Patlageaua vanata (Solanum melongena)

Planta este originara din India si Sri Lanka, dar a fost aclimatizata cu succes in Europa, America si Asia. In Romania este cultivata in sere sau gospodarii. Planta are o inaltime de pana la 1,5 m si este spinoasa. Frunzele sunt mari si lobate. Florile sunt albe spre purpuriu. Fructul este carnos, are culoare vinetie, in interior este verezuie si prezinta multe seminte. Printre componentele chimice constitutive se numara: apa 92%, protide, lipide, glucide, fosfor, magneziu, calciu, potasiu, sulf, sodiu, clor, fier, mangan, cobalt,  zinc, cupru,iod, vitaminele: provitamina a, B1, B2, C, PP, scopoletin si scoparon, tripsina. Principalele proprietati ale plantei sunt: antianemic, laxativ, diuretic, stimulent hepatic si al pancreasului, calmant, reduce tumorile, previne cancerul in special la stomac datorita tripsinei, normalizeaza tensiunea arteriala. In fitoterapie este utilizat fructul.
 
 
Uz intern:
 
- afectiuni cardiace, anemie, artrita, cancer la stomac, constipatie, convulsii, dureri, epilepsie, eretism cardiac, hipercolesterolemie, nervozitate, oligurie, reumatism, scrofuloza - sub diverse forme culinare, infuzie de rondele de vanata, tinctura, macerat in alcool.
 
 
Uz extern:
 
- abcese, arsuri, hemoroizi, lumbago - sub forma de cataplasme fierbinti, tinctura.

Citeste si despre:

Ai alergie la vinete? La ce alte alimente trebuie sa renunti Remedii naturiste la domiciliu pentru vanatai Sindromul Ehlers-Danlos Rosul unghiilor Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului Motive pentru a consuma bame zilnic Care este diferenta dintre vanataie si cheag de sange? Trombocitopenia la copii: cauze, simptome, tratament Cauze ale hemoragiilor subcutanate
Cere sfatul medicului ×