Condurul doamnei (Tropaeolum majus)

Planta anuala, erbacee, tulpina urcatoare sau taratoare, are frunze peltate, lung petiolate, orbiculare. Flori portocalii sau galben-roscate, cu vinisoare sangerii, solitare, pintenate, hermafrodite si zigomorfe. fructele au forma globulara, de pastai, se desfac in 3 mericarii monosperme ce contin semintele. Condurul doameni este cultivat in special in zonele umbroase, sub coroana pomilor de preferinta.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza florile, frunzele, mugurii, semintele si pastaile.

Planta contine in frunze proteine, lipide, glucide, acid scorbic, tiamina, riboflavina, niacina, glicozizi cu sulf. Are actiune antiseptica, antibacteriana, digestiva, vermifuga, tonica.
Planta este utilizata in alimentatie la salate (semintele si fructele, denumite si capere false) si ca remediu natural in medicina populara., ca decoct, tinctura sau chiar ca infuzie in otet sau alcool.

 

Uz intern:

- boli respiratorii si urinare, inflamatiile mucoasei bucale – sub forma de extract, infuzie.

 

Uz extern:

- rani, iritatii – sub forma de cataplasma, spalaturi locale, comprese.

 

Citeste si despre:

Fitoterapia hiperglicemiilor Bolile cardiovasculare si impactul lor asupra sanatatii Agresivitatea in cuplu Ecografia Doppler vasculara Modelul unic al formularului de scrisoare medicala utilizat in sistemul de asigurari sociale de sanatate Remedii naturiste pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos
Cere sfatul medicului ×