Leurda (Allium ursinum)

Planta medicinala care creste in zona alpina sau in campii cu sol fertil, iubitoare de umiditate. Frunzele sunt lungi si lucioase, iar florile sunt de grupate, de dimensiuni mici si au culoare alba.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele si bulbii. Leurda infloreste  in lunile mai si iunie. Frunzele se recolteaza din luna aprilie, iar bulbii se recolteaza din luna august pana in octombrie.

Contine sulfura de alil, vitamina a, vitamina c, carotenoizi, ulei eteric, saruri minerale (calciu, fier, fosfor, cupru, natriu).

Leurda are caracteristici expectorante, cicatrizante, depurative, antiseptice, bactericide, hipotensive, antiscrelotice, vermifuge.

Planta seamana cu usturoiul la gust si se foloseste si sub forma de condiment in gastronomie.

 

Uz intern:

- hipertensiune, ateroscreloza, scade nivelul colesterolului, insuficienta biliara, afectiuni ale cailor respiratorii superioare, insomnie, ameteala, depresie, guta, boli cardiace, boli gastrointestinale, dizenterie, paraziti intestinal, afectiuni ale plamanilor, gripa - sub forma de infuzie, decoct.

 

Uz extern:

- rani si leziuni cutanate cronice, scrofuloza, herpes, furuncule eczeme, dureri reumatice - sub forma de cataplasma, comprese.

Citeste si despre:

Leurda, cel mai bun detoxifiant de primavara Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala Plante care va ajuta sa slabiti Ceapa si usturoiul pot preveni aparitia unor tipuri de cancer Dieta anti-imbatranire Detoxifierea de primavara Dieta de 4 zile 5 solutii eficiente contra asteniei de primavara Ce alimente trebuie sa eviti daca suferi de alergii de sezon Cum iti influenteaza hrana tiroida: alimente permise si alimente interzise
Cere sfatul medicului ×