insasi. Ca urmare, o astfel de persoana poate fi dependenta de o alta pentru a primi grija de care are nevoie si poate permite ca nevoile altora sa le eclipseze pe ale sale pentru a putea ramane in relatia in cauza.

Asemanarile dintre codependenta si tulburarea de personalitate dependenta pot provoca o reala confuzie. De exemplu, ambele implica o lipsa de incredere in propria persoana, precum si permiterea ca nevoile celorlalti sa aiba prioritate. Cu toate acestea, in timp ce persoanele cu tulburare de personalitate dependenta simt ca au nevoie de ceilalti, persoanele cu codependenta simt nevoie ca altii sa aiba nevoie de ele.

Cauzele codependentei

Codependenta este un comportament pe care oamenii il invata de la altii in timp ce cresc. Adesea, provine prin asistarea la o dinamica familiala nesanatoasa, in care rudele isi pun deoparte propriile nevoi emotionale sau fizice pentru a satisface nevoile altcuiva. Acest lucru ii invata pe copii ca nevoile lor nu sunt importante, ceea ce le poate scadea stima de sine.

Copiii care sunt martori la fenomenul de codependenta pot intelege ca singura modalitate de a obtine atentie, siguranta sau iubire este prin sacrificarea propriei persoane de dragul altora. Acest lucru se poate intampla si in familie afectate de abuz, neglijare sau dependenta.

Codependenta se poate intampla si atunci cand un membru al familiei are o boala cronica sau grava care necesita multa atentie, ceea ce face ca un copil sa fie nevoit sa isi asume responsabilitati pentru care nu este pregatit.

Asadar, codependenta provine din copilarie, fiind o trasatura care afecteaza relatiile, nu o afectiune de sanatate mintala.

Bibliografie:
https://www.mhanational.org/co-dependency
https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/issues/codependency
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559325/
https://www.nimh.nih.gov/health/statistics/personality-disorders


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Medici

DR RUSU DENISA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Tulburarea de personalitate schizotipala Tulburarea de personalitate antisociala Tulburarea de personalitate antisociala: cum o recunosti Tulburarea de personalitate borderline Tulburarea de personalitate evitanta Tulburarea de personalitate antisociala: manifestari, factori de risc si tratament Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Tulburarea de personalitate paranoida Tulburarea de personalitate dependenta – aspecte esentiale Tulburarea de personalitate borderline ieri si azi Este intr-adevar vinul mai sanatos decat berea? Terapia dialectica comportamentala in tratarea tulburarii de personalitate borderline Cum poate fi recunoscuta o relatie codependenta
Cere sfatul medicului ×