Marul (Malus pumila)

Marul este un arbore fructifer care poate atinge chiar si 15 metri inaltime, cultivat in tara noastra in majoritatea formelor de relief.

Frunzele sunt mari ca dimensiune, cu peri pe partea interioara. Florile sunt de culoare roz pal, cu miros placut. Arborele infloreste in luna aprilie sau in luna mai. fructele difera ca forma si culoare in functie de soi. In scop fitoterapeutic se utilizeaza fructul recoltat la maturitate, dar si frunzele.

Marul contine lipide, proteine, glucide, pectine, amidon, celuloza, sorbitol, apa, zaharuri, saruri de potasiu, sodiu, calciu, siliciu, mangan, clor, acid fosforic, fier, magneziu, brom, arsenic, mangan, cupru, cobalt, tanin, vitamina c, vitamine din grupul b, vitamina A.

Marul are proprietati antiinflamatorii, laxativ, dezinfectante, tonic muscular, nervin, depurativ, diuretic, antireumatic, uricolitic, sedativ, hipocolesterolemiant, antiseptic intestinal si gastric.

Uz intern:

- boli hepatice, constipatie, obezitate, astenie fizica sau intelectuala, boli reumatice, guta, diabet, boli cardiovasculare, tuse, bronsita, insomnie, edem, ulcer gastric, boli gastrointestinale, hipercolesterolemie, cefalee, litiaza urinara, demineralizare, surmenaj, obezitate - sub forma de compot, cura de mere proaspete, suc, mar copt.

Uz extern:

- plagi, migrene, eczeme, acene, zona zoster, alopecie, faringite, micoze cutanate, comedoame, impetigo - sub forma de comprese, spalaturi locale.

Citeste si despre:

Un mar pe zi tine departe 5 tipuri de cancer Marea, un remediu impotriva alergiilor Cele mai mari pericole ale verii pentru sanatatea pielii Ce presupune numarul mare de transaminaze hepatice? Cele mai bune fructe de mare si pesti pentru diabetici Influenta marii asupra organismului Sanatatea la plaja - ce beneficii ne ofera marea si soarele 7 motive intemeiate sa mananci cate un mar in fiecare zi De ce e recomandat sa mergi la mare? Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare
Cere sfatul medicului ×