Bostanul sau dovleacul (Curcubita Maxima, Curcubita Pepo)

Planta medicinala si alimentara cultivata in majoritatea regiunilor tarii noastre.
Radacina de bostan este puternic ancorata in sol. Tulpina este acoperita de peri aspri, goala in interior si ramificata.

Frunzele sunt aspre si paroase, de dimensiuni mari. Florile sunt de culoare galbena. Fructul este o peonida sferica, voluminoasa, de culoare alb-argintiu. Bostanul infloreste din luna iunie pana in luna septembrie.

In scop fitorerapeutic se utilizeaza semintele si fructul. Bostanul contine amidon, vitamina a, saruri minerale, protide, enzime, lipide, etc. Planta are calitati laxative, vermifuge, antihelmintice, diuretice, nutritive, sedative. Bostanul este folosit si in compozitia preparatelor culinare.

Uz intern:

- constipatie, infectii urinare, prostatita, enterite, avitaminoze, dispepsie, dizenterie, boli cardiace, paraziti intestinali, insuficienta renala - sub forma de suc, fructul sau semintele consumate ca atare.

Uz extern:

- inflamatii, arsuri, plagi, hemoroizi - sub forma de cataplasma.

Citeste si despre:

Dictionar medical de confuzii in bolile digestive Calcul perioada fertila 13 alimente benefice sanatatii femeilor Ce poti sa prepari pentru micul dejun rapid si sanatos Schimbarile bruste de temperatura iti pot pune viata in pericol. Iata efectele lor! De ce este bine sa consumi seminte de dovleac. 8 beneficii miraculoase Cum sa previi raceala sau gripa? Cat inseamna o portie de fructe sau legume? Soarele, prieten sau dusman: cancerul de piele