Indicatii
Prevenirea cariei dentare.
Zymafluor reprezinta o sursa de fluor pentru dintii copilului dumneavoastra, ce creste rezistenta acestora la aparitia cariilor. Procesul incepe inainte de aparitia dintilor si trebuie mentinut pe tot parcursul vietii.
Doze si mod de administrare
Zymafluorul trebuie administrat regulat, fara intreruperi, de la 2 saptamani la 18 ani. Cand copilul incepe sa inteleaga, trebuie abandonata administrarea tabletelor prin inghitire si inceputa cea prin mentinerea acestora in gura pana la dizolvarea completa. Administrarea Zymafluorului trebuie facuta in mod alternativ, pe partea stanga si apoi la urmatoarea tableta, pe partea dreapta a cavitatii bucale, de preferat seara, dupa spalarea dintilor, ceea ce permite mentinerea unei concentratii crescute de fluor pe o perioada mai mare de timp.
La sugari, tabletele de Zymafluor se faramiteaza si se dizolva in putina apa, apoi se adauga continutul alimentar al biberonului (insa nu se amesteca cu lapte - vezi interactiuni medicamentoase).
Metoda de administrare: administrarea Zymafluorului trebuie inceputa cat mai timpuriu, printr-o doza unica zilnica, ca atare ori dizolvata intr-un pahar de apa sau suc de fructe (insa nu lapte).
Varsta - dozare - zilnica:
2 saptamani-2 ani - 11 tableta -0,25 mg
2-3 ani - 21 tableta - 0,25 mg
4-5 ani -31 tableta -0,25 mg
peste 6 ani -41 tableta - 0,25 mg sau 11 tableta 1 mg
in timpul sarcinii -11 tableta - 1 mg
Compozitie
Principiu activ: fluorura.
Zymafluor 1/4 mg: fluorura de sodiu 0,25 mg, zaharina, aromatizanti, excipienti.
Zymafluor 1 mg: fluorura de sodiu, zaharina, excipienti.
Actiune terapeutica
Fluorura de sodiu intervine la nivelul smaltului dentar rezistent la actiunea acizilor produsi de bacteriile placii dentare, stimuland, in acelasi timp, remineralizarea. Fluorurarea dintilor trebuie inceputa inaintea eruptiei acestora, cand fluorul este transportat de torentul circulator la nivelul mugurilor dentari. Dupa eruptie, dintii preiau direct fluorul continut in saliva. Din acest motiv, tabletele de Zymafluor nu trebuie inghitite, ci lasate sa se dizolve lent in gura. Administrarea Zymafluor-ului in sarcina si perioada de alaptare protejeaza dentitia mamei si asigura fluorurarea optima a oaselor fetale.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la unul din componentii Zyma-fluorului.
Sarcina si alaptarea
Zymafluor a fost utilizat in perioada de sarcina, timp de multi ani fara sa produca reactii adverse. Doza recomandata ce trebuie administrata gravidei in aceasta perioada este de 1 mg fluorura/zi. Deoarece concentratia fluorurii in laptele matern, ca urmare a administrarii acesteia la femeile care alapteaza, este neglijabila, trebuie sa i se administreze sugarului o doza de 0,25 mg fluorura/zi
Utilizarea altor medicamente
Daca i se administreaza copilului dumneavoastra medicamente care contin aluminiu, calciu, saruri de magneziu, Zymafluor trebuie administrat la un interval de timp de minimum 2 ore dupa administrarea acestora.
NU administrati Zymafluor concomitent cu lapte sau produse lactate.
Masuri de precautie
Trebuie avuta in vedere posibilitatea unor surse aditionale de fluor pentru a preveni supradozarea. in zonele in care sarea de bucatarie sau apa sunt fluorinate (peste 0,7 mg/litru), Zyma-fluorul se recomanda a fi administrat doar in cursul sarcinii. Experienta tratamentului femeilor insarcinate cu Zymafluor este indelungata si nu s-a constatat nici un efect advers asupra copilului. Luand in considerare faptul ca foarte mici cantitati de fluor trec in laptele matern, Zymafluor se poate administra fara probleme sugarilor (1 tableta 0,25 mg/zi).
Reactii adverse
Au fost raportate rare cazuri de iritatie cutanata (eritem, urticarie), care dispare la intreruperea tratamentului.
Administrata in dozele recomandate, fluorura nu produce reactii adverse semnificative. In cazuri rare, au fost raportate eruptii cutanate usoare. Ele dispar imediat dupa intreruperea tratamentului. Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca observati aparitia oricarei alte reactii adverse care nu a fost mentionata mai sus si care credeti ca poate fi cauzata de utilizarea Zymafluor.
Pastrare Zymafluor
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A nu se pastra la temperaturi peste 30`C A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate
A nu se lasa la indemana copiilor.
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A nu se pastra la temperaturi peste 25`C A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate
A nu se lasa la indemana copiilor.
Data ultimei verificari a prospectului August, 2013