Cetina de negi (Juniperus sabina)

Cetina de negi face parte din familia  Cupressaceae si apartine florei spontane din zonele montane europene si regiunilor cu clima temperata. In Romania este intalnit pe stancariile si grohotisurile calcaroase din Muntii Apuseni, dar este si cultivat ca arbore decorativ in parcuri. Este o planta lemnoasa scunda (atinge in jur de 80 cm maxim), vesnic verde, cu tulpini taratoare si are aspect de tufa. Frunzele sunt solzoase, alipite pe ramura, semirigide, inguste, ascutite terminal. fructele sunt pseudobace carnoase, sferice, verzi la inceput si apoi negre- albastrui brumate. Dintre substantele chimice ce intra in componenta plantei amintim: tanin, zaharuri, rezine, ulei volatil ce contine sabinol (este toxic).Principala sa calitate este ca ajuta la indepartarea negilor. In fitoterapie se folosesc fructele sau frunzele.

Uz extern:

- cheratozele pielii, negi, dureri reumatice -  sub forma de comprese cu infuzie de fructe si frunze, tinctura.

Efecte adverse:

- Nu se va folosi planta fara recomandarea medicului. Planta este toxica! Se va folosi numai extern! Intern produce iritatii gastro-intestinale, colici, coma si moartea.

Citeste si despre:

Negii sau verucile plantare Negii si negii plantari Negii genitali Negii sau verucile: de ce apar si cum se trateaza Papiloamele si negii - cat de periculosi sunt pentru organism Eliminarea negilor cu banda adeziva: mit sau realitate? Negii anali - simptome, cauze si tratament Verucile plantare (negii din talpa) - cum se trateaza si cum prevenim aparitia lor Moduri de transmitere a papiloamelor cutanate (negii) Condiloamele acuminate anale
Cere sfatul medicului ×