Maghiran (Majorana hortensis)

Planta medicinala sau decorativa, de cultura la noi in tara, creste ca o tufa de dimensiuni  reduse. Florile sunt mici si au culoare alba.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza partea aeriana a plantei (varfurile) recoltate inainte de inflorire. Maghiranul contine zaharoza, pentozani, substante pectice, acizi fenolici, steroli, acid ursolic, acid oleanolic, ulei volatil.

Planta are efect antispastic, carminativ, diuretic, analgezic, fluidizant, stomahic, depurativ.

Maghiranul se foloseste si in gastronomie ca aromatizant al produselor culinare, dar si in industria parfumurilor.

 

Uz intern:

- anorexie, insomnii, migrene, meteorism, colici abdominale, dispepsii, colite de fermentatie, astm bronsic, stari nervoase, cefalee, astenie, edeme, boli renale, rinita - sub forma de infuzie, decoct.

 

Uz extern:

- dureri cauzate de boli reumatice, leziuni cutanate, febra musculara - sub forma de compresa, cataplasma.

Citeste si despre:

Cele mai populare uleiuri esentiale Top 20 moduri de a rezolva tulburarile de anxietate si stresul Medicamentele administrate in timpul sarcinii Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa Remedii naturiste pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos Sanatate cu tratamente naturiste - Oboseala Alimente bogate in vitamine Pasi catre sanatate si longevitate 10 mirodenii cu efecte benefice pentru sanatate