Gulie (Brassica oleracea var. gongyloides)

Gulia este originara din Bazinul Marii Mediterane, unde creste ca flora spontana. In Romania ea este intalnita in culturi intense sau in sere. Planta este legumicola, are frunze mari, dintate si tulpina ingrosata, sfenoidala, comestibila, desi deseori este confundata ca fiind radacina, gulia creste de fapt la suprafata. In fitoterapie sunt utilizate tulpina ingrosata si frunzele. Dintre elementele chimice ale plantei amintim: saruri minerale, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, sulf, esenta sulfo-azotata, iod, arsenic, zaharuri, vitaminele a, B, C, fier si cupru. Principalele proprietati sunt: revitalizant, diuretic, dizolvant uric, antiscorbutic, racoritor, pectoral, emolient. Este utilizata si ca atare in salate de cruditati sau in diferite produse culinare.

Uz intern:

- afectiuni pulmonare, angina, bronsite, cistite, enterite, guta, guturai, litiaza renala, obezitate, oboseala generala, tuse – sub forma de decoct de frunza si gulie, sirop de gulie.

Uz extern:

- abcese, acnee, angine, degeraturi, eczema, furuncule - gulie consumata proapspata, gulia fiarta in apa, iar cu acel lichid se face gargara, se coace gulia, se lasa sa se racoreasca si se aplica pe degeraturi, abcese sau furuncule.

Citeste si despre:

Fitoterapia hiperglicemiilor 8 sfaturi pentru o vara sanatoasa Dieta pe timp de vara Alimente usoare de vara Profitati de vara - imbogatiti-va dieta cu legume proaspete! 8 alimente pe care sa le evitati vara Piciorul in var equin Despre vara si prea multe calorii Dieta de vara - alimente secrete