Planta cu tulpina ramificata, flori albastre, mari dispuse pe tulpuni si ramuri, la baza frunzelor. Cicoarea este una din plantele comune, des intalnite in tara noastra, atat la marginea campiilor, pe pasuni, poienite, pajisti dar si la marginea drumurilor.
Recoltarea plantei se face in timpul infloririi, in prima parte a zilei, pentru a nu se inchide florile, in lunile incepand din luna august pana in luna octombrie. De la aceasta planta, in scop fitoterapeutic se utilizeaza planta, fara partile lemnoase ale tulpinii dar si radacina.
Radacinile se vor recolta in lunile septembrie sau octombrie. Planta are actiune febrifuga, hipotensiva, are efect colagog, laxativ dar si diuretic. Cicoarea contine principii amare, inulina, acid cichoric.
Din radacini se obtine o licoare, inlocuitor natural pentru cafea care combate astenia. Frunzele de la baza plantei cu gust amarui sunt utilizate la diverse tipuri de salate.
Uz intern:
- planta intreaga recoltata in timpul infloririi - boli hepatice, rinichi, afectiuni ale vezicii urinare, inapetenta, anemie, astenie, anorexie, diabet, tulburari de metabolism, dischinezie biliara, icter, scorbut, enterite, constibpatie, tulburari ale tubului digestiv, tulburari menstruale, impotenta - sub forma de infuzie sau decoct.
Uz extern:
- planta intreaga recoltata in timpul infloririi - furunculoza, acnee, boli de piele, ulceratii cutanate, rani sau taieturi - comprese.